Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Teorije međunarodnih odnosa

Teorije međunarodnih odnosa


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55554

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Petar Popović

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Petar Popović - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Teorije međunarodnih odnosa predmet je koji studente upoznaje sa temeljnim pojmovima discipline međunarodnih odnosa (anarhija, ravnoteža snaga, međuovisnost, nacionalni interes, itd.), te njezinim misaonim tradicijama i teorijskim pravcima (realizam, liberalizam, marksizam itd.). Odabrane teme omogućuju studentu da stekne uvid u temeljne pojmove teorija međunarodnih odnosa. Kroz savladavanje temeljnih pojmova, cilj je potaknuti kritičko promišljanje kod studenta o suvremenim globalnim trendovma u odnosima među državama, odnosno razvijanje pretpostavki (kroz seminare) za mogućnost daljnjeg samostalnog teorijskog i kritičkog promišljanja o međunarodnoj politici.

LITERATURA:

  1. Reinhard Meyers; Temeljni pojmovi i teorijske perspektive međunarodnih odnosa; Panliber (1999), str. 131


NASTAVA

5. SEMESTAR

Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


7. SEMESTAR

Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


Obavijesti

30.01.2024
Studenti oslobođeni ispita
Poštovane kolegice i kolege,    navedeni studenti oslobođeni su ispita iz Teorija međunarodnih odnosa;    A Pavković 5   T O Jovanović 5   L Vučković 5   I Koštić 5   M Kovačić 5   N Mikulandra 5   B Kordić 5   M Vujasović 5       Također, studenti koji su postigli vrlo dobar uspjeh su oslobođeni ispita ako prihvaćaju ocjenu, ali mogu pristupiti ispitu ako to žele.       I Kaćunić 4   V Karlić 4   M M Perkić 4   L Čuzela 4   M Podboj 4   L Klarin 4   M Majcan 4   S Stojak 4   F Lončarić 4    
11.01.2024
Obavijest - eseji
Poštovane kolegice i kolege,   rok za predaju eseja za 2.5 ECTS-a je 15.2. Što se tiče sadržaja, kao što je već spomenuto teme eseja birate sami i moraju biti aktualne teme iz područja međunarodnih odnosa te ih morate obraditi koristeći jednu od teorija koje smo obradili ili ćemo tek obraditi (realizam, liberalna teorija, konstruktivizam...). Teme eseja ne prijavljujete meni ili demonstratoru, nego ih samostalno birate. Esej mora imati minimalno 1500 riječi te ih šaljete demonstratoru na mail (Domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr) do 15.2.2024.       Lijep pozdrav   P.
08.10.2023
TMO raspored po grupama
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima je objavljen raspored po grupama.   Lijep pozdrav, P.
04.04.2023
Eseji za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   upisane su ocjene iz eseja za 2.5 ECTS-a. Ako nekome slučajno nije upisana ocjena, javite se demonstratoru na teams. Troje kolega kojima sustav ne dopušta da prijave druge rokove neka se također jave demonstratoru kad im studomat dopusti da prijave rok.   Lijep pozdrav, P.
29.01.2023
Termin ispita 10:00 30.1.
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će se održati 30.1. u 10:00.   Lijep pozdrav, P
25.01.2023
TMO oslobođeni ispita
Poštovane kolegice i kolege,   Zbog izvrsnog rada na seminarima, TMO završnog ispita oslobođeni su:  Fuk  Miljanić  Koletić   Brnad   Sunjog  Labaš  Pirić  Hrnčević  Geml  Matovina  Ferenčak    Također oslobođeni ispita, ali s nižom završnom ocjenom (4) zbog ili nepotpune predaje svih tematskih jedinica ili zbog kvalitete samog rada, su:  Posavec  Čorić  Majdančić  Filipović   Novak  Radilović  Pelivanović  Pleš  Bračko  Šupe  Kolegice i kolege svakako mogu izaći na ispiti ukoliko žele veću ocjenu.     S poštovanjem P.
04.01.2023
Rok za predaju eseja 13.1.
Poštovane kolegice i kolege,   rok za predaju eseja pomaknut je na 13.1. do 23:59, predajete ih na intranetu u mapu Eseji za 2.5 ECTS-a 2022/2023 pod "Predaja studentskih radova".   Lijep pozdrav P.
18.12.2022
Otkazana nastava
Poštovane kolegice i kolege,   planirana nastava za sljedeći tjedan se neće održati zbog zdravstvenih razloga.   Lijep pozdrav P.
05.12.2022
Potvrda eseja (VAŽNO)
Poštovane kolelgice i kolege,   molim vas da provjerite jeste li potvrdili prijavu eseja za 2.5 ECTS-a. Skoro svi su potvrdili eseje i njima su sada službeno odobreni pa molim one koji nisu da to učine što prije.   Lijep pozdrav, P.
29.11.2022
Eseji - obavijest (VAŽNO)
Poštovane kolegice i kolege,   objavljene su teme eseja i svaka tema pokraj sebe ima ime osobe koja ju je prijavila tako da vas molim da ni u kojem slučaju ne prijavljujete teme koje nemaju vaše ime u nazivu . Dio kolega će još mijenjati naziv teme u narednim danima pa će teme biti i službeno potvrđene u aplikaciji. Prijave za eseje su završene i u ovom trenutku mogu biti dodani samo oni kojima je potvrđeno da mogu imati esej, a nisu na popisu. Ako je do takve situacije došlo molim vas da što prije javite demonstratoru na teams ili mail sa screenshotom gdje se vidi da vam je odobreno pisanje eseja. Također, u nastavnim materijalima u mapi dodatna literatura možete potražiti knjigu The Purpose of Intervention Changing Beliefs about the Use of Force koja vam može pomoći u pisanju podnesaka za idući susret i daljnjem istraživanju. Lijep pozdrav, P
24.11.2022
Teme eseja za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   molim vas da najkasnije do nedjelje (27.11) demonstratoru javite teme svojih eseja kako bismo ih mogli prijaviti u novu aplikaciju.   Lijep pozdrav, P.
20.11.2022
Kolokvij
Poštovne kolegice i kolege,   kolokvij će se održati u 9:30.   Lijep pozdrav,   P.
17.11.2022
Kolokvij, ispit i eseji za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   kako je i najavljeno u ponedjeljak (21.11.) održat će se kolokvij. Kolokvij će se sastojati od pitanja s kratkim odgovorima te je uveden kako bi se ranije riješili prvog dijela ispita. Ispit će biti u pisanom obliku te će izgledati isto kao i prošlih godina, tj. bit će podijeljen na kratke odgovore i esejističke odgovore.  Oni koji iz bilo kojeg razloga ne izađu na kolokvij ili nisu zadovoljni ocjenom pišu cijeli ispit, a oni koji su zadovoljni ocjenom iz kolokvija rješavaju samo drugi dio ispita s esejističkim pitanjima. Također, prijave za eseje za  2,5 ECTS-a putem novog sustava će biti riješene u narednim danima. Pozdrav P.
22.10.2022
Esej za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima je objavljen popis studenata čije su prijave za eseje za 2.5 ECTS-a potvrđene i broj je ograničen na 24 studenta prema novim pravilima fakuleteta. Bit ćete obaviješteni vezano za prijave eseja u novoj aplikaciji.   Što se tiče sadržaja, teme eseja birate sami i moraju biti aktualne teme iz područja međunarodnih odnosa te ih morate obraditi koristeći jednu od teorija koje smo obradili ili ćemo tek obraditi (realizam, liberalna teorija, konstruktivizam...). Teme ne morate prijaviti, ali se možete konzultirati s demonstratorom preko Teamsa. Esej mora imati minimalno 1500 riječi te ih šaljete demonstratoru na mail do 6.1.2023.   Lijep pozdrav P.
11.04.2022
Ocjene - Esej za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima su objavljene ocjene eseja za 2.5 ECTS-a. Ako nečije ime nije na popisu, a siguran je da je poslao esej javite se demonstratoru. Ocjene će uskoro biti unesene u studomat.   Lijep pozdrav, P.
13.02.2022
2. ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će biti objavljen sutra u 10:00 u nastavnim materijalima.   Lijep pozdrav, P.
31.01.2022
1. ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će biti objavljen u 10:00 u nastavnim materijalima i trajat će 60 minuta. Odgovore šaljete na mail Petar.popovic@fpzg.hr.    Lijep pozdrav, P.
24.01.2022
Predrok - rezultati
Poštovane kolegice i kolege,   ocjene iz seminarskih radova kao i zaključne ocjene bit će objavljene nakon prvog ispitnog roka. Sve vas molim da prijavite prvi ispitni rok kako bi ocjene mogle biti unesene. Ako netko nije zadovoljan ocjenom iz predroka, može bez problema izaći na ispit, samo vas molim da u tom slučaju u komentar ove objave stavite "+". Ocjene s predroka su objavljene u nastavnim materijalima.   Lijep pozdrav, P.
17.01.2022
Prezentacije - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   ako netko zbog bolesti ili nekih drugih razloga nije uspio održati prezentaciju neka ju pošalje do petka 21.1. demonstratoru na mail domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr.   Lijep pozdrav, P.
17.01.2022
Predrok
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će biti objavljen u nastavnim materijalima u 10:00, ali će rok za predaju zbog smanjenog broja pitanja biti 1 sat, dakle ispit šaljete do 11:00 na mail petar.popovic@fpzg.hr    Lijep pozdrav, P.
12.01.2022
Predrok - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   predrok će se održati u ponedjeljak 17.1. od 10:00 kada će u nastavnim materijalima biti objavljen word dokument s pitanjima. Ispit traje 2 sata, dakle do 12:00 morate poslati odgovore na mail Petar.popovic@fpzg.hr.   Svi koji žele pisati ispit na predroku obavezno se moraju prijaviti u komentaru ove objave. Dovoljno je u komentar ove objave napisati "+".   Edit: ispit će trajati 1 sat pa ga morate predati do 11:00 na mail   Lijep pozdrav, P.
19.12.2021
Nastava 20.12.
Poštovane kolegice i kolege,   sutrašnje predavanje i seminar se neće održati.   Lijep pozdrav, P.
26.11.2021
Literatura - realizam
Poštovane kolegice i kolege,    na intranetu je objavljena knjiga Teorije međunarodnih odnosa - realizam. Trebate pročitati 2. i 3. poglavlje.   Lijep pozdrav, P.
19.11.2021
Obavijest - eseji i seminarski radovi
Poštovane kolegice i kolege,   kako je već najavljeno na početku semestra svi studenti moraju napisati seminarski rad koji mora sadržavati 1000-1500 riječi te ga predajete do 7.1.2022. godine. Teme birate sami i ne morate ih prijaviti pa je potrebno da su teme relativno aktualne u međunarodnim odnosima te ih je potrebno objasiti u sklopu neke od teorija koje smo obradili ili ćemo obraditi do kraja semestra (liberalizam, realizam, konstruktivizam...). Možete ih predati i ranije u mapu "Seminarski radovi" na intranetu pod "predaja studentskih radova"   Od toga su izuzeti samo studenti koji su se javili za pisanje eseja za 2.5 ECTS-a, ali oni moraju napisati esej od minimalno 2500 riječi. Rok za predaju eseja za 2.5 ECTS-a je 14.1.2022. godine. Radove predajete u mapu "eseji za 2.5 ECTS-a" na intranetu pod "predaja studentskih radova".   Za više informacija pogledajte obavijest s početka semestra ili se obratite demonstratoru.   Pozdrav, P.
06.10.2021
TMO - obavijest
Poštovane kolegice i kolege, molim vas da svi s razumijevanjem pročitate obavijest u cijelosti. Seminarska nastava u ovome semestru održavat će se u dvije seminarske grupe, prva grupa je Babić-Milinković, a druga Modun-Vukoja. Na seminarskoj nastavi studenti će predstavljati svoje power point prezentacije s temom koju su odabrali za seminarski rad koji svi studenti moraju napisati . U nastavnim materijalima objavljen je raspored predavanja po datumima i s mogućim temama koje možete, ali i ne morate odabrati za svoje seminarske radove i prezentacije. Svaki tjedan na seminarskoj nastavi u obje grupe netko se mora javiti za prezentaciju samostalno ili u paru pa vas ovim putem potičem da odaberete prezentacije za prva dva susreta i javite se demonstratoru. Teme su: 1. Liberalna tradicija u međunarodni odnosima (seminarske teme: slobodnotrgovinski ugovori, širenje demokracije vojnim putem), 11.10. 2. Prva velika rasprava: klasični realizam (seminarske teme: kriza EU, djelotvornost UN-a) 18.10. Prezentacija (kao i vaš seminarski rad) treba obrađivati neku od aktualnih tema u međunarodnim odnosima kroz neku od glavnih teorija koje ćemo obrađivati. Dakle ne pišete rad o samoj teoriji, nego teoriju koristite kako biste objasnili neki od aktualnih problema . Seminarski rad koji svi studenti moraju napisati mora sadržavati 1000-1500 riječi te ga predajete do 7.1.2022. godine. do 23:59. Naglašavam da svi moraju predati do tog datuma ili ranije te da slobodno birate temu koju vi želite i ne morate ju prijaviti demonstratoru. Studenti koji se odluče za pisanje eseja za 2.5 ECTS-a moraju se prijaviti demonstratoru na mail adresu domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr   Studenti koji pišu esej za 2.5 ECTS-a ne moraju pisati seminarski esej, ali zato esej za 2.5 ECTS-a mora sadržavati minimalno 2500 riječi i obavezno moraju poslati temu svojeg eseja te bi trebali održati i seminarsku prezentaciju. Teme su jednake kao i za seminarske radove, odaberete aktualnu temu koju trebate objasniti preko neke od teorija. Rok za predaju eseja je 14.1.2022. do 23:59. Prezentacija treba trajati oko 20 minuta ako netko sam predstavlja, a ako dva studenta prezentiraju svatko odabire različitu aktualnu temu na koju piše i esej te prezentiraju svako po 15 minuta. Demonstratoru Domagoju Ećimoviću možete se javiti za bilo koje dodatno pitanje koje imate na već navedeni mail ili porukom preko teamsa, ali vas molim da prijave za esej za 2.5 ECTS-a i prezentaciju šaljete isključivo na mail . Lijep pozdrav, P.  
06.09.2021
Obavijest - četvrti ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,  ispit će se održati danas s početkom u 15:30 i šaljete ga do 16:30 na Petar.popovic@fpzg.hr. Lijep pozdrav i sretno, P.
04.07.2021
Obavijest - treći ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će biti objavljen sutra (5.7.) u 16:00 u nastavnim materijalima. Ispite šaljete do 17:00 na mail adresu petar.popovic@fpzg.hr.   Lijep pozdrav i sretno na ispitu P.
15.02.2021
Obavijest - drugi ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će biti objavljen u 16:00 u nastavnim materijalima. Riješeni ispit šaljete na mail Petar.popovic@fpzg.hr najkasnije u 17:30.   Pozdrav i sretno  P.
01.02.2021
Ocjene - prvi rok
T. Sušec 4 Ž. Vuković 3 K. Hrabrić 5 R. Curić 5 E. Pajk 4 A. Divković 5 M. Kaleb 3 R. Marin 3 S. Despot 3 R. Kalafatić 4 M. Kostrić 4 J. Farkaš 2 A. Strunje 2
24.01.2021
Obavijest - 1. ispitni rok 25.1.
Poštovane kolegice i kolege,   sutra (25.1.) u  16:00  u nastavnim materijalima moći ćete preuzeti ispit. Pitanja su unutar word dokumenta pa možete napisati svoje ime i prezime te odmah krenuti rješavati. Ispit morate predati do  17:30  na mail  petar.popovic@fpzg.hr .   Pitanja će biti objavljena u nastavnim materijalima par minuta prije početka ispita.   Pozdrav svima i sretno P.
19.01.2021
Ocjene - predrok
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima možete pronaći ocjene s predroka.   Pozdrav svima P.
18.01.2021
Obavijest - predrok
Poštovane kolegice i kolege,   kao što je već najavljeno u 16:00 počinje predrok koji ćete moći preuzeti u nastavnim materijalima. Pitanja su unutar word dokumenta pa možete napisati svoje ime i prezime te odmah krenuti rješavati. Predrok morate predati do 17:30 na moj mail petar.popovic@fpzg.hr.  Pitanja će biti objavljena u nastavnim materijalima par minuta prije početka predroka.   Pozdrav svima i sretno P.
21.12.2020
Obavijest
Poštovane kolegice i kolege, kako je već najavljeno danas (21.12.) nemamo nastavu.   Rok za predaju eseja za 2,5 ECTS-a je 15. siječnja te Vas molim da svoje eseje šaljete demonstratoru na mail domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr.   Što se tiče ispita, bit ćete detaljnije obaviješteni o načinu izvođenja ispita, ali ispit će biti online i pitanja će biti esejskog tipa. Glavna literatura za ispit je International relations theory od K.E. Jorgensena koju imate na intranetu u mapi Literatura 2020./2021. Glavna poglavlja su 3., 4., 5., 6. i 7., ali ona ne pokrivaju svo gradivo koje smo prošli pa je potrebno čitati i druge tekstove iz mape Literatura 2020./2021. Tu se misli na tekstove koji detaljnije prikazuju gradivo koje smo prošli na predavanjima i koja nisu najbolje prikazana u Jorgensenu (globalizacija, velike rasprave, konstruktivizam...). Prilikom čitanja Jorgensena primjetit ćete koje su teme manje zastupljene pa ih nadopunite drugim tekstovima koji su objavljeni. Za sva dodatna pitanja možete se javiti demonstratoru na mail.   Pozdrav svima, P.
22.11.2020
Predavanje i seminar u potpunosti online 23.11.2020.
Poštovane kolegice i kolege, sutra (23.11.) ćemo imati predavanje i seminar u potpunosti online na MS Teamsu.  Predavanje će krenuti u 16:00. Molim da obavijestite kolege i za sva pitanja se možete javiti demonstratoru na Teams ili na mail. Pozdrav svima P.  
16.11.2020
Predavanje i seminar u potpunosti online 16.11.2020.
Poštovane kolegice i kolege,   zbog nepredviđenih okolnosti, današnje predavanje i seminar održat će se u potpunosti online.  Predavanje će početi u 16:00 preko MS Teamsa, a na seminaru trebaju ostati kolege koji bi danas trebali imati nastavu na fakultetu. Za sve dodatne informacije pratite obavijesti na Intranetu/Teamsu ili se javite demonstratoru. Molim vas da obavijestite i druge kolege kako bi svi vidjeli obavijest.   Pozdrav P.   
13.10.2020
Prezentacije i eseji
Poštovane kolegice i kolege, u nastavnim materijalima u mapi Akademska godina 2020./2021. možete pronaći popis studenata koji će pisati esej za 2,5 ECTS-a i rasporede prezentacija ako se nastavi hibridni model ili ako se prijeđe na online model. Popis studenata koji će pisati esej za 2,5 ECTS-a se neće mijenjati ako se prijeđe na online model nastave i neki kolege neće moći održati prezentaciju, ali popis eseja ostaje ovakav. Online model prezentacija počinje se koristiti ako se prekine sva nastava na fakultetu i onda će se prezentacije održati preko Microsoft teamsa. Kvota za eseje za 2,5 ECTS-a je popunjena te se studetni mogu javiti samo za seminarske prezentacije koje su ostale slobodne pod uvjetom da se nastavi koristiti hibridni model. Za sva pitanja možete se obratiti demonstratoru. Pozdrav P.
06.10.2020
Obavijest - prezentacije i eseji
Poštovane kolegice i kolege, pod nastavnim materijalima možete naći syllabus za ovu akademsku godinu. Molim vas da ga proučite i posebnu pozornost obratite na datume održavanja pojedinih predavanja. Studenti koji se odluče prijaviti esej za 2,5 ECTS-a imaju prednost pri odabiru seminarskih prezentacija. Teme seminarskih prezentacija odgovaraju pojedinim susretima i potrebno je pripaziti da odaberete ono seminarsko izlaganje kada vaša seminarska grupa ima nastavu na fakultetu . Seminarsku prezentaciju izrađuje grupa od dvoje studenata iz iste seminarske grupe i jedna grupa može dobiti jednu temu. Esej za 2,5 ECTS-a mora sadržavati minimalno 1500 riječi. Rok prijave eseja za 2,5 ECTS-a je 1.11.2020. do 23:59. Kada odaberete teme prezentacija ili eseja za 2,5 ECTS-a, svoja 3 izbora i imena dvaju studenata pošaljite na demonstratorov mail domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr . Svakako uz prezentaciju naznačite ako želite pisati i esej za 2,5 ECTS-a. Ako oba studenta koji rade prezentaciju žele pisati i esej za 2,5 ECTS-a, u eseju obrađuju problematiku svog dijela prezentacije. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti demonstratoru na mail. Lijep pozdrav svima P.  
06.07.2020
3 ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,  u nastavku se nalaze pitanja za 3 službeni rok na kolegiju. Od pet ponuđenih pitanja morate odabrati tri i samo tri, te na njih odgovoriti u rasponu od 200 do 350 riječi (po pitanju). Vaša zadaća je u kratkom, ali jasno argumentiranom poluesejističkom tekstu odgovoriti na pitanja.  Možete se koristiti literaturom prilikom pisanja rada. Ne morate stavljati nikakve reference, izvore i slično, nego samo pišite odgovor na pitanje kao što biste pisali i na klasičnom pismenom ispitu.  Rok predaje ispita je sutra, utorak 7.7.2020. do 15:00 sati.  Ispite morate predati za u to predviđenu mapu pod 'Predaja studentskih radova' odnosno datoteka '3 ispitni rok - završni ispit'. Ukoliko imate problema s uploadanjem, samo kontaktirajte kolegu Galinovića pa ćemo sve srediti.  Radovi predani nakon 15:00 sati neće biti prihvaćeni.  Sretno s pisanjem ispita.  Ispitna pitanja: 1. Objasnite glavne razlike između „kantovskog“ klasičnog liberalizma i neoliberalizma 2. Objasnite razliku između Morgenthauovog i Waltzovog razumijevanja moći 3. Objasnite razliku Wendtovog i Waltzovog koncepta anarhije 4. Pojam međunarodnog sustava u Engleskoj školi i neorealizmu 5. Je li teorija svjetskog sistema strukturalnija od neorealizma?
26.02.2020
Rezultati eseja za 2,5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,  u nastavku se nalaze ocjene iz eseja koje možete upisati sutra tijekom dogovorenog termina. Sve sam radove pročitao dva puta te su ovo konačne ocjene.  Marko Marjanović - 4 Kristina Vrbek - 5 Ivana Badžek - 5 Andrijana Franjcic - 5 Ivona Besić - 4 Marta Lugarić - 5 Eugen Vuković - 4 Tea Mihanović - 5 Ena Francuz - 4 Mia Mišić - 5 Josipa Šunjić - 4 Manuela Begić - 4 Nikolina Bralić - 4 Marija Tereza Gojak - 5 Martina Špoljarić - 4 Rafaela Gandić - 5
24.02.2020
Rezultati drugog roka i informacije
Poštovane kolegice i kolege, u nastavku se nalaze rezultati ispita s drugog ispitnog roka. Filip Zefkić 2 Fran Jurišić 4 Sara Mašić 2 Ante Galić 3 Patrik Šarić 3 Ivana Pavić 3 Ana Tomašević 4 Hrvoje Jenčić 5 Upis ocjena će se održati u četvrtak u kabinetu s početkom u 14:30 . Tada ću unijeti ocjene s ispita i ocjene iz eseja. Ispričavam se što još nisu stigli rezultati od eseja, ali sam imao dosta radova s drugih kolegija za pročitati i ocjeniti. Rezultati eseja će biti stavljeni do srijede ujutro. 
17.02.2020
2 ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,  u nastavku se nalaze pitanja za 2 službeni rok na kolegiju. Od pet ponuđenih pitanja morate odabrati tri i samo tri, te na njih odgovoriti u rasponu od 200 do 350 riječi (po pitanju). Vaša zadaća je u kratkom, ali jasno argumentiranom poluesejističkom tekstu odgovoriti na pitanja.  Možete se koristiti literaturom prilikom pisanja rada. Ne morate stavljati nikakve reference, izvore i slično, nego samo pišite odgovor na pitanje kao što biste pisali i na klasičnom pismenom ispitu.  Rok predaje ispita je sutra, utorak 18.02.2020. do 13:30 sati.  Ispite morate predati za u to predviđenu mapu pod 'Predaja studentskih radova' odnosno datoteka '2 ispitni rok - završni ispit'. Ukoliko imate problema s uploadanjem, samo kontaktirajte kolegu Galinovića pa ćemo sve srediti.  Radovi predani nakon 13:30 sati neće biti prihvaćeni.  Sretno s pisanjem ispita.  Ispitna pitanja: Država i moć u pristupu neorealizma i klasičnog realizma Sličnosti i razlike neorealizma u neoliberalizmu Anarhija kao koncept u neorealizmu i konstruktivizmu Koncept structure: marksizam vs neorealizam Engleska škola pripada kojoj teorijskoj tradiciji i zašto?    
27.01.2020
1 ispitni rok - Završni ispit
Poštovane kolegice i kolege,  u nastavku se nalaze pitanja za 1 službeni rok na kolegiju. Od šest ponuđenih pitanja morate odabrati tri i samo tri, te na njih odgovoriti u rasponu od 200 do 350 riječi (po pitanju). Vaša zadaća je u kratkom, ali jasno argumentiranom poluesejističkom tekstu odgovoriti na pitanja.  Možete se koristiti literaturom prilikom pisanja rada. Ne morate stavljati nikakve reference, izvore i slično, nego samo pišite odgovor na pitanje kao što biste pisali i na klasičnom pismenom ispitu.  Rok predaje ispita je sutra, utorak 28.01.2020. do 13:15 sati.  Ispite morate predati za u to predviđenu mapu pod 'Predaja studentskih radova' odnosno datoteka '1 ispitni rok - završni ispit'. Ukoliko imate problema s uploadanjem, samo kontaktirajte kolegu Galinovića pa ćemo sve srediti.  Radovi predani nakon 13:15 sati neće biti prihvaćeni.  Sretno s pisanjem ispita.  Ispitna pitanja: 1 . Prednosti i mane koncepta rapodjele materijalnih sposobnosti 2 . Značajke “grocijuske” tradicije 3 . Anarhija iz konstruktivističke perspektive 4. Pojam strukture i marksizam 5 . Ograničeni i totalni rat 6. Kompleksna međuovisnost: sličnosti i razlike u kontekstu neorealizma
23.01.2020
Predrok - pitanja i informacije
Poštovane kolegice i kolege,  u nastavku se nalaze pitanja za predrok na kolegiju. Od šest ponuđenih pitanja morate odabrati tri i samo tri, te na njih odgovoriti u rasponu od 200 do 350 riječi (po pitanju). Vaša zadaća je u kratkom, ali jasno argumentiranom poluesejističkom tekstu odgovoriti na pitanja.  Možete se koristiti literaturom prilikom pisanja rada. Ne morate stavljati nikakve reference, izvor i slično, nego samo pišite odgovor na pitanje kao što biste pisali i na klasičnom pismenom ispitu.  Rok predaje ispita je sutra, petak 24.01.2020. do 12 sati.  Ispite morate predati za u to predviđenu mapu pod 'Predaja studentskih radova'. Ukoliko imate problema s uploadanjem, samo kontaktirajte kolegu Galinovića pa ćemo sve srediti.  Također, nemojte zaboraviti prijaviti rokove na studomatu ukoliko izlazite na predrok kako bismo vam mogli unijeti ocjene iz ispita odmah na prvom roku.  Radovi predani nakon 12 sati neće biti prihvaćeni.  Također, plagiranje radova će se strogo kažnjavati. Pod tim se misli doslovno copy-paste iz knjiga ili članaka ili uzimanje teksta od drugih kolega.   Sretno s pisanjem ispita.  Ispitna pitanja: 1. Prednosti i mane teorije demokratskog mira 2. Morgenthauovo 5. načelo političkog realizma i suvremena kriza međunarodnog poretka 3. Koncept anarhije i tipovi međunarodnog poretka 4 . Suvremeni uspon Kine iz konstruktivističke perspektive 5. Pojam moći u klasičnom i novom, (neo)realizmu 6. Marksistička perspektiva suvremene međunarodne politike
18.01.2020
Obavijest - Eseji, Predrok i Ispitni rokovi
Poštovane kolegice i kolege,  nekoliko napomena pri završetku semestra. Eseji za 2,5 ECTS-a se moraju predati do kraja semestra odnosno predavanja što je sljedeći tjedan. Svoje eseje možete predati na intranetu pod mapu "Eseji/prezentacije za 2,5 ECTS". Radovi primljeni nakon 30.1.2020. neće biti prihvaćeni. Predrok iz kolegija će se održati 23.01.2020. Na intranet ćemo u 10 sati staviti ispitna pitanja i od trenutka objave pitanja - imati ćete nešto više od 24 sata (do 12 sati u petak) da odgovorite na njih i pošaljete putem intraneta za u to predviđeno mapu pod "Predaja studentskih radova".  S objavom pitanja će biti i stavljene sve potrebne informacije. U slučaju da odlučite pisati ispit na predroku, nemojte zaboraviti prijaviti i ispite na studomatu. Lijep pozdrav svima.
11.11.2019
Nastava - Info
Poštovane kolegice i kolege, danas se normalno održava nastava - predavanje i seminari. Također, od danas regularno kreće izlaganje prezentacija te se očekuje od svih studenata i studentica da budu pripremljeni za teme za koje su se prijavili. Danas će prezentirati oni studenti koji su se prijavili za temu liberalizima. Lijep pozdrav, P.
05.11.2019
Dodatna literatura
Poštovane kolegice i kolege, pod nastavnim materijalima je stavljena dodatna literatura za seminarsku nastavu.  Lijep pozdrav
11.10.2019
Update o mailovima
Kolegice i kolege, kolega Galinović poručuje da je zaprimio vaše mailove te da će do kraja tjedna na intranetu biti svi podaci o prezentacijama i esejima, kao i sve druge upute o kojima ćemo više na nastavi.  Lijep pozdrav, P.  
07.10.2019
Prijavljenje teme prezentacija + eseji 2,5 ECTS
Sljedećim kolegicama i kolegama su dodjeljene seminarske teme sukladno njihovim prijavama:   Marko Marjanović - Međunarodna politika po Kennethu Waltzu (1 seminarska grupa) Kristina Vrbek - Je li teorija međunarodnih odnosa mrtva? (2 seminarska grupa) Ivana Badžek - Je li teorija međunarodnih odnosa mrtva? (1 seminarska grupa) Andrijana Franjcic - Etika u međunarodnim odnosima - Henry Kissinger (1 seminarska grupa) Ivona Besić - H.Bull - Anarhično društvo (1 seminarska grupa) Frano Miholjević - H.Bull - Anarhično društvo (2 seminarska grupa) Marta Lugarić - Mearsheimer - Tragedije politike velikih sila (1 seminarska grupa) Eugen Vuković - Waltz, Teorije međunarodnih odnosa (2 seminarska grupa) Tea Mihanović - Etika u međunarodnim odnosima - Henry Kissinger (2 seminarska grupa)  Ivan Vladova - Marksizam i kritičke teorije (2 seminarska grupa) Ena Francuz - Liberalne teorije međunarodne politike ( 1 seminarska grupa) Mia Mišić - Liberalne teorije međunarodne politike (2 seminarska grupa) Josipa Šunjić - Alexander Wendt  Društvena teorija međunarodnih odnos (2 seminarska grupa) Manuela Begić - Treća velika rasprava: Neorealizam vs. Neoliberalizam (1 seminarska grupa) Nikolina Bralić - Marksizam i kritičke teorije (1 seminarska grupa) Marija Tereza Gojak - KONSTRUKTIVISTIČKE TEORIJE MEĐUNARODNIH ODNOSA (1 seminarska grupa) Martina Špoljarić - Teorija međunarodne politike" (Kenneth Waltz) (1 seminarska grupa)  
05.10.2019
Seminarske grupe
Poštovane kolegice i kolege, na kolegiju ćemo imati dvije seminarske grupe. Prva grupa studenata od prezimena Badžek do Marjanović. Druga grupa studenata od prezimena Mašić do Županičić . Lijep pozdrav P.
02.10.2019
Obavijest - Nastava, Eseji, Predrok i Ispitni rokovi (Syllabus)
Poštovane kolegice i kolege,  ovim putem Vas želim obavijestiti o nekoliko stvari. Prije svega, kolega Dino Galinović je demonstrator na svim mojim kolegijima posljednje četiri godine te ukoliko imate nekih pitanja ili vam je potrebna pomoć - možete ga kontaktirati putem maila ili kada ga vidite na fakultetu. Budući da je kolega demonstrator na više kolegija kod mene i kod mojih drugih kolega, molim vas da mu se javljate isključivo putem maila, a ne putem društvenih mreža i slično kako bi on lakše mogao voditi evidenciju i sve koordinirati. Kolega me zamolio da vam to napomenem.   Prijave za prezentacije te za eseje za 2,5 ECTS-a šaljete kolegi Galinoviću na mail - dino.galinovic@gmail.com Studenti koji na ovome kolegiju žele pisati esej za 2,5 ECTS-a imati će prednost po izboru prezentacije budući da je uvjet za dobivanje ocjene iz eseja za 2,5 ECTS-a zadovoljavanje dvije komponente - održane prezentacije i predaje podneska od minimalno 1500 riječi do zadanog datuma. Rok prijave eseja za 2,5 ECTS-a je 27.10.2019 do 23:59.  Pod nastavnim materijalima imate dio literature koji vam može pomoći pri pripremi za seminare te ispita. Kroz semestar ću vas informirati o dodatnim naslovima.  Također, pod nastavnim materijalima je objavljen syllabus s detaljnijim informacijama.  Lijep pozdrav svima i vidimo se idući tjedan Petar Popović  
20.10.2018
Seminarska nastava - Materijali
Poštovane kolegice i kolege, pod nastavnim materijalima se nalazi posebna datoteka u kojoj se nalaze materijali za sljedeći seminarski susret i unutar koje ću Vam inače uploadati tekstove. Molim Vas da ih pročitate kako biste mogli sudjelovati u raspravi. Lijep pozdrav i ugodan vikend. Petar Popović
07.10.2018
Syllabus i početak predavanja
Poštovane kolegice i kolege,  pod nastavnim materijalima se nalazi syllabus koelgija za ovu akademsku godinu. Lijepo Vas molim da ga dobro proučite, osobito onaj dio koji se odnosi na ispit te pisanje eseja na kolegiju. Oni studenti koji se odluče prijavljivati esej za 2,5 ECTS-a, molim Vas da se pridržavate uputa te tema koje su zadane unutar syllabusa.  U svakoj seminarskoj grupi jedna osoba može dobiti jednu temu. Ne postoji mogućnost da dvije osobe rade na istoj prezentaciji unutar iste seminarske grupe.  Seminarska nastava će se održavati u dvije grupe: 1 grupa (17:15 - 18:45) - Abramović do Miković 2 grupa (19:00 - 20:30) - Milikić do Župčić Zamjene su moguće jedino pod pravilom jedan za jedan.    Sljedeća dva susreta se neće održavati seminarska nastava, već ćemo imati blok predavanja kako bismo nadoknadili ovo što smo izgubili i kako bismo do kraja semestra stigli obraditi sve zadane teme syllabusom.  Ukoliko bude nejasnoća, sve ćemo objasniti na sljedećem susretu.  Lijep pozdrav svima doc. dr. sc. Petar Popović
30.09.2018
Početak nastave u zimskome semestru 2018
Poštovane kolegice i kolege, zbog službenih obveza, sutrašnja nastava neće započeti u 15:30 kako je predviđeno, već će započeti u 16:15 u dvorani predviđenoj rasporedom.  Lijepo Vas molim da svi prisustvujete uvodnom predavanju kako biste dobili potrebne informacije i uvid u način rada na samome kolegiju.  Hvala na razumijevanju. Do sutrašnjeg susreta, lijep pozdrav doc. dr. sc. Petar Popović 
03.09.2018
Rezultati ispita od 29.8
Poštovane kolegice i kolege, u nastavku se nalaze rezultati ispita. Upis ocjena će biti u četvrtak, 6.9 u 14:30 u mome kabinetu, 4. kat. Tea Kovač 2 Jakov Cikojević 2 Tena Vranek 3 Bruno Roglić 3 Petra Stojanović prijavila (nije prisustovala) Lijep pozdrav Petar P.
28.08.2018
Ispit - Jesenski rok
Poštovane kolegice i kolege, sutrašnji ispit će se održati s početkom u 10:40 u dvorani u kojoj smo inače imali nastavu, ili u slučaju da nije slobodna, u nekoj drugoj koja je. U svakom slučaju vidjeti ćemo se na fakultetu.  Ispit se piše 90 minuta što će Vam biti i više nego dovoljno da odgovorite na sva pitanja. Sretno s pripremom ispita i vidmo se sutra. Lijep pozdrav Petar Popović
22.11.2021
Druga seminarska grupa - nastava se odgađa
Poštovane kolegice i kolege,   odgađa se nastava u drugoj seminarskoj grupi
27.02.2018
Rezultati ispita + Informacije
Kolegice i kolege, u nastavku se nalaze rezultati ispita održanog 23.2. Rodin 3 Vince 5 Jelusic 5 Rod 3 Poljuha 5 Kovac 1 Roglić 1 Musulin 3 Sprljan 2 Pervan 2 B. Marinović 5   Upis ocjena će se održati ovaj četvrtak u 13:15 u kabinetu 17. Tada takoder mogu doci i oni studenti koji prošli tjedan nisu mohli doci na upise.   Lijep pozdrav 
22.02.2018
2 rok - Termin
Poštovane kolegice i kolege, sutrašnji ispit započinje u 13h u dvorani u kojoj smo inače imali nastavu. Molim vas da budete točni.  Možete očekivati nekoliko pitanja od kojih ćete izabrati dva i dati esejističke odgovore na njih. Trajanje ispita je 90 minuta.    Pozdrav
20.02.2018
2 ispitni rok - informacije
Poštovane kolegice i kolege, u petak se održava drugi ispitni rok. Pismeni ispit za sve studente koji su prijavili rok održati će se u dvorani u kojoj smo inače imali nastavu. Što se tiče početka ispita, do četvrtka popodne ćete dobiti obavijest hoćemo li započeti u 12 ili 13 sati, ovisno kada ću završiti sa službenim dužnostima.  Za bilo kakva pitanja ili nejasnoće kontaktirajte kolegu Galinovića koji će mi proslijediti Vaše upite.    Pozdrav
14.02.2018
Rezultati ispita i termin upisa
Poštovane kolegice i kolege, ispričavam se što ste ovoliko čekali, ali sam imao za ispraviti preko 140 studentskih radova u posljednjih tjedan dana. U nastavku Vam se nalaze ocjene iz završnog ispita. Upis ocjena će se održati u četvrtak 22.2.2018 od 12 do 13 sati u kabinetu 17, četvrti kat. Tada će se unositi ocjene iz ispita i za obvezu "Esej 2,5 ECTS-a".  Što se tiče eseja, prilikom ocjenjivanja uzimali su se u obzir sljedeći kriteriji: 1. struktura 2. pravilno citiranje i oblikovanje rada 3. korištenje relevantne literature 4. održana prezentacija i moderirana debata nakon prezentacije 5. argumentirani prikaz teme uz navođenje vlastitog kritičkog promišljanja.   U slučaju da nečije ime nije na popisu, molim Vas da kontaktirate kolegu Galinovića.  Lijep pozdrav.   Rezultati ispita:   Mate Bašić 3 Pavao Begavac 4 Matija Bermanec 4 Tonči Bistričić 3 Gloria Božinović 3 Magdalena Buljan 5 Valerija Burić 5 Vita Bzik 4 Amra Čaušević 3 Ivana Cear 3 Tamara Cicnjak 4 Galinović 5 Lana Cindrić 3 Ana Čuća 3 Ines Crkovečki 3 Amalija Curman 4 Marina Dabo 3 Natali Dabo 3 Domagoj Đuričič 4 Domagoj Gluhak 3 Anamarija Dukši 4 Mia Dumbović 4 Ena Dumenčić 5 Fana Gentiana 4 Franko Milas 3 Glumac Andriana 4 Lucija Horvat 4 Tamara Horvat 2 Luka Hranjec 4 Ignac Katarina 5 Isakov Pavel 3 Jambrović Tea 5 Majda Jašarević4 Maja Jeftić 4 Valentina Jelošek 2 Katarina Jelušič 2 Katarina Jukić 5 Marina Karaula 3 Rebeka Kardoš 4 Šime Kero 2 Tesa Klopotan 3 Augustina Kolak 3 Kristrijan Kolić 4 Karla Kravaščan 3 Josipa Kukor 3 Lana Kunej 4 Saša Kutleča 4 Ivan Lasić 5 Valentina Linarič 3 Luka Lučić 3 Vilim Mance 5 Mona Manojlović 4 Ivka Marić 4 Josip Martinić 3 Lea Medica 4 Matej Komšo 5 Katarina Mlinarić 4 Osmroković Ivana 4 Ostojić Alenka 4 Antea Pamuković 4 Nikola Paulić 3 Peti lea 3 Filip Petković 5 Antonela Petrov 4 Lana Posavec 4 Domaoj Puš 4 Sara Razum 4 Josipa Salopek 3 Ivan Stjanović 4 Ana Štroga 5 Dorotea Strelec 3 Dan Stričević 3 Josipa Sušić 4 Klara Šarić 5 Tatić Minea 4 Lana Telenta 5 Monika Tomljanović 5 Patricija Topić 5 Marija Vranić 3 Blaženka Vres 4 Filip Vucemilović 3 Marko Vučković 4 Karla Vuković 3 Matea Zovko 5 Martina Zvonar 3 Zvonimir Magdić 5 Zwicker 4  
12.02.2018
Ispit - Obavijest
Kolegice i kolege,  još mi je ostalo oko 30 spita za ispraviti i to ću završiti do sutra uvečer kada ću ujedno i objaviti rezultate na intranetu. Ispričavam se što nisam stigao prije, međutim imao samo ispite na drugim kolegijima te paraleno sa svime ispravljam i studentske eseje.    Lijep pozdrav
02.02.2018
Završni (informacije)
Poštovane kolegice i kolege, Pod nastavnim materijalima Vam se nalazi dokument pod nazivom „ Završni_Teorije međunarodnih odnosa “ unutar kojeg imate detaljne upute o Vašem zadatku i ispitna pitanja. Ovim putem Vas lijepo molim da se čvrsto pridržavate svih pravila i rokova. Napominjem da prije slanja radova provjerite jeste li prijavili rok na studomatu. Lp doc. dr. sc. Petar Popović
26.01.2018
Literatura
Poštovane kolegice i kolege,  pod nastavnim materijalima se nalazi literatura kojom smo se bavili tijekom semestra, te određena poglavlja iz knjiga "International Relations Theory" autora K. Erika Jorgensena, te "From modernization to globalization" autora T. Roberta i suradnika. Poznavanje dane literature je nužno za uspješno polaganje ispita.  Sljedeći tjedan ćete kako je i najavljeno dobiti obavijest na intranetu s detaljnim uputama za ispit.  Srdačno 
21.01.2018
Obavijest o nastavi (26.01.2018)
Poštovane kolegice i kolege, posljednje predavanje iz kolegija te jedna seminarska grupa za sve studente održati će se u petak, 26.01, u A dvorani,  od 12:00 do 15:15. Budući da je riječ o zadnjem susretu, kao što je rečeno i u petak, dolazak na predavanje je obavezan za sve studente. Tijekom predavanja ćete dobiti detaljne upute o nadolazećem ispitu.  Izlagači za vrijeme seminarske nastave su sljedeći: 1. Maja Jeftić i Tomislav Rodin 2. Filip Vučemilović i Gentiana Fana Također, napominjemo još jednom, svi studenti koji su imali više od 50% izostanaka zbog bolesti, posla ili drugih obaveza, pravovaljane dokumente odnosno ispričnice pošaljite na mail kolege Galinovića do ponedjeljka, do 20:00h. Nakon toga, nažalost, ispričnice se više neće uvažavati.  Lijep pozdrav doc. dr. sc. Petar Popović