Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Zdravstvena zaštita

Sukladno odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (Narodne novine br. 80/13,  137/13), pravo na obavezno zdravstveno osiguranje stječu redoviti/e studenti/ce visokih učilišta iznad  18 godina života, s tim da to pravo mogu koristiti najduže do završetka akademske godine u kojoj su  završili redovito školovanje, a najduže u trajanju od ukupno osam godina po toj osnovi, ako pravo na  obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi. Svaki/a student/ica može na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje provjeriti svoj status u obveznom i dopunskom osiguranju. 

Ukoliko podatak o statusu osiguranja ne postoji na navedenoj stranici studenti moraju osobno podnijeti prijavu neposredno na šalterima HZZO-a uz predočenje potvrde fakulteta o statusu redovitog studenta, osobne iskaznice i Tiskanice-1. Prijavu svakako trebaju podnijeti studenti koji se prvi puta osiguravanju u RH, kao i studenti koji dolaze iz drugih država.

 

Za studente Fakulteta političkih znanosti nadležan je tim u sastavu:

Zorana Galić, dr. med.
01/ 4556 367

 

vms. Barbara Pavlović
01/ 4556 367

 

Radno vrijeme za stranke:
Neparni datumi:   7:00 - 13:30 sati (prijepodne)
Parni datumi: 14:00 - 19:30 sati (poslijepodne)


Školska i studentska ambulanta za studente/ice Fakulteta političkih znanosti nalazi se u Laginjinoj 16,  Dom zdravlja Medveščak.

Obavezna prethodna najava!

 
Zdravstvena zaštita studenata tijekom studija u Zagrebu

Svaki/a student/ica tijekom studija na Fakultetu političkih znanosti ima dva liječnika: liječnika obiteljske medicine kojeg je izabrao/la i studentskog liječnika, specijalistu adolescentne i sveučilišne medicine. U slučaju bolesti (grlobolja, kašalj, povišena tjelesna temperatura, upala mokraćnog mjehura, ...) student/ica se obraća liječniku obiteljske medicije.

Studenti/ce i sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji se zateknu na području druge županije od središte izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite u slučaju nedloživog zdravstvenog problema po naputku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 10. listopada 2016. imaju pravo zdravstvenu zaštitu ostvariti u najbližoj ugovornoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite.

Predlažemo studentima/icama da izaberu liječnika obiteljske medicine (potrebno prebaciti medicinski karton) u mjestu studiranja u jednom od tri doma zdravlja u Zagrebu: Dom zdravlja centar, Dom zdravlja zapad, ili Dom zdravlja istok. Istu je proceduru potrebno napraviti i za stomatologa i ginekologa.

 
Sistematski pregled

Studentski liječnik na prvoj studijskoj godini obavlja sistematski pregled u koji je, uz pregled, uključen i razgovor o navikama i prilagodbi na studiranje. Ukoliko na sistematskom pregledu studentski liječnik otkrije određeni zdravstveni problem uputiti će studenta/icu na daljnju obradu.

Studenti/ce će putem web stranica fakulteta biti obaviješteni o rasporedu dolazaka na sistematski pregled. Studenti/ce se mole da se pridržavaju rasporeda, a ukoliko iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti doći u određenom terminu, trebaju telefonski obavijestiti studentskog liječnika kako bi dogovorili novi termin.

Na sistematski pregled potrebno je ponijeti:

  • Studentsku iskaznicu
  • Zdravstvenu iskaznicu
  • Povijest bolesti (ako postoji)
 
Kamo ići u slučaju bolesti?
  • Dom zdravlja Zagreb - centar; Runjaninova 4; 01/489 7666
  • Dom zdravlja Zagreb - zapad; Prilaz Baruna Filipovića 11; 01/377 4444
  • Dom zdravlja Zagreb - istok; Grižanska 4; 01/ 296 0444
  • Dežurne bolnice u Zagrebu