Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

28.04.2022
Izvještaj povjerenstva o rezultatima glasovanja u 1. krugu izbora za dekana Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
Izvještaj povjerenstva o rezultatima glasovanja u 1. krugu izbora za dekana Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
Izborno povjerenstvo imenovano na temlju Odluke (KLASA: 012-02/22-01/01, URBROJ: 251-73/02-22-7) od 21. travnja 2022., u sastavu izv. prof. dr. sc. Višeslav Raos, prof. dr. sc. Viktorija Car, izv. prof. dr. sc. Goran Čular, Toni Kliškić, mag. pol., Mislav Majcan (predstavnik Studentskog zbora) podnosi  IZVJEŠTAJ POVJERENSTVA O REZULTATIMA GLASOVANJA U 1. KRUGU IZBORA ZA DEKANA FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU 
14.02.2022
Od 4. travnja FPZG seli u Importanne Galeriju
Od ponedjeljka 4. travnja FPZG seli u Imprtanne Galeriju, Iblerov trg 10. Raspored u prilogu.    
04.10.2021
covid@fpzg.hr prijava
Poštovane kolegice i kolege, ukoliko ste pozitivni na COVID-19 molimo javite se na adresu covid@fpzg.hr s potvrdom o dijagnozi i početku zaraze. Nakon toga obavijestite svoje predmetne nastavnike o nedolasku na predavanja!
09.05.2022
Festival jednakih mogućnosti (F=M) - poziv volonterima
Festival jednakih mogućnosti (F=M) - poziv volonterima
Društvo tjelesnih invalida već dvadeset godina organizira javnu manifestaciju pod nazivom Festival jednakih mogućnosti (F=M) . Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha je festivala predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. Ovogodišnji Festival će se održati od 7. do 9. lipnja na Jelačićevom trgu u Zagrebu. Edukacija i priprema volontera za rad planira se za 2. lipnja od 15:00 do 20:00 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), Unska 3, dvorana B4. U 5 sati pripreme i 36 sati rada na Festivalu, volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, osposobljavaju se za specijalnu komunikaciju i pomoć osobama svih vrsta oštećenja, te stječu dragocjena iskustva o timskom radu i organiziranju javnih manifestacija većih razmjera. Organizator volontiranja izdavat će propisane potvrde (knjižice) kao trajni dokaz o dobrovoljnom radu za opće dobro. Ovogodišnji, jubilarni Festival održat će se u i čast nedavno preminulog predsjednika Društva Milana Ožegovića – idejnog začetnika Festivala jednakih mogućnosti i osobe koja je na brojne načine svojim radom izravno utjecala na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Više informacija o Festivalu i o tome kako se prijaviti za volontiranje možete pronaći na web stranicama  Festivala jednakih mogućnosti (F=M) .
06.05.2022
Saznaj sve o mobilnosti na jednom mjestu uz Erasmus Festival
Saznaj sve o mobilnosti na jednom mjestu uz Erasmus Festival
Ako razmišljaš o odlasku na studij u inozemstvo, Erasmus+ razmjenu, Work&Travel ili jednostavno želiš upoznati internacionalne studente i s njima porazgovarati - ESN Zagreb i ESN Hrvatska imaju pravo rješenje za tebe! Osim što rade na stvaranju sadržaja za internacionalne studente već 10 godina, uz potporu Sveučilišta u Zagrebu, pomažu i lokalnim studentima koji žele iskusiti čari mobilnosti! Iz tog razloga su od 16. do 18. svibnja odlučili organizirati Erasmus Festival - trodnevni događaj na kojem imaš priliku saznati sve što te zanima o mobilnosti iz prve ruke!  Klikom na poveznicu saznaj više o samom događaju i načinima na koje se možeš prijaviti!
03.05.2022
Stipendija japanske vlade za dvogodišnji (poslije)diplomski istraživački studij
Veleposlanstvo Japana je raspisalo natječaj za dodjelu stipendije japanske vlade za dvogodišnji (poslije)diplomski istraživački studij. Stipendija je namijenjena studentima bilo kojeg smjera koji su zainteresirani za znanstveno istraživanje na nekom od japanskih sveučilišta, nakon čega se pruža mogućnost nastavka studija na magisteriju i/ili doktoratu (MA & PhD) u Japanu. Stipendija se dodjeljuje za akademsku godinu koja počinje od 1. travnja 2023. Sve informacije o natječaju mogu se pronaći na stranicama Veleposlanstva Japana , a tekst smjernica možete pronaći na poveznici . Rok za prijavu je 1 7. lipnja , pismeni ispiti održat će se 30. lipnja a intervjui s kandidatima 1. srpnja 2022. u prostorima veleposlanstva.
03.05.2022
Ljetna škola Europe in the Global Arena - Sveučilište u Pečuhu
Ljetna škola Europe in the Global Arena - Sveučilište u Pečuhu
Sveučilište u Pečuhu organizira ljetnu školu “ Europe in the Global Arena - 2022 ” koja će se održati od 21. do 30. lipnja 2022. Sudjelovanje je besplatno, a škola je namjenjena studentima preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija. Svi sudionici se mogu prijaviti za CEEPUS  stipendiju koja pokriva školarinu, troškove smještaja, hrane i razne društvene aktivnosti za vrijeme trajanja programa. Uspješno pohađanje ljetne škole donosi 4 ECTS-a. Prijave za ljetnu školu se vrše na poveznici . Rok za prijavu je 10. svibnja . Prijave za CEEPUS stipendiju se vrše putem CEEPUS portala . Program možete pronaći na poveznici . Više informacija o ljetnoj školi možete pronaći u promotivnom letku  i na službenoj web stranici .
28.04.2022
International Summer School Academia Aestiva Internationalis - AAI
Faculty of Social Sciences, University of Ljubljana is organizing  International Summer School Academia Aestiva Internationalis - AAI . Academia Aestiva Internationalis will take place between the 27th of June and the 3rd of July 2022 at the Faculty of Social Sciences in Ljubljana. It will focus on various crisis and issues that have put  democratic values to the test in the sense that democratic governance, human rights and the rule of law are losing traction within the international system. Participants will be able to obtain 4 ECTS.  We cordially invite anyone that is even slightly interested to join us in the summer and apply to the AAI Summer School 2022! Information on how to apply can be found on the official website . Applications deadline is 20th of May 2022.
26.04.2022
Summer School 4Camp - University of Hradec Králové
University of Hradec Králové is organizing  Summer School 4Camp which is take place from June 8  to June 11 2022 .    The Summer School 4Camp is a Multiplier event of the Project No: EHP-CZ-ICP-2-006 "The Technology and knowledge transfer based on Norway-Czech Cooperation",  which is financed through EEA Grants , and based on institutional cooperation between University of Hradec Králové and Oslo Metropolitan University. The topics are the transfer of technology, intellectual property protection, and support of spin-off companies. This year, accommodation, meals and course fees are free (paid from the project).   For more information see page of the Summer School 4Camp or contact Ing. Veronika Hrůzová, veronika.hruzova@uhk.cz , +420 777 147 670. If you are interest please fill out this form no later than May 8 .  
26.04.2022
Privremeni rezultati izbora za člana Fakultetskog vijeća iz redova nenastavnog osoblja
Privremeni rezultati izbora za člana Fakultetskog vijeća iz redova nenastavnog osoblja
Na temelju Odluke o provođenju izbora za članove Fakultetskog vijeća iz redova nenastavnog osoblja Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (KLASA: 012-22/22-06/02, URBROJ: 251-73/02-22-1) od 13. travnja 2022., Izborno povjerenstvo za provođenje izbora za člana Fakultetskog vijeća iz redova nenastavnog osoblja Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, imenovano Odlukom o imenovanju izbornog povjerenstva i povjerenstva za žalbe za provođenje izbora za člana Fakultetskog vijeća iz redova nenastavnog osoblja Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (KLASA: 012-22/22-06/02, URBROJ: 251-73/02-22-2) od 15. travnja 2022., u sastavu prof. dr. sc. Nenad Zakošek (predsjednik), izv. prof. dr. sc. Višeslav Raos (zamjenik predsjednika), izv. prof. dr. sc. Ana Petek (članica), izv. prof. dr. sc. Robert Mikac (zamjenik članice), Anton Sablić, oec. (član) i Toni Kliškić, mag. pol. (zamjenik člana) proglašava  PRIVREMENE REZULTATE IZBORA ZA ČLANA FAKULTETSKOG VIJEĆA IZ REDOVA NENASTAVNOG OSOBLJA FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
25.04.2022
Uključenost studenata u procese vanjskog i unutarnjeg osiguravanja kvalitete visokih učilišta
Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) organizira seminar za studente pod nazivom Uključenost studenata u procese vanjskog i unutarnjeg osiguravanja kvalitete visokih učilišta koji će se održati u petak, 13. svibnja 2022. godine u Hotelu Academia, Ul. Ivana Tkalčića 88, u Zagrebu s početkom u 10 sati.  Seminar je namijenjen isključivo studentima preddiplomskih, diplomskih te integriranih studija u cilju njihova aktivnijeg uključivanja u rad tijela visokih učilišta, posebice Vijeća i Povjerenstva za kvalitetu. Namjera je Agencije za znanost i visoko obrazovanje što bolje upoznati studente s važnošću osiguravanja kvalitete visokih učilišta te ih educirati o njihovim pravima i obvezama kako bi se uključili u aktivnosti unapređenja kvalitete na njihovim matičnim institucijama i na drugim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. U sklopu seminara održat će se okrugli stol Dvije perspektive – jedna kvaliteta na kojem će sudjelovati visokoškolski nastavnici i studenti kako bi razgovarali o kvaliteti iz dvaju različitih uglova – studentskog i nastavničkog. Zbog ograničenog broja sudionika, moguće je sudjelovanje jednog studenta/studentice po visokom učilištu.   Studenti se mogu registrirati na poveznici do ponedjeljka, 9. svibnja 2022. godine, odnosno do popunjavanja broja slobodnih mjesta. Važna napomena: seminar se održava uživo te neće biti mogućnosti virtualnog sudjelovanja. Program seminara dostupan je na poveznici .
19.04.2022
Natječaji za dodjelu godišnjih nagrada - Sveučilište u Zagrebu
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaje za dodjelu nagrada „Andrija Mohorovičić“ , „Ars summa Universitatis” , „Fran Bošnjaković” , „Andrija Štampar” i „Nagrada za inovacije i transfer tehnologije” za akademsku godinu 2021./2022. Prijedlozi se upućuju Senatu Sveučilišta u Zagrebu putem elektroničke pošte na adresu senatski.poslovi@unizg.hr te putem pošte na adresu Sveučilište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, 10 000 Zagreb prema rokovima koji su navedeni u odlukama o raspisivanju natječaja. ODLUKE Natječaj za dodjelu Nagrade "Andrija Mohorovičić" za akademsku godinu 2021./2022. Natječaj za dodjelu Nagrade "Andrija Štampar" za akademsku godinu 2021./2022. Natječaj za dodjelu Nagrade "Ars summa Universitatis" za akademsku godinu 2021./2022. Odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković" za akademsku godinu 2021./2022. Natječaj za dodjelu nagrade za sveučilišnu inovaciju godine, inovatora godine i najuspješniji transfer tehnologije Više informacija o navedenim natječajima dostupno je na poveznici .
19.04.2022
Europska obrambena agencija traži vježbenike
Europska obrambena agencija objavila je više različitih natječaja za vježbenike. Detalji o pozicijama i proceduri prijave mogu se naći na web stranicama Europske obrambene agencije , a rok za prijavu na trenutno objavljene natječaje je 29. travnja .
14.04.2022
2. parcijalni rezultati Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. parcijalne rezultate Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu, program KA103 za period 9. svibanj - 30. rujna 2022. Rezultati se odnose samo na prijave zaprimljene od 11. do 31. ožujka 2022. i nalaze se na sljedećoj poveznici . Sve studente na koje se ovi rezultati odnose Sveučilište u Zagrebu će dodatno kontaktirati. Za studente društvenih i humanističkih usmjerenja i umjetničke akademije, kontakt je praksa@unizg.hr . (Tomislav Hrga).
11.04.2022
CEEPUS - Summer School “Europe in the Global Arena - 2022”
Dear Student, Would you like to participate in a free summer course, earn credits, have fun and enjoy being part of a multicultural community? Participate in our Summer School “Europe in the Global Arena - 2022” , taking place between June 21 – 30, 2022 .  Apply to our summer school now and get accepted into the program free of charge! Students from Albania, Austria, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Kosovo, Moldova, Montenegro, North Macedonia, Poland, Romania, Serbia, Slovakia and Slovenia can apply for the CEEPUS Scholarship to receive a participation fee waiver. Don’t hesitate! Apply now to this exceptional Summer School! 
11.04.2022
Edukacijski seminar II - „ANTISEMITIZAM, HOLOKAUST I STRADANJA: Prošlost u sadašnjosti”
Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će edukacijski seminar II „ANTISEMITIZAM, HOLOKAUST I STRADANJA: Prošlost u sadašnjosti” 27. travnja 2022. godine, povodom obilježavanja proboja iz logora Jasenovac, koji se dogodio 22. travnja 1945., kada je 800 preostalih logoraša pokušalo proboj, a njih 102 je u tom proboju uspjelo pobjeći. Druga tematska cjelina seminara nosi naslov: „HOLOKAUST I STRADANJA U KULTURNOM STVARALAŠTVU”. Program seminara i link za registraciju korisnika moguće je pronaći na poveznici . Detaljni raspored predavanja moguće je pronaći ovdje .
11.04.2022
Međunarodni znanstveni skup "Društvo i politika"
Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci organizira međunarodni znanstveni skup "Društvo i politika" koji će se održati od 30. rujna do 1. listopada. Tema ovogodišnjeg sukupa nosi naziv "Balkan i Istok: Dominantni diskursi, interkulturalna komunikacija i (anti)globalizacija". Pozivnom pismu možete pristupiti na poveznici ,  a više informacija o međunarodnom znanstvenom skupu je dostupno na službenim web stranicama konferencije .
11.04.2022
Studenti politologije na studijskom putovanju u Bruxellesu
Studenti politologije na studijskom putovanju u Bruxellesu
Studenti Fakulteta političkih znanosti uputili su se na dvodnevno studijsko putovanje u Bruxelles u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Pod vodstvom doc.dr.sc. Marija Munte, studenti su u Centru za posjetitelje Europske komisije imali priliku pobliže upoznati strukturu i rad Europske komisije. Tijekom dvodnevnog informativnog posjeta studenti su se sastali sa zaposlenicima Komisije, točnije sa predstavnicima različitih glavnih uprava koji su u sedam tematskih izlaganja (digitalna politika EU, Europski zeleni plan, vladavina prava i dr.) predstavili rad svojih područja djelovanja. Od strukturnih pitanja rada Komisije, pa sve do trenutno najaktualnijih tema, studenti su imali prilike diskutirati sa izravnim kreatorima europskih politika koji svakodnevno djeluju na osnaživanju Europske unije u cjelini. Osim upoznavanja i diskusija sa predstavnicima glavnih uprava, studenti su imali priliku svjedočiti i tradicionalnom podnevnom brifingu u zgradi Berlaymont, sjedištu Europske komisije (v. sliku dolje). Također, studenti su posjetili TV studio audiovizualnog servisa Europske unije – Europe by Satellite. Pripremio: Ivan Miković  
04.04.2022
HomeInZagreb organizira ljetnu školu ABC Bootcamps
HomeInZagreb organizira ljetnu školu ABC Bootcamps
HomeInZagreb  organizira edukativni program, odnosno ljetnu školu pod nazivom ABC Bootcamps . ABC Bootcamps pruža iznimnu priliku za mobilnost izvan Europe, kao i osposobljavanje za nova znanja o poduzetništvu i usavršavanje do sada stečenih vještina. Ovo je prilika za istražiti poslovni svijet i steći internacionalno iskustvo. Ovogodišnja ljetna škola odvijat će se na dvije vrlo zanimljive lokacije: Silicijskoj dolini u SAD-u te Torontu u Kanadi.  Program traje 14 dana te nudi vrsne predavače iz područja poduzetništva, a uključuje posjete raznim velikim kompanijama (prijašnjih godina posjećivalo se Intel, Google i sl.), posjetu Niagarinim slapovima ili San Franciscu te predavanja i radionice o digitalnim inovacijama, bussiness trendovima, pripremi poslovnih planova i sl. Više informacija možete pronaći na poveznici .   
31.03.2022
Volunteer opportunity - European Young Leaders
What do French filmmaker Maïmouna Doucouré , founder of the Vinted app Justas Janauskas, Denmark’s youngest Mayor Christina Krzyrosiak Hansen , Spanish Congress Deputy and Secretary for the Equality of the Socialist Workers’ Party Andrea Fernández Benéitez , Vice-President of the European Parliament Michal Šimečka and award-winning Serbian OCCRP journalist Stevan Dojčinović all have in common? They’ll be in Zagreb from the 12th until the 14th of May to join us in our flagship European Young Leaders (EYL40) seminar, together with more than 50 other brilliant young minds from all over Europe! To make sure this seminar runs as smoothly as possible, Friends of Europe is currently looking for 3 enthusiastic volunteers . More information on what is expected from volunteers and how to apply can be found here !
30.03.2022
Studenti i studentice novinarstva uključuju se Sindikat novinara!
U Sindikat novinara Hrvatske uključuju se studenti i studentice novinarstva i mladi novinari i novinarke koji tek ulaze na medijsko tržište rada. Zato smo odlučili formirati Odbor za mlade putem kojeg će naši novi članovi i članice u borbu za svoja novinarska i radnička prava.  Pozivamo vas da pročitate tekst poziva i iskažete interes tako da ispunite anketu .
29.03.2022
Gostujuća predavanja - prof. Corinna Mieth
Pozivamo sve zaniteresirane studente i nastavnike na dva predavanja profesorice Corinne Mieth ( Ruhr University Bochum ) koja gostuje na Fakultetu političkih znanosti u sklopu Erasmus+ programa akademske mobilnosti. Predavanja će se održati u slijedećim terminima: Srijeda, 30. ožujka, 12:00-13:30, dvorana B, kolegij Teorije i politike mira -  Just War and Humanitarian Intervention Četvrtak, 31. ožujka, 13:45-15:15, seminar III, kolegij Europsko političko mišljenje -  Two Faces of Liberalism: Migration between Hope and Crisis
23.03.2022
Masterclass predavanje - Online platforme, audiovizualna industrija i upravljanje: lekcije iz revizije Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama
Pozivamo Vas na Masterclass predavanje Antoniosa Vlassisa pod nazivom ‘Online platforme, audiovizualna industrija i upravljanje: lekcije iz revizije Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama’ koje će se održati 25. ožujka 2022. godine od 17:00 do 19:00 sati  u hibridnom formatu u Dvorani F22 Akademije dramskih umjetnosti, Frankopanska 22, Zagreb i online. Prijenos događanja biti će omogućen preko Facebook stranice Instituta za razvoj i međunarodne odnose . Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na poveznici .
22.03.2022
Opasnosti od strujnog udara na području željezničke infrastrukture
Opasnosti od strujnog udara na području željezničke infrastrukture
S ciljem edukacije mladih osoba o opasnostima kretanja po području željezničke infrastrukture na području grada Zagreba i u svrhu smanjivanja broja nesreća izazvanih strujnim udarom, Hrvatske željeznice su izradile edukacijske materijale kojima možete pristupiti na poveznicama ispod: Opasnost od strujnog udara uz prugu Struja - letak
22.03.2022
Mentalno zdravlje mladih tijekom pandemije
Hrvatska akademska zajednica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva vas na sudjelovanje u konferenciji „Mentalno zdravlje mladih tijekom pandemije“ koja će se održati  30. ožujka 2022. (srijeda) od 16:15 u Konferencijskoj dvorani Knjižnice na Filozofskom fakultetu. Svi koji nisu u mogućnosti pratiti konferenciju uživo, mogu se priključiti prijenosu uživo s YouTube kanala HAZ Studenti. Budući da je broj mjesta u dvorani ograničen, rezervirajte svoje mjesto što prije!    Prijavite se na poveznici ! Program možete pronaći ovdje , a za više informacija pogledajte društvene mreže @haz.ffzg  
16.03.2022
UNIC seminar - Learning from Engaged Research
UNIC seminar - Learning from Engaged Research
U okviru UNIC4ER projekta, Sveučilište u Corku organizira UNIC seminar na temu najboljih praksi u angažiranom istraživanju , 29. ožujka 2022. od 12:30 - 14:30 (CET). Više informacija i poveznica za registraciju dostupni su ovdje .  
15.03.2022
Aplikacija za plaćanje u restoranima studentskog centra
Aplikacija za plaćanje u restoranima studentskog centra
U rad je puštena nova aplikacija putem koje studenti mogu plaćati svoje obroke u menzama Studentskog Centra! Riječ je o inovativnoj usluzi digitalnog studentskog novčanika, koja predstavlja zamjenu za papir i kovanice, odnosno gotovinu i kartice. U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu, koji je potaknuo inicijativu, te uz pomoć Studentskog centra, startup WeaPay je razvio mobilnu aplikaciju kao rješenje ovog studentskog problema. Koristeći aplikaciju, moći ćeš brzo i bezbolno, bezgotovinski i efikasno plaćati svoj obrok u menzama. U aplikaciji ćeš se prijaviti putem AAI identiteta nakon čega je dovoljno samo prisloniti svoj uređaj na skener prilikom dolaska na blagajnu i obrok je plaćen. Novac na aplikaciju možeš uplatiti potpuno besplatno putem kartice ili uplatom s bankovnog računa. Uz to, putem aplikacije možeš plaćati i u studentskim kafićima na vrlo jednostavan način skeniranjem QR koda. Također, tvoji ti prijatelji na identičan način mogu uplatiti novac bez naknade.   U stiscu s obavezama, a praznog želudca, u aplikaciji pronađi sebi najbližu menzu, brže i bolje pojedi svoj ručak, a uvijek možeš počastiti i svog kolegu ili kolegicu. Preuzmi svoju aplikaciju na poveznici .
14.03.2022
Media System Characteristics as Risks or Opportunities for Deliberative Communication
Call for participation in the post-graduate course and research conference 10th Graduate Spring School & Research conference on Comparative Media Systems co-organized with the MEDIADELCOM HORIZON 2020 and the ECREA CEE Network (blended in person & online). Media System Characteristics as Risks or Opportunities for Deliberative Communication IUC, Dubrovnik, Croatia, 11-15 April 2022  What is the relations between deliberative democracy as a normative and pragmatic concept, and political and media systems in Central and Eastern European and Western European countries? How can we analyze if the media in certain specific contexts really contribute, or are detrimental, to the practice of deliberative communication and deliberative democracy? Can this relationship be more that a normative one?  
14.03.2022
Radno vrijeme knjižnice Fakulteta političkih znanosti na novoj lokaciji
Knjižnica Fakulteta političkih znanosti je preseljena na novu lokaciju u Importanne Galleriji, 2. kat, Trg Drage Iblera 10. U prijelaznom razdoblju do potpunog preseljenja na novu lokaciju knjige će se izdavati dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom u terminu od 11:00 do 15:00 sati. Posuditi se mogu samo udžbenici neophodni za održavanje nastave.
10.03.2022
Hrvatska udruga stipendista francuske vlade - RENDEZ-VOUS EN FRANCOPHONIE 2022
Hrvatska udruga stipendista francuske vlade poziva studente na manifestaciju RENDEZ-VOUS EN FRANCOPHONIE 2022. Program događanja moguće je pronaći na poveznici . Posebno skrećemo pozornost na susret bivših stipendista koji će iznositi vlastita iskustva o boravku u Francuskoj. Susret će se održati 30. ožujka 2022. u 17:30 sati u Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5. Zainteresirani studenti obavezno moraju potvrditi dolazak na email  jadranka.strabic@inet.hr .
09.03.2022
Mindspace University - poziv na međunarodni studentski poduzetnički program
Mindspace University - poziv na međunarodni studentski poduzetnički program
Mindspace, organizacija iz Grčke, do 11. ožujka ima otvorene prijave na poduzetnički online program. Sam program sudionicima pomaže razviti poduzetnički duh i način razmišljanja, a najboljima nudi i vrijedne nagrade (putovanje u Silicijsku dolinu i 10.000 eura su neke od njih). Ciljna skupina su studenti ili alumni koji još nisu u fazi ideje ili tek imaju jako ranu ideju. Svrha je učenje o poduzetništvu i stvaranje kompetencija te povezivanje s međunarodnim poduzetnicima, mentorima i sudionicima. Više informacija dostupno je na poveznici .
09.03.2022
PLIVA zapošljava studenta za podršku odjelu Komunikacija
PLIVA traži studenta za podršku odjelu Komunikacija. Informacije o potencijalnom poslu moguće je pronaći na poveznici . Rok za dostavu molbe i životopisa je 16. ožujak 2022. na mail adresu  posao@pliva.com uz naslov „Studentski posao - komunikacije“.
02.03.2022
Okrugli stol ‘Towards Critical Digital Cultural Politics? EU, Platforms and Converging Regulation’
Poštovane kolegice i kolege, Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na okrugli stol pod naslovom ‘Towards Critical Digital Cultural Politics? EU, Platforms and Converging Regulation’ koji će se održati od 17:00h do 19:30h, 3.ožujka 2022. godine u Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3. Na okruglom stolu govoriti će: Izv. prof. dr. sc. Bjarki Valtysson, Sveučilište u Kopenhagenu, Danska Izv. prof. dr. sc. Aleksandar Brkić, Sveučilište Goldsmiths, UK Dr. sc. Aleksandra Uzelac, Odjel za kulturu i komunikacije, IRMO Dr. sc. Paško Bilić, Odjel za kulturu i komunikacije, IRMO Moderatorica: dr. sc. Jaka Primorac, Odjel za kulturu i komunikacije, IRMO. Ispred Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta uvodnu riječ dati će doc. dr. sc. Helena Popović. Više od temi okruglog stola možete naći na sljedećoj poveznici , dok je program skupa dostupan ovdje . Molimo da registrirate Vaš dolazak na sljedećoj poveznici .
01.03.2022
RADIOFONTON 1941.
RADIOFONTON 1941.
Srpsko narodno vijeće je u okviru svog programa kulture sjećanja zajedno sa RadioTeatrom pokrenulo natječaj RADIOFONTON 1941 . Natječaj traje od 18. veljače do 1. svibnja . Ideja je da kroz umjetnost razvijamo učenje i zamišljanje povijesti, osobito one koja je zapostavljena ili sustavno revidirana. Tema natječaja su posljedice brutalnih i drastičnih društveno-političkih promjena u životima onih koje su te promjene proljeća 1941. zahvatile u Zagrebu. U svrhu razumijevanja datog vremena i prostora, te izvedbenog formata, nudimo 10. ožujka on-line radionicu na kojoj će voditeljice projekta dati osnovne smjernice, kako u smislu povijesne i umjetničke građe koja može poslužiti kao osnova pisanja, tako i u smislu primjera dobre prakse radiofonskih izvođenja u djelovanju RadioTeatra. Prvonagrađeni će tekst, uz podršku dvije radijske postaje – Abrašradio iz Mostara i Radio Rojc iz Pule, imati koncertno radiofonsko izvođenje u Zagrebu 24. lipnja odnosno na Dan sjećanja na Jadovno 1941.
01.03.2022
Imaš plišance koji skupljaju prašinu i nitko ih ne mazi? Doniraj ih!
Imaš plišance koji skupljaju prašinu i nitko ih ne mazi? Doniraj ih!
Nepotrebno je nekome potrebno humanitarni je projekt eSTUDENT tima Dobrotvorne i ekološke aktivnosti u sklopu kojeg se prikupljaju korištene, a i dalje uporabljive materijalne potrepštine. One se zatim doniraju udrugama ili ustanovama kojima je potrebna pomoć. Ove godine prikupljaju se plišane igračke, prvenstveno medvjedići (iako će i neki drugi profili plišanaca sigurno biti dobrodošli) koji će biti donirani udruzi MURID . Misija MURID-a odnosno Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu je pružiti stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i educirati i senzibilizirati okolinu i javnost na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.   Plišanci će se prikupljati 2., 3. te 7. i 8. ožujka 2022. na sljedećim lokacijama: Studentski dom Stjepan Radić - od 11 do 15 sati Kampus Borongaj – od 10 do 14 sati Neka plišanci koje želiš donirati budu čisti i neoštećeni kako bi se njihovi novi prijatelji s njima mogli bezbrižno igrati!
01.03.2022
Europsko sveučilište postindustrijskih gradova (UNIC): program Vlakom umjesto avionom
Sveučilište u Zagrebu dio je važnoga i vrijednoga projekta institucionalnoga oblikovanja Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC). Uz Sveučilište u Zagrebu, UNIC savez čine Sveučilište Deusto u Bilbaou (Španjolska), Sveučilište Ruhr u Bochumu (Njemačka), Koç sveučilište u Istanbulu (Turska), Erasmus sveučilište u Rotterdamu (Nizozemska), Sveučilište u Corku (Irska), Sveučilište u Liègeu (Belgija) i Sveučilište u Oulu (Finska). UNIC-ov je cilj omogućiti istinsko europsko iskustvo novome naraštaju studenata koji će poticati postindustrijske transformacije naših gradova.  UNIC promiče zelenu mobilnost s ciljem što većeg smanjenja ekološkog otiska našeg Europskog sveučilišta. Putem našeg programa Vlakom umjesto avionom (engl. Train instead of Plane, TIP) dodjeljujemo 15 studentskih potpora godišnje onim studentima koji se obvežu putovati vlakom kada započnu svoj studij u inozemstvu kao studenti na razmjeni na jednom od UNIC-ovih sveučilišta.  Kao budući UNIC studenti imate priliku direktno smanjiti svoj ekološki otisak koristeći vlakove kao energetski učinkovitije prijevozno sredstvo.  Krenimo zeleno! Više informacija pronađite na mrežnim stranicama UNIC-a .
28.02.2022
Godišnja nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2021. godinu
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu objavilo je dobitnike Godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2021. godinu među kojima je i naš zaposlenik doc. dr. sc. Mario Munta. Nagrađena je njegova knjiga „EU Socio-Economic Governance in Central and Eastern Europe: The European Semester and National Employment Policies“. Više informacija je dostupno na poveznici . Čestitamo!
25.02.2022
Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA103)
Sveučilište u Zagrebu je objavilo novi Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA103), za razdoblje od 09. svibnja do 30. rujna 2022. Tekst Natječaja nalazi se na poveznici . Natječaj je namijenjen studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu od 9. svibnja 2022. - 1. kolovoza 2022. Završetak mobilnosti je najkasnije 30. rujna 2022. Krajnji rok za online prijave je 31. ožujak 2022. u 12:00 sati  (ili ranije, ovisno o predviđenom datumu polaska). Krajnji rok za dostavu prijavne dokumentacije je 31. ožujka 2022. do kraja dana (ili ranije, ovisno o predviđenom datumu polaska).
24.02.2022
Početak prijava za otvorenje LUMEN Businessa
Početak prijava za otvorenje LUMEN Businessa
eSTUDENTov projekt LUMEN Business najveće je studentsko natjecanje u rješavanju poslovnih slučajeva u Hrvatskoj i regiji. Projekt se održava već 18 godina, odnosno od samog početka rada Udruge. Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 5 partnerskih poduzeća: BAT, L'Oreal, Njuškalo, PBZ i Pliva. Svaki od njih osmislio je svoje poslovne slučajeve koje će natjecatelji rješavati. Osim odličnog iskustva koje će svi natjecatelji steći, pobjednici dobivaju i novčane nagrade. Prvo mjesto dobit će 10.000 kn, drugo mjesto 5.000 kn te treće mjesto 3.000 kn. Otvorenje LUMEN Business natjecanja, na kojem će poduzeća predstaviti sebe i svoje poslovne slučajeve, održat će se 28. veljače 2022. u 17:00 putem Google Meet platforme. Svako poduzeće održat će kratku prezentaciju o svome slučaju, a nakon toga slijede pitanja zainteresiranih upućena predstavnicima poduzeća. Ako želite biti dio otvorenja te saznati sve o ovogodišnjim slučajevima, prijavite se ovdje . Prijave su otvorene do ponedjeljka 28. veljače do 11:59 prijepodne!  Na dan otvorenja počinju i prijave za ovogodišnje natjecatelje. Prijaviti se mogu studenti kako u Hrvatskoj, tako i u regiji te neovisno o tome koji fakultet pohađaju. Za više informacija o događaju i eSTUDENTu, posjetite naš web , Facebook , Instagram i Linkedln .
24.02.2022
World Bank Youth Summit 2022
World Bank Youth Summit 2022
Prijavi se na međunarodno natjecanje na Summitu mladih Svjetske banke i osvoji priliku predstaviti svoju ideju potencijalnim investitorima i stručnjacima iz cijelog svijeta!  Ovogodišnji Summit za mlade Svjetske banke održat će se virtualno u svibnju, a tema je „Moć uključivosti za pravedan rast“ na temelju tri glavna stupa razvoja: društvenom, ekološkom i gospodarskom. Trenutno su u tijeku prijave za međunarodno natjecanje mladih koje će se održati na samom Summitu. Riječ je o „Pitch natjecanju“ za mlade od 18-35 godina iz cijeloga svijeta.  ✍️ Do 4. ožujka 2022. pošalji svoj prijedlog inovativnog rješenja kako mladi mogu potaknuti pravedan rast kroz društvenu, ekološku i ekonomsku uključivost!  Saznaj više informacija na poveznici .
24.02.2022
Poduzetnička akademija: Pogled u sutra
Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta organizira novu edukativnu konferenciju pod nazivom Poduzetnička akademija: Pogled u sutra, koja će se održati od 03. do 05. ožujka  na EFZG-u s prijenosom online. Na ovoj edukaciji vodeći hrvatski poduzetnici podijelit će svoje iskustvo i omogućiti sudionicima pogled u sutra, odnosno u inovacije budućnosti poput umjetne inteligencije, fintecha i clouda, machine learninga i mnogih drugih. Više informacija o samom događaju možete saznati na  službenoj web stranici . Prijavljujete se putem obrasca , a praćenje edukacije potpuno je besplatno za sve. Po završetku edukacije može se dobiti i certifikat.
22.02.2022
3. parcijalni rezultati 2. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 3. parcijalne rezultate 2. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2021./22.  Rezultati se odnose samo na prijave zaprimljene u periodu od 1. do  31. siječnja 2022. godine, i nalaze se na poveznici .
17.02.2022
Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom
Poštovani studenti druge godine studija Politologija,   kao i u zimskom semestru, tražimo studenticu ili studenta koji bi se uključili u sveučilišni kolegij "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom" te bi u sklopu toga pružili potporu svome kolegi. Studentu je potrebna potpora od strane druge osobe u akademskom okruženju (potpora u kretanju po prostorijama fakulteta, pisanju bilježaka, rješavanju administrativnih procedura na fakultetu, odlasku u menzu/pekaru i sl.). Pružanjem potpore svome kolegi i upisom kolegija dobili biste 5 ECTS bodova. Kolegij traje jedan semestar. Obaveze studenata koji upisuju kolegij (studenata-asistenata) su pohađati pripremnu radionicu, pružati vršnjačku potporu kolegi/ci s invaliditetom tijekom jednog semestra, pohađati supervizijske sastanke te izvještavati o svom radu. Svaki semestar može netko drugi upisati kolegij za istog studenta s invaliditetom. Molimo zainteresirane studentice ili studente da nam se jave na mail: boris.beck@fpzg.hr .  Unaprijed zahvaljujem i srdačno vas pozdravljam, doc. dr. sc. Boris Beck, Koordinator za studente s invaliditetom
17.02.2022
Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022.
Sveučilište u Zagrebu je raspisalo Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022. Prijava radova za Rektorovu nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu . Rok za prijavu na Natječaj je četvrtak, 30. lipnja 2022. do 16 sati . Natječaju i Pravilniku o dodjeli Rektorove nagrade možete pronaći na poveznici . Rok za dostavu cijelih radova (uključujući i obrazloženje mentora, tj. potpisani ispis (iz prijave rada na mrežnim stranicama Sveučilišta) obrazloženja mentora po čemu izabrani rad udovoljava kriterijima izvrsnosti) povjerenstvu Fakulteta političkih znanosti jest 1. srpnja 2022. do 12 sati , putem Urudžbenog ureda, dekanat, I. kat.
16.02.2022
Natječaj za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2021./2022.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za dodjelu stipendija za ak. god. 2021./2022. Prijave na Natječaj počinju 16. veljače i traju do 11. ožujka 2021. , a obavljaju se isključivo elektroničkim putem upisivanjem podataka u aplikaciju na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu www.unizg.hr/stipendije . Za sva dodatna pitanja studenti se mogu obratiti na e-mail adresu: stipendije@unizg.hr ili na tel. 01/4564-271 i 01/4698-112. Odluka Senata o raspisivanju Natječaja za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2021./2022. , Tekst Natječaja , Izjava o članovima zajedničkog kućanstva . 
14.02.2022
Stipendija u Njemačkoj
Mladi istraživač ste, nedavno diplomirali ili upisali postdiplomski iz društveno-humanističkih, prirodnih ili tehničkih znanosti? Zanima vas studijski boravak u Njemačkoj na gotovo godinu dana, stjecanje znanja i novih iskustava u području zaštite okoliša, prirode i na pitanjima ekološke održivostti? U četvrtak 17. veljače u 17:00 sati pridružite se razgovoru s Dr. Nicole Freyer-Ville i mag. Vedranom Horvatom o mogućnostima prijave za spomenute stipendije. Registrirajte se na poveznici . Nakon registracije dobit ćete e-mail sa potrebnim informacijama za pristup ovome webinaru.
27.12.2021
Poziv na dostavu ponuda za usluge vanjskih stručnjaka za upravljanje i administraciju projekta
Temeljem Pravilnika o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove (Narodne novine, broj 126/2021), Sveučilište u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti provodi postupak nabave: Usluge vanjskih stručnjaka za upravljanje i administraciju projekta u sklopu Operacije „Cjelovita obnova zgrade oštećene potresom u Ulici Ivana Lepušića 6 u Zagrebu“ broj Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava: FSEU.2021.MZO.037 Dokumentacija o nabavi je dostupna na poveznici .