Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

20.09.2023

Objavljena je druga knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“

Objavljena je druga knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“

Objavljena je druga knjiga „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“ u izdanju tri izdavača: Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izdavačka kuća Jesenski i Turk, te Institut za sigurnosne politike. Knjiga je dio dvije biblioteke - biblioteke Polemos pri Jesenskom i Turku i biblioteke Političke analize pri Fakultetu političkih znanosti.

Knjiga ima deset poglavlja. Teme i autori, odnosno koautori su: Međureligijski dijalog - Aziz Hasanović; Sustav nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske - Siniša Tatalović i Dario Malnar; Strategija/strategije nacionalne sigurnosti i izazovi geopolitičkog položaja Republike Hrvatske - Marta Zorko; Hibridne prijetnje (opasnosti) - Gordan Akrap, Duje Ančić i Marko Vrančić; Informacijska i kibernetička sigurnost u okviru nacionalne sigurnosti - Dražen Ljubić; Otporni gradovi - Ivana Keser; Ekstremizam i radikalizacija - Krešimir Mamić; Sigurnosne provjere pravosudnih dužnosnika kao pomoćno sredstvo za otklanjanje korupcijskih rizika u pravosuđu - Kristian Turkalj i Josip Turkalj; Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću i fondovi Europske unije (2021.–2027.) - Tomislav Belovari; Hrvatski demografski i migracijski sigurnosni izazovi - Stjepan Šterc. Recenzenti knjige su Ozren Žunec i Vlatko Cvrtila, dok je urednik knjige i serije Robert Mikac.

Knjiga je namijenjena svima zainteresiranima za područje sigurnosti, formiranje sustava, upravljanje, koordinaciju i suradnju brojnih aktera na različitim razinama nacionalne sigurnosti. Knjiga je od velikog značaja i za širu zainteresiranu javnost te akademsku i stručnu zajednicu u Hrvatskoj i regiji, s različitim predznanjima o nacionalnoj sigurnosti o kojoj je generalno nužno podići svijest za stvaranje sigurnosno otpornije zajednice na svim razinama. Njezin značaj je i u opisu trenutka u kojem se nalazimo, što će imati ulogu i u budućnosti kao uvid u stanje, razmišljanja i smjer djelovanja u Hrvatskoj na početku trećeg desetljeća 21. stoljeća.
 

Popis obavijesti