Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Oriental Jews and Arabs in the time of Zionism

Oriental Jews and Arabs in the time of Zionism


OSNOVNI PODACI

Šifra:

164170

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Boris Havel

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Boris Havel - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

NAPOMENA: kolegij se odvija na engleskom jeziku, pa je engleska inačica ovoga opisa predmeta mjerodavna, poglavito Syllabus koji će studenti dobiti na prvom satu.

Cilj je ovog predmeta upoznati studente s odnosima Židova i Arapa od vremena prvoga židovskoga masovnog useljavanja u Palestinu koncem 19. stoljeća i nastanka cionizma kao organiziranoga političkog pokreta. Arapsko-židovski odnosi razmatraju se u različitim političkim i povijesnim kontekstima među kojima su kasno osmansko razdoblje, mandatno razdoblje, Država Izrael 1948.-1967., Država Izrael 1967.-1993. i Država Izrael od 1993. do danas. Središnja tema je Erec Izrael, no obrađuju se i druge bliskoistočne zemlje u kojima su prije stvaranja izraelske države živjeli Židovi, posebice Jordan, Sirija, Libanon, Egipat i Irak. Interakcija između Židova i Arapa promatra se u različitim vidovima: od mirnog suživota do različitih oblika sukoba i ratova. Predmet je interdisciplinaran, a politički se procesi, između ostaloga, analiziraju uzimajući u obzir ulogu koju u njima ima povijesno iskustvo Židova i Arapa, teologija, nacionalizam, ekonomija, ideologija i nacionalna sigurnost.
Glavni ishod učenja je razumijevanje složenih odnosa između Židova i Arapa na Bliskom istoku u posljednjih stoljeće i pol. Cionistički je pokret uveo novu dinamiku u već složene odnose dvaju naroda i triju religija. Nova je dinamika djelomice izgrađena na starim pogledima, predrasudama i zajedničkoj povijesti. Na interakciju između Židova i Arapa dodatno su utjecali izvanjski događaji, poput urušavanja Osmanskog Carstva i dolaska zapadnih kolonijalnih sila. Pozornost će biti posvećena razlučivanju aspekta u arapsko-židovskim odnosima koji su ponajprije rezultat cionizma i onih koji su postojali prije nastanka cionističkog pokreta.

LITERATURA:

  1. Ajami, Fouad; The Arab Predicament: Arab Political Thought and Practice since 1967; Cambridge University Press (1984)


NASTAVA

2. SEMESTAR

Izborni GS-2 - Redovni studij - Sveučilišni diplomski studij Novinarstvo
Izborni GS-2 - Redovni studij - Sveučilišni diplomski studij Politologija
Izborni GS-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni GS-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

izv. prof. dr. sc. Boris Havel:

Slobodna studijska godina


Obavijesti