Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 103589
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
Izvođači: Marko Grdešić - Auditorne vježbe
Mario Munta - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Interpretacija kvantitativnih podataka omogućuje jedan vid razumijevanja društvenog svijeta oko nas. Ovaj se kolegij bavi statističkim metodama kojima se takvi kvantitativni podaci mogu opisati i analizirati. Statistička obrada kvantitativnih podataka zahtjeva specifičan način mišljenja koji danas dominira cjelokupnom znanošću, pa tako i društvenim znanostima u koje ubrajamo politologiju. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. Studenti će se upoznati s osnovnim statističkim pojmovima, te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za razumijevanje znanstvenih istraživanja i djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Rad na predmetu organiziran je kroz predavanja i seminare koji obrađuju uvod u statistiku uz korištenje programa za analizu podataka IBM SPSS.
Literatura:
  1. Boris Petz, Vladimir Kolesarić, Dragutin Ivanec; Petzova statistika; Naklada Slap (2012), str. 700
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 24. 5. 2020. u 23:08
Daniela Širinić

Dragi kolege i kolegice,

Nadam se da ste svi dobro!

Dobila sam par upita oko izvođenja ljetnog roka iz Statistike za POLITOLOGE. Ispitni rok iz Statistike će se održati u predviđenom terminu 7.7., ali ONLINE. Ispit se vjerojatno neće održati u 10h, nego u popodnevnom terminu, to ću vam još javiti. 

Ispit će se polagati preko Google form platforme, dobit ćete link s teorijskim i praktičnim pitanjima. Teorijski dio će biti nešto kompleksniji jer ćete morati odgovoriti na par problemskih (ne definicijskih) pitanja, a praktični dio ćete rješavati u programu PSPP - https://www.gnu.org/software/pspp/.

Molim vas da svi na vrijeme skinete PSPP i isprobate vježbe iz prezentacija u tom programu. PSPP ima manje izbornika od SPSS-a ali je po svemu što smo mi do sada radili gotovo identičan SPSS-u. Ako imate dodatnih pitanja pišite mi na e-mail ili se možemo par dana prije ispita dogovoriti za konzultacije (1 na 1 Skype ili grupne konzultacije preko Zoom-a - organizirajte se).

Pozdrav,
Daniela