Jezik | Language: HRV ENG
Suvremena politička teorija
Šifra: 55542
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zoran Kurelić
Izvođači: Hrvoje Cvijanović - Seminar
Enes Kulenović - Seminar

Hrvoje Cvijanović - Predavanja
Enes Kulenović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Predmet je dizajniran za studente političkih znanosti na višim godinama preddiplomskog studija. Cilj kolegija je upoznati studente s pitanjima i problemima proizišlim iz dvije teorijske rasprave s kraja prošlog+nbsp; stoljeća. To su diskusije liberala i komunitaraca te rasprava o odnosu liberalizma i multikulturalizma. Obje diskusije nastavile su se do naših dana i postale nezaobilazni dio intelektualne kulture čak i+nbsp; društvenih znanstvenika koji inače nemaju nikakav interes za političku teoriju . U prvih nekoliko tjedana bavit ćemo se pitanjima suvremenog liberalizma, a zatim predstaviti komunitarnu i multikulturalnu kritiku te prodiskutirati o njenim dometima. Autori koji će biti razmatrani suvremeni su klasici: Rawls, Habermas, MacIntyre, Taylor, Rorty, Barry, I. M. Young. Pitanja koja ćemo diskutirati u seminarima imaju svoju teorijsku težinu, ali odgovori na njih imaju izravne političke posljedice. Npr.: Je li liberalizam nepromišljeni individualizam?, Na koji način suvremene konstitutivne demokracije rješavaju problem manjinskih kultura?, Mogu li se kulture međusobno razumjeti?, Jesu li liberalne institucije neutralne?, Je li moguće privatizirati religijske i kulturne razlike?, Je li liberalni univerzalizam oblik euroameričkog kulturnog imperijalizma?, Kako braniti univerzalna politička načela? Je li odzvnonilo liberalnoj demokraciji? i slično.
Literatura:
  1. Rawls, John; Teorija pravednosti (odabrane prevedene stranice u časopisu Naše teme); Naše teme, Zagreb (1990)
  2. Young, Iris Marion; Pravednost i politika razlike; Jesenski i Turk, Zagreb (2005), str. 317
  3. Kymlicka, Will; Multikulturalno građanstvo; Jesenski i Turk, Zagreb (2003), str. 400
  4. Barry, Brian; Kultura i jednakost; Jesenski i Turk, Zagreb (2006), str. 463
  5. MacIntyre, Alasdair; Za vrlinom; Kruzak, Hrvatski Leskovac (2002), str. 337
8. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 7. 9. 2020. u 11:00
Hrvoje Cvijanović

Poštovani,

Obaviještavam studente iz moje seminarske grupe koji namjeravaju izaći na ispit da mi se jave na email kako bi dogovorili izvođenje ispita u ovoj epidemiološkoj situaciji. 

Srdačno,

Hrvoje Cvijanović

Objavljeno: 2. 9. 2020. u 10:06
Enes Kulenović

S obzirom na nepogodnu epidemiološku situaciju i preporuke uprave Fakulteta o održavanju ispitnih rokova u rujnu na daljinu, ispitni rok 8.9. održati će se on-line.

Usmeni ispit biti će organiziran putem Zoom platforme. Svi studenti koji pristupaju usmenom ispitu dužni su sami osigurati uvjete za održavanje ispita (valjanu internetsku vezu, mikrofon, kameru). Studenti koji žele pristupiti usmenome ispitu neka se prijave putem emaila (ekulenovic@fpzg.hr) do utorka 8.9 do 10 sati. Nakon prijave primiti će povratni email s terminom održavanja usmenog ispita i linkom za pristup Zoom platformi u dogovorenom terminu. Termini usmenog ispita će biti u popodnevnim satima 8.9.

izv. prof. dr. sc. Enes Kulenović

Objavljeno: 6. 7. 2020. u 18:59
Zoran Kurelić

Dragi seminaristi. Za sutrašnji rok prijavilo se samo osam studenata. Zbog toga ukidamo šest grupa i formiramo dvije. U prvoj grupi od 9 do 10 sati su. Valentina Briški, Jelena Čubrić, Kristijan Galić i Andrijana Glumac. U drugoj grupi od 10 d0 11 sati su. Ivan Jurić, Ivona Mavračić, Leon Šostik i Lorena Haboić

Pozdrav,

ZK

Objavljeno: 1. 7. 2020. u 13:35
Hrvoje Cvijanović

Dragi seminaristi, 

Oni koji nisu upisali ocjene u indeks neka ostave indekse na porti (donijet ću kutiju za indekse) sutra 2.7. od 13 sati. Zbog epidemiološke situacije nije nužno da dolazite osobno nego ostavite indekse sutra ili neki drugi dan pa ću upisati ocjene do kraja idućeg tjedna. Ukoliko imate pitanja, javite se.

Srdačno,

Hrvoje Cvijanović

Objavljeno: 25. 6. 2020. u 10:14
Zoran Kurelić

Dragi seminaristi i seminaristice,

mislio sam da ćemo održati ispit u kabinetu ali kako se na žalost situacija s coronom pogoršala ispit održavamo kao i do sada Skypeom. Grupe i vremena ostaju iste. Studenti koji do sada nisu izlazili na kolokvije i ispit moraju stupiti u kontakt s mojom Skype adresom kureliczg. Ako to nije moguće iz bilo kojeg razloga ispit će za one koji ne mogu pristupiti ispitu putem Skypea biti održan na Fakultetu 29. 6. u 10 sati u uredu dekana. 

O upisu ocjena u indeks dogovorit ćemo se naknadno. To nije nikakv problem. Ja sam stalno na Fakultetu. 

Svako dobro

ZK

Objavljeno: 14. 6. 2020. u 20:42
Hrvoje Cvijanović

Poštovani seminaristi,

Obavještavam vas da su rezultati drugog kolokvija objavljeni u rubrici nastavnih materijala. Završne ocjene ću unijeti čim prije nakon što preračunam ukupne bodove prvog i drugog kolokvija u ocjene. Vas par koji mi još dugujete podneske molim da mi ih pošaljete najkasnije do srijede kako bi vam ih mogao uračunati u ocjenu. Iako je ispitni rok službeno 16.6., mi uzimamo kao da je 18.6. zbog našeg rasporeda četvrtkom, no ukoliko to nekome ne odgovara, neka mi javi. Uostalom, svi koji izlaze na prvi rok javite mi se čim prije emailom radi dogovora. 

Srdačno,

doc.dr.sc. Hrvoje Cvijanović

Objavljeno: 2. 6. 2020. u 13:59
Enes Kulenović

Drage studentice i studenti,

završni usmeni ispit održati će se prema službenim ispitnim rokovima (16. 6., 30.6., 7.7. i 8.9.). Svi student, neovisno o tome da li su položili kolokvije ili ne, imaju pravo pristupiti usmenome ispitu. Usmeni ispit pokriva sve tekstove koje smo čitali u ovome semestru. Oni koji su položili dio gradiva kroz kolokvije odgovarati će manje pitanja iz toga dijela gradiva.

Usmeni će se ispit održati na Fakultet političkih znanosti, kabinet 26. Na sreću, kabinet ima veliku terasu, te usmene ispite možemo održati u sigurnim uvjetima na otvorenom. U slučaju da vremenske prilike ne dopuste upotrebu terase, usmeni će se ispit održati u jednoj od predavaonica o čemu će studenti biti pravovremeno informirani. Kako bi izbjegli okupljanje velikog broja studenata pred vratima kabineta, pravovremeno će biti objavljen detaljan raspored izlazaka na usmeni ispit prema abecedi. Molim vas da se prijavite na rok koji izlazite s obzirom da ću na temelju tih prijava napraviti listi izlazaka na usmeni ispit. Lista će biti objavljena na intranetu.

Ako imate bilo kakve upite slobodno mi se obratite putem e-maila (ekulenovic@fpzg.hr).

Srdačan pozdrav svima,

izv. prof. dr. sc. Enes Kulenović      

Objavljeno: 30. 5. 2020. u 15:50
Hrvoje Cvijanović

Dragi seminaristi,

S obzirom na gužvu oko prijava za kolokvije koje imam na drugim predmetima, prijave za drugi kolokvij šaljite od 2.6. do 3.6. Amaliji na spt.fpzg2020@gmail.com te će ona na temelju vaših prijava složiti email listu prema kojoj ću vam svima prijavljenima u isto vrijeme u četvrtak poslati kolokvijska pitanja. Oni koji žele usmeni kolokvij putem skypea neka mi se jave na moj fakultetski email pa ćemo dogovoriti vrijeme. Kolokvij vam daje mogućnost da položite gradivo uoči ispitnih rokova budući da nakon prvog ispitnog roka oni koji nisu položili gradivo putem kolokvija, polažu cijeli ispit bez obzira na ranije kolokvije. Drugo, ovaj kolokvij vam daje mogućnost da iz trećeg dijela izaberete 2 od 3 autora po vlastitom nahođenju. Budući da smo spojili drugi i treći dio u jedan kolokvij, a s obzirom na količinu gradiva, to je opcija isključivo vezana uz ovaj kolokvij, ne uz kasnije polaganje gradiva na rokovima gdje se polaže cjelokupno gradivo. Dakle, sve u svemu, kolokvij je olakšana prilika da položite dio gradiva koji niste tijekom semestra i time da oni koji su položili prvi kolokvij zaključe ocjene. Ispitni rokvi će najvjerojatnije biti u stvarnom vremenu (skype ili Fakultet) s obzirom na sve okolnosti, no o tome naknadno u drugom tjednu lipnja. Ako nešto nije jasno, javite se.

 

Srdačno,

doc.dr.sc. Hrvoje Cvijanović 

Objavljeno: 26. 5. 2020. u 10:53
Zoran Kurelić

Dragi seminaristi,

drugi kolokvij održat će se 2. 6. u istim terminima u kojima se održao prvi kolokvij i s istim grupama. Ako niste bili na prvom kolokviju javite se demonstratorici Amaliji i meni da vas stavim u jednu od grupa. Nema nikakvih problema s veličinom grupa imali smo viška vremena na prvom kolokviju. Osajem pri Skypeu jer je više manje sve tehnički bilo korektno kod prvog kolokvija, a kolege koje su odgovarale  na fakultetu ponovo mogu tako odgovarati u ponedjeljak 1. 6. u 9:30.  

Sva dobra svima,

Zoran Kurelić 

Objavljeno: 5. 5. 2020. u 12:17
Zoran Kurelić

Dragi seminaristi sve vas pozdravljam. U subotu je kolokvij po grupama Skypeom. Ja ću zvati grupu po grupu. 

PRVA GRUPA od 9:00 do 10:30 Briški Valentina, Cesar Ivana, Čubrić Jelena, Drkula Nika, Filipović Monika,

DRUGA GRUPA od 10:30 do 12:00 Gondić Rafaela, Gaši Karla, Glumac Andrijana, Huzjak Iris, Ivanek Mateo

TREĆA GRUPA od 12:00 do 13:30 Jurić Ivan, Kero Šime, Majnarić Ivan, Makvić Antonija, Marjanović Željko

ČETVRTA GRUPA od 15:00 do 16:30 Mavračić Ivona, Miković Ivan, Novak Dora, Peti Lea, Potz Tin

PETA GRUPA od 16:30 do 18:00 Radovanić Martina, Roguljić Marija, Serdar-Petkovski Elena, Stojanović Petra, Šević Lara

ŠESTA GRUPA od 18:00 do 19:30 Tuđen Martin, Vladova Ivan, Volarić Iris

Danas ide predavanje o političkoj korektnosti ali to je materija za drugi kolokvij.

Sva dobra svima

ZK

Objavljeno: 24. 4. 2020. u 16:19
Hrvoje Cvijanović

Poštovani seminaristi,

Rezultati kolokvija su u repozitoriju ispod literature za seminar. 

 

Srdačno,

doc.dr.sc. Hrvoje Cvijanović

Objavljeno: 21. 4. 2020. u 14:49
Zoran Kurelić

Dragi svi,

nadam se da ste dobro. Iznenađen sam brojem ljudi koji preferiraju snimljena predavanja i ne žele da pređemo na Zoom. Glavni razlog je to što možete slušati predavanja iz dvije grupe i što ih možete slušati bilo kad i više puta. Ako je tako ja vam danas šaljem novo predavanje. 

Sva dobro svima,

ZK

Objavljeno: 31. 3. 2020. u 12:27
Zoran Kurelić

Dragi svi,

nadam se da ste dobro koliko možete biti. Predmetni nastavnici na ovom predmetu zajedno su odlučili da uspješno polaganje jednog od kolokvija više NIJE uvjet za izlazak na ispit. Svaki od nastavnika poslat će vam način na koji misli izvoditi kolokvij.

Ja ću kolokvij izvoditi usmeno Skypeom i pomaknut ću ga u svibanj i to za vikend kako ne bi bili u koliziji s drugim kolokvijima. Izlazak na kolokvij NIJE obavezan. Sve ćemo dogovoriti uz pomoć demonstratorice Amalije.

Sva dobra svima,

ZK

P.S. Danas ću snimiti i predavanje. Seminar je snimljen tako da je potpuno smislen svima, na samo mojim seminaristima. 

 

 

Objavljeno: 18. 3. 2020. u 13:56
Uređeno: 24. 3. 2020. u 11:41
Enes Kulenović

Drage studentice i studenti,

počevši od 16. ožujka 2020. nastava na kolegiju Suvremena politička teorija će se održavati putem audio predavanja i dodatnih materijala koji će biti dostupni putem intraneta.

AUDIO PREDAVANJA: svaki tjedan u terminu održavanja seminara (utorkom u 13:45) biti će na intranetu objavljeno predavanje koje prati seminarske teme prema novome silabusu (vidi: SPT syllabus Kulenović za raspored predavanja, te mapu Audio predavanja – seminarska grupa Kulenović za audio predavanja). Također, tjedno će biti objavljeno i audio predavanje profesora Kurelića koje prati teme iz predavanja (vidi mapu Audio predavanja – Kurelić).

PITANJA ZA PRIPREMU TEKSTOVA: uz audio predavanja, svaki će tjedan biti objavljena pitanja za pripremu tekstova koja bi studentima trebala pomoći da se pri čitanju tekstova i rađenja bilješki fokusiraju na određene teme, probleme, argumente i koncepte u svakome od pročitanih tekstova (vidi mapu Pitanja za pripremu tekstova - seminarska grupa Kulenović). Također, ova pitanja bi trebala biti od pomoći pri pripremi za kolokvije.

KONZULTACIJE I DISKUSIJA: s obzirom da nismo u izravnom kontaktu, predlažemo da komunikaciju – upite vezane za predavanja, tekstove koje čitate, pitanja vezana za eseje, kolokvije, ispite i druge teme – ostvarimo putem e-maila. Studenti neka upute svoje upite profesoru čiju seminarsku grupu pohađaju. S obzirom da ćete predavanja samo slušati, ne ustručavajte se postaviti nam bilo koja pitanja vezana uz gradivo (da li povezano sa samim predavanjima ili s tekstovima koje čitate). Potruditi ćemo se odgovoriti vam u što kraćemu roku.  

KOLOKVIJI: plan je da se kolokviji održe prema rasporedu. S obzirom na specifičnu situaciju, izgledno je da se kolokviji neće održati pisanjem pismenog ispita u jednoj od predavaonica na Fakultetu. No, računajte da će se oba kolokvija sigurno održati prema rasporedu u silabusima, a o formatu kolokvija ćemo vas pravovremeno obavijestiti (mogućnosti uključuju pisanje esejskog ispita, usmeni ispit putem Skypea ili neke druge slične platforme, usmeni ispit u otvorenome prostoru bez prisustva drugih studenata, itd.).  

Ovo je nova situacija za sve nas, nadajmo se da ćemo uspjeti kroz ovaj način rada osigurati dovoljnu kvalitetu nastave i međusobne komunikacije. Ako imate bilo kakva pitanja ili sugestije, slobodno nas kontaktirajte.

U međuvremenu, čitajte tekstove propisane silabusom, pratite audio predavanja i druge sadržaje na intranetu, javljajte nam se s upitima na e-mailove, te se pobrinite za sebe, svoje bližnje i sve kojima ste u mogućnosti pomoći.

Svima srdačan pozdrav,

Enes Kulenović         

Objavljeno: 17. 3. 2020. u 10:22
Zoran Kurelić

Dragi svi,

kao što znate ulazimo u novu dimenziju. Sva tri nastavnika stavljat će vam materijale u repozitorij. Profesor Kulenović snimio je predavanja za svoj seminar, ali kako se nalazimo u posebnoj situaciji to su materijali za sve studente i sve tri grupe. Iskoristite sve što vam stavimo da ova izvanredna situacija što manje utječe na "ishode učenja". 

Ja ću danas snimiti i popodne staviti predavanje koje će trajati oko 60 minuta. Naravno ako sve prođe glatko. 

Što se tiče moje seminarske grupe rad u slijedećih nekoliko tjedana bit će fokusiran na pripremu za kolokvij. Dakle radit ćemo samo tu literaturu. Javit ću vam se obavijestima. 

Čuvajte se. Sva dobra svima.

ZK

Objavljeno: 19. 3. 2020. u 17:24
Hrvoje Cvijanović

Poštovani seminaristi,

U mapi s literaturom je i mapa audio seminar u kojoj je snimljen moj današnji susret. Naravno, nije to isto kao i stvarni seminarski susret pa je bilo prilično čudno to snimiti u samoći bez interakcije, no to su uvijeti u kojima se nalazimo. Kako svi stavljamo snimke na Intranet, moguće je da ćemo morati uklanjati postojeće snimke da bi stavili nove zbog zapremine Intraneta, pa stoga ne mogu obećati koliko će dugo snimka biti gore, ali sigurno do drugog tjedna. Budite dobro i uložite dodatne napore u razumijevanje literature čitajući i radeći bilješke. Ujedno ukoliko budete radili kritičke osvrte, javite mi se na email jer u ovim uvjetima to će moći biti samo pisane prezentacije.

Srdačno,

Hrvoje Cvijanović

Objavljeno: 24. 3. 2020. u 09:56
Zoran Kurelić

 

Dragi svi,

nadam se da dobro izdržavate novi privremeni biopolitički poredak. Falite mi puno više no što sam mislio. Tijekom dana postavit ću jedno predavanje. Ostajte snažni u duhu i zdravi u tijelu.

Sva dobra svima,

ZK