Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Suvremena politička teorija

Suvremena politička teorija


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55542

ECTS:

5.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Enes Kulenović
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Cvijanović

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Cvijanović - Seminar
prof. dr. sc. Enes Kulenović - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Predmet je dizajniran za studente političkih znanosti na višim godinama preddiplomskog studija. Cilj kolegija je upoznati studente s pitanjima i problemima proizišlim iz dvije teorijske rasprave s kraja prošlog+nbsp; stoljeća. To su diskusije liberala i komunitaraca te rasprava o odnosu liberalizma i multikulturalizma. Obje diskusije nastavile su se do naših dana i postale nezaobilazni dio intelektualne kulture čak i+nbsp; društvenih znanstvenika koji inače nemaju nikakav interes za političku teoriju . U prvih nekoliko tjedana bavit ćemo se pitanjima suvremenog liberalizma, a zatim predstaviti komunitarnu i multikulturalnu kritiku te prodiskutirati o njenim dometima. Autori koji će biti razmatrani suvremeni su klasici: Rawls, Habermas, MacIntyre, Taylor, Rorty, Barry, I. M. Young. Pitanja koja ćemo diskutirati u seminarima imaju svoju teorijsku težinu, ali odgovori na njih imaju izravne političke posljedice. Npr.: Je li liberalizam nepromišljeni individualizam?, Na koji način suvremene konstitutivne demokracije rješavaju problem manjinskih kultura?, Mogu li se kulture međusobno razumjeti?, Jesu li liberalne institucije neutralne?, Je li moguće privatizirati religijske i kulturne razlike?, Je li liberalni univerzalizam oblik euroameričkog kulturnog imperijalizma?, Kako braniti univerzalna politička načela? Je li odzvnonilo liberalnoj demokraciji? i slično.

LITERATURA:

  1. Rawls, John; Teorija pravednosti (odabrane prevedene stranice u časopisu Naše teme); Naše teme, Zagreb (1990)
  2. Young, Iris Marion; Pravednost i politika razlike; Jesenski i Turk, Zagreb (2005), str. 317
  3. Kymlicka, Will; Multikulturalno građanstvo; Jesenski i Turk, Zagreb (2003), str. 400
  4. Barry, Brian; Kultura i jednakost; Jesenski i Turk, Zagreb (2006), str. 463
  5. MacIntyre, Alasdair; Za vrlinom; Kruzak, Hrvatski Leskovac (2002), str. 337


NASTAVA

8. SEMESTAR

Obavezni predmet - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

prof. dr. sc. Enes Kulenović:

On-line putem MS Teams aplikacije uz prethodni dogovor


Obavijesti

09.07.2024
Treći ispitni rok (seminarska grupa Kulenović)
Treći ispitni rok za seminarsku grupa A će se održati u četvrtak 11.7. od 13:30 u dvorani B. Održava se usmeni ispit za studente koji nisu položili jedan od kolokvija ili koji žele odgovarati za višu ocjenu. Svi studenti koji izlaze u četvrtak na usmeni ispit moraju se prijaviti za treći ispitni rok.
24.06.2024
Drugi ispitni rok (seminarska grupa Kulenović)
Drugi ispitni rok za seminarsku grupa A će se održati u četvrtak 27.6. od 15:15 u dvorani G. Održava se usmeni ispit za studente koji nisu položili jedan od kolokvija ili koji žele odgovarati za višu ocjenu. Svi studenti koji izlaze u četvrtak na usmeni ispit moraju se prijaviti za drugi ispitni rok.    
12.06.2024
Prvi ispitni rok (seminarska grupa H.Cvijanović)
Prvi ispitni rok održat će se u četvrtak 13.6. u 13:45 u dvorani D za one koji su položili prvi kolokvij i koji na ovom ispitnom roku polažu razliku. Oni koji nisu položili prvi dio, ali prošli tjedan jesu drugi dio, ispit će polagati od 12 sati (dvorana D također), no studenti koji polažu taj dio, a nisu samnom dogovarali izlazak na ispit, neka mi se jave radi dogovora. Svi ostali koji polažu drugi dio dolaze na redovni ispitni rok kako je navedeno u 13:45. 
10.06.2024
Prvi ispitni rok (seminarska grupa Kulenović)
Prvi ispitni rok za seminarsku grupa A će se održati u četvrtak 13.6. od 13:45 u dvorani A. Održava se usmeni ispit za studente koji nisu položili jedan od kolokvija ili koji žele odgovarati za višu ocjenu. Svi studenti koji izlaze u četvrtak na usmeni ispit moraju se prijaviti za prvi ispitni rok.    
10.06.2024
Rezultati drugog kolokvija (seminarska grupa Kulenović)
Rezultati drugog kolokvija za seminarsku grupu A objavljeni su pod poveznicom NASTAVNI MATERIJALI - Rezultati kolokvija i ispita (seminarska grupa Kulenović). Uvid u kolokvij moguć je na ispitnom roku.  Maksimalan broj bodova iz kolokvija je 40. Studenti koji su dobili 20 ili više bodova položili su kolokvij.  Studenti koji su položili oba kolokvija, dobili su zaključnu ocjenu. Za studente koji su zadovoljni sa svojom zaključnom ocjenom, dovoljno je da prijave ispitni rok, te će im  navedena ocjena biti upisana u elektronički indeks. Ako je zaključna ocjena studenata između dvije ocjene, biti će im zaključena niža ocjena.  Studenti koji žele višu zaključnu ocjenu mogu izaći na usmeni ispit. Studenti koji žele odgovarati za višu ocjenu trebaju se prijaviti za rok na kojem žele odgovarati. Ako se studenti prijave za ispitni rok, ali ne izađu na tom roku na usmeni ispit, biti će im zaključena navedena zaključna ocjena (u slučaju gdje je navedena zaključna ocjena između dvije ocjene, biti će im zaključena niža ocjena).  Studenti koji nisu položili jedan od kolokvija, moraju izaći na usmeni ispit. Sami studenti biraju rok na kojem žele odgovarati. Na usmenom ispitu studenti odgovaraju gradivo nepoloženog kolokvija.   
08.06.2024
Rezultati drugog kolokvija, zaključne ocjene i ispitni rok (Hrvoje Cvijanović)
Poštovani seminaristi, u rubrici Nastavni materijali su rezultati drugog kolokvija i zaključne ocjene. Rezultati kolokvija su izraženi u bodovima pri čemu je maksimalnih 45 bodova, a minimum za prolazak 22 (kao što je bilo i naznačeno na samom kolokviju). U drugom stupcu nisu ocjene iz kolokvija nego zaključne ocjene iz kolegija izračunate na osnovi bodova oba kolokvija, bodova iz kritičkih osvrta i bodova iz diskusije sa seminarske nastave. Studenti koji u toj rubrici imaju upitnik (?) znači da nisu položili jedan od kolokvija i da stoga ne mogu imati zaključnu ocjenu dok ili ne polože razliku na prvom ispitnom roku ili čitavo gradivo ukoliko polažu ispit od drugog ispitnog roka nadalje. Studenti koji imaju zaključeno nedovoljan (1) nisu položili niti jedan od dva kolokvija kao uvjetom izlaska na ispitne rokove, kako je to naznačeno planom seminarske nastave, te ponovno upisuju predmet iduće godine. Studenti koji imaju zaključenu pozitivnu ocjenu, mogu ju odbiti, a razliku polagati na prvom ispitnom, odnosno cijeli ispit na daljnjim rokovima ukoliko ne uspiju na prvom. Svi studenti moraju prijavi prvi ispitni rok kako bi im se valorizirali rezultati kolokvija i/ili imali pravo izaći na rok (ukoliko imaju položen minimalno jedan od dva kolokvija tijekom semestra). Ocjene će biti unesene na prvom ispitnom roku. Obavijest o vremenu održavanja prvog ispitnog roka bit će naznačena putem Intraneta, no vjerujem da će biti u terminu od 12 sati.  Na kraju jedan komentar. Vidljivo je da rezultati odražavaju razinu pripreme za kolokvij, a zaključne ocjene razinu angažmana na seminaru. Pripremanje putem skripti i bilješki bez čitanja i razumijevanja literature nije se pokazalo uvelike uspješnim. Mnogi koji su iz prvog kolokvija dobili dovoljan (a sada nedovoljan), trebat će iz drugog dijela dobiti više od dovoljan ukoliko nemaju bodove iz kritičkih osvrta i diskusije. Nadam se da će svi koji se budu pripremali za prvi ispitni rok imati u vidu ove naputke i da će se stoga ozbiljno pripremiti.  Za sve upite stojim na raspolaganju,  Sretno,  Hrvoje Cvijanović
04.06.2024
Drugi kolokvij (Cvijanović)
Drugi kolokvij za moje seminariste održat će se u četvrtak 6.6. u 15:30 u D dvorani (gdje inače imamo seminar). Ukoliko ima zainteresiranih i ukoliko budem u mogućnosti održat ću i usmeni kolokvij za 10-12 seminarista koji se jave prvi. Usmeni bi bio otprilike u terminu predavanja. Prijave su samo danas 4.6. na Teams u našu seminarska grupu. U srijedu ću odgovoriti tako da pošaljem termin ako budem u mogućnosti organizirati usmeni. 
03.06.2024
Termin drugog kolokvija (seminarska grupa Kulenović)
Drugi kolokvij za seminarsku grupu A će se održati u četvrtak 6.6. u 15:30 u dvorani H. 
19.04.2024
Rezultati prvog kolokvija (seminarska grupa Kulenović)
Rezultati prvog kolokvija za seminarsku grupu A objavljeni su pod poveznicom NASTAVNI MATERIJALI - Rezultati kolokvija i ispita (seminarska grupa Kulenović). Uvid u kolokvij moguć je nakon seminarske nastave. 
04.03.2024
Promjena rasporeda
Zbog kolizije seminarske nastave s predavanjima iz drugog obveznog predmeta, objavljujemo novi raspored održavanja nastave: Predavanje: četvrtak 13:45-15:15, dvorana A (E. Kulenović) Seminari: grupa A (A-K) četvrtak 15:30-17:00, dvorana H (E. Kulenović), grupa B (L-Ž) četvrtak 15:30-17:00, dvorana D (H. Cvijanović) Molim sve studentice i studente da od ovoga tjedna pohađaju nastavu prema novome rasporedu. 
04.03.2024
Termin, silabus i tekstovi
Poštovani seminaristi, Zbog većih kolizija s drugim obveznim predmetom, odlučio sam da ću promijeniti vrijeme održavanja seminara tj. umjesto četvrtkom u 12, bit će ćetvrtkom u 15:30 za grupu B (L-Ž), dvorana D. Silabus za seminar i literatura su postavljeni u rubriku Nastavni materijali. Došlo je i do nekih promijena u silabusu glede studentskih obveza pa to pogledajte i vidimo se u četvrtak u 15:30. izv.prof.dr.sc. Hrvoje Cvijanović
26.02.2024
Početak nastave
Drage studentice i studenti, dobrodošli na kolegij  Suvremena politička teorija . Uvodno predavanje održati će se u četvrtak 29.2. u 13:45 u dvorani A. Na prvom predavanju upoznati ćemo vas s temama i tekstovima o kojima ćemo raspravljati u ovom kolegiju, načinom rada, te vašim obvezama.  Seminarska nastava će se održavati u dvije seminarske grupe. Na prvome predavanju studenti će biti podijeljeni u seminarske grupe.   Radujemo se našem prvom susretu i zajedničkom radu u ovome semestru, Enes Kulenović i Hrvoje Cvijanović