Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 6. 4. 2020. u 10:15
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Kolokvij najavljen za sljedeći tjedan (16.04.) neće biti održan. Provjera znanja održat će se na ispitnim rokovima, prema rasporedu.

Zbog toga ćemo napraviti male izmjene u nastavnom sadržaju - ovaj tjedan tema je Tranzicija, a sljedeći tjedan Obilježja kapitalizma u Hrvatskoj.

 

Hvala svima koji su poslali svoja razmišljanja, eseje, komentare i pitanja kao odgovor na pitanja otvorena uz temu stratifikacije od prošlog tjedna. Pozivam i druge da se uključe, imate cijeli tjedan za to.

 

Srdačno, 


DV

Objavljeno: 2. 4. 2020. u 12:30
Uređeno: 2. 4. 2020. u 12:32
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Tema današnjeg susreta je Stratifikacija i struktura hrvatskog društva i u mapi Nastavni sadržaji --> Susret 2.4.2020. ćete naći pripremljeno predavanje prof. Lalića, koje predstavlja obvezan nastavni sadržaj. U ovom tekstu objašnjavaju se neki od glavnih socioloških pojmova, poput društvene stratifikacije, strukture društva, socijalne mobilnosti ili pokretljivosti, društvenih slojeva. Iako sustavnog istraživanja o društvenoj stratifikaciji u Hrvatskoj nije bilo, neki sociolozi su se bavili ovom temom i dali su vrijedne uvide u društvene slojeve i njihove udjele u ukupnom sastavu društva, a posebno se tu navode analize Josipa Županova s početka 90-ih i Zorana Malenice iz 2007. godine. Za seminarsku raspravu bila je predviđena ad hoc debata o tome kakva je situacija danas, više od 10 godina nakon Maleničine analize, te kako odgovoriti na pitanja - Postoji li u Hrvatskoj danas srednji sloj? Ili je hrvatsko društvo polarizirano, kako to tvrdi Županov? Ako postoji srednji sloj, koja su njegova obilježja i koji udio o stanovništva ga čini? Kako vidite vlastitu poziciju unutar stratifikacijskog sustava - kojem sloju vi pripadate? Zašto?

Molimo, pročitajte i pažljivo proučite (i, naravno, naučite osnovne pojmove) tekst koji je priložen, i koji opet uključuje dijelove iz obvezne literature te probajte odgovoriti na postavljena pitanja. Odgovoriti možete u komentarima na ovu obavijest ili slanjem na e-mail adrese mene i prof. Lalića. Svakako će se takva aktivnost vrednovati u konačnoj ocieni. 

Hvala, sretno,

 

DV

Objavljeno: 26. 3. 2020. u 13:10
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Nadam se da ste svi dobro i da uspijevate biti na sigurnom, unatoč nizu izvanrednih okolnosti. 

Tema ovotjedne nastavne jedinice je Vrijednosti u hrvatskom društvuZa nju smo vam pripremili dva teksta, koji čine okvir predavanja. Prvi (1) je nekoliko stranica iz Haralambosove "Sociologije" (2002.), koji daje definicije ključnih koncepata, poput kulture, normi, vrijednosti, statusa i uloga te koji preporučamo posebno za one studente bez prethodnog znanja iz opće sociologije, ali i za sve druge - kao podsjetnik na pojmove koje primjenjujemo u analizi hrvatskog društva. Drugi tekst (2) je iz knjige Županova "Poslije potopa" (1995.), i ulazi u vašu obveznu literaturu. Županov u ovom poglavlju raspravlja o dominantnim vrijednostima u hrvatskom društvu, u prvim tranzicijskom godinama, na početku devedesetih. 

Kao okvir seminarske nastave objavljujemo prezentaciju, koju je pripremila vaša kolegica Ćuk. U prezentaciji je predstavljeno poglavlje knjige Duška Sekulića "Identitet i vrijednosti. Sociološka studija o hrvatskom društvu" (2014.), gdje je glavni fokus na prikazu rezultata longitudinalnog istraživanja koje analizira promjene nekih vrijednosnih orijentacija (na crtama autoritarizam-liberalizam  i tradicionalizam-modernizam) od 1985. do 2010. godine. 

Svi tekstovi i materijali objavljeni su u mapi Nastavni materijali --> SUSRET 26.3.2020. - VRIJEDNOSTI U HRVATSKOM DRUŠTVU.

Vaš zadatak je pročitati i proučiti sve materijale te razmisliti o tome što se promijenilo - kako od Županovljevih analiza sredinom devedesetih, tako i od istraživanja o kojem piše Sekulić, do danas. 

Pozvani ste postavljati pitanja i davati komentare na tekstove i na prezentaciju, bilo ovdje ili putem emaila.

Napominjemo kako sva predavanja i materijali koje objavljujemo ovdje, i koje ćemo objavljivati u sljedećem periodu, do normalizacije vanjskih okolnosti, čine okvir za obveznu ispitnu literaturu - daju definicije, analize, podatke, primjere - te vas molimo da ih tako i shvatite i ozbiljno im pristupite.

 

Srdačan pozdrav,

 

DV

 

 

Objavljeno: 19. 3. 2020. u 18:20
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Objavljena je jedna prezentacija/ seminarsko izlaganje na temu Županov - Kontinuiteti i diskontinuiteti (između hrvatskog društva u socijalizmu i prvog desetljeća tranzicije), koju su pripremili vaši kolege Ećimović i Eterović. Županov je naveo nekoliko promjena (diskontinuiteti) do kojih je došlo s prekidom iz jednog društvenog uređenja u drugo, iz jedne države u drugu te nekoliko kontinuiteta - tj. procesa, obrazaca, fenomena koji su i nakon prvog desetljeća tranzicije ostali prisutni u društvu.

Pogledajte prezentaciju i probajte razmisliti o pitanju (ya raspravu) - Što se do danas promijenilo (od 2002. kada je zadnja knjiga napisana)? Što je od kontinuiteta, koje Županov navodi, i dalje prisutno u našem društvu?

 

Svoje komentare možete ostavljati i ispod ove obavijesti.

Srdačno,


DV

Objavljeno: 19. 3. 2020. u 12:45
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

U mapi Nastavni materijali - Sociologija Josipa Županova dostupna su vam dva teksta objavljena 2005. godine u Reviji za sociologiju. Direktna poveznica na časopis na hrčku: Revija za sociologiju, Vol. 36 No. 3-4, 2005., gdje možete direktno preuzeti oba članka. 

U tesktovima prof. Lalića i prof. Fanuka dat je pregled života i doprinosa Josipa Županova, kao jednog od najutjecajnijih hrvatskih sociologa te uvid u neke njegove najvažnije teorije (poput teorije egalitarnog sindroma). 

Molimo, umjesto predavanja, posvetite vrijeme čitanju ova dva teksta, koji će vam pomoći lakše razumjeti nastavne sadržaje iz dvije Županovljeve knjige koje imate na popisu obvezne literature.

 

Tijekom dana bit će objavljena prezentacija koju su vaši kolege pripremili za izlaganje.

Za sva pitanja možete se javiti meni ili prof. Laliću.

 

Srdačno,


DV

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 18:24
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Zbog izvanredne situacije i suspenzije kontaktne nastave tijekom sljedeća dva tjedna, nastavne aktivnosti održavat će se preko ovog intranetskog portala, gdje ćete moći preuzeti nastavne sadržaje. Zbog ograničenja alata na ovom portalu i kratkog vremena za pripremu online sadržaja, većinu nastavnih materijala činit će tekstovi, koje ćete trebati pročitati, a koji će vam pomoći u pripremi i učenju za kolokvij. 

U četvrtak će, prema redovnom rasporedu nastave, tema nastavne jedinice biti Sociologija Josipa Županova, a materijal za čitanje bit će objavljen na Intranetu. 

Svi studenti koji su preuzeli obvezu pripreme seminarskih prezentacija, nastavljaju raditi na tome. Timovi koji su u četvrtak trebali imati izlaganje, trebaju mi do četvrtka poslati gotove prezentacije, koje ćemo objaviti u nastavnim materijalima. Ostaje i obveza pisanja seminarskih radova i predaje do kraja semestra. 

 

Pozvala bih sve da polako krenu s pripremama za prvi kolokvij, prema obveznoj literaturi iz Syllabusa - dakle Tomašić i Županov (Poslije potopa, odabrana poglavlja).

Nadam se kako će ova situacija proći što bezbolnije za sve nas i kako ćemo propuštene zanimljive rasprave uživo uspjeti nadoknaditi uskoro.

 

Sretno,


DV
 

Objavljeno: 28. 2. 2020. u 12:09
Davorka Vidović

Dragi studenti,


u mapi Nastavni materijali objavljena je tablica s temama za seminarska izlaganja. Upisani su studenti koji su se već prijavili za pojedine teme, no kao što vidite, ima još nepopunjenih mjesta. Stoga vas pozivam da se prijavite za slobodne teme, posebno za ove u sljedećih 5 tjedana.


Hvala i srdačno,


DV