Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Suvremeni geopolitički problemi / e-kolegij

Suvremeni geopolitički problemi / e-kolegij


OSNOVNI PODACI

Šifra:

142874

ECTS:

5.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Marta Zorko

Izvođači:

prof. dr. sc. Marta Zorko - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj predmeta je proučavanje i upoznavanje sa suvremenim geopolitičkim problemima korištenjem novih analitičkih postupaka i metoda u okviru suvremene geopolitike. Nastanak geopolitike vezuje se uz dihotomne analize koje su koristile jednostavan model prijatelji-neprijatelji. Takav se pristup danas rijetko koristi, jer se pokazao nepodobnim za analizu suvremene vrlo složene nacionalne i međunarodne geopolitičke dinamike. Korištenjem različitih pristupa demonstrirat ćemo interakciju između prostora, politike, okoline i znanja sa prostornim fenomenima kao što su: lokalna zajednica, država, regija i globalni svijet. Ukazat ćemo na utjecaje koji usmjeravaju ponašanje država i drugih čimbenika u suvremenoj međunarodnoj zajednici. Studenti će kroz upoznavanje sa suvremenim problemima upoznati i suvremene geopolitičke pristupe u analizama međunarodnih procesa.

LITERATURA:

  1. Gearoid o Tuathail, Simon Dalby, Paul Routledge (ur.); Uvod u geopolitiku; Politička kultura (2007), str. 197-315
  2. Zorko, Marta; Geopolitika i teritorijalnost; Jesenski i Turk (2018), str. 61 - 133


NASTAVA

6. SEMESTAR

Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


8. SEMESTAR

Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

prof. dr. sc. Marta Zorko:

Utorkom u 17:00 sati na Fakultetu, ostalo po dogovoru


Obavijesti

15.03.2020
SGP PLAN NASTAVE NA DALJINU
Poštovane kolegice i kolege, sukladno naputcima, u iduća dva tjedna organizirati ćemo nastavu na daljinu. Kako je kolegij Suvremeni geopolitički problemi E-kolegij za to imamo sve preduvjete. Također sukladno prethodnom dogovoru i susret 30.3. je trebao biti u formi nastave na daljinu tako da vam dostavljam upute za iduća TRI TJEDNA (16.3.-30.3.2020.) Upute se nalaze u repozitoriju nastavnih materijala pod UVOD I UPUTE. Predavanje 4 se nalazi u repozitoriju nastavnih materijala pod PREDAVANJA. Svi materijali za seminarsku nastavu nalaze se u repozitoriju nastavnih materijala pod E-ZADACI. Ponavljam da je kolegij Suvremeni geopolitički problemi osmišljen i kao e-kolegij i da imamo sve preduvjete za održavanje nastave bez poteškoća. Naglašavam da će se prvi kolokvij održati po dogovorenom planu 6.4., a u slučaju potrebe dogovarati ćemo nove forme polaganja (online).  Savjetujem vam stoga da ovaj period iskoristite i za pripremanje kolokvija i čitanje ispitne literature. Za sve upite i konzultacije dostupna sam na politicka.geografija@gmail.com i marta.zorko@fpzg.hr Lijep pozdrav, ostanite zdravi i ponašajte se odgovorno :) Izv.prof.dr.sc. Marta Zorko
14.11.2018
Nastava SGP
Poštovane kolegice i kolege, nakon niza upita danas, podsjećam vas da je nastava ovog tjedna odrađena u ponedjeljak na konferenciji kao što je i planirano silabusom i uvodnim predavanjem. Zahvaljujem se svima koji su prisustvovali.  Idući put, 21. 11. imamo prvi kolokvij koji pišemo prema također objavljenom rasporedu u uvodnom predavanju. U tom tjednu vas pozivam na još jednu konferenciju. Ovaj puta tema su sigurnosni izazovi za Europu, konferencija se održava u hotelu Westin, u petak 23.11.2018. od 9:00 do 13:00 sati. Prijave primam na politicka.geografija@gmail.com i imam 10 do 15 mjesta rezervirano za vas. Lijep pozdrav, M.
06.11.2018
Poziv na volontiranje
Drage kolegice i kolege, trebam dva do četiri volontera/terke za promociju odličnog projekta koja otvara mogućnosti za buduću suradnju. Radi se o Centru za mlade grada Zagreba koji ima osiguran prostor i buduće aktivnosti za koje vam nevezano uz ovaj poziv preporučam da se uključite.  Kako ove aktivnosti nisu direktno vezane uz ishode učenja na predmetu ne nudim benefite vezane uz nastavu, ali garantiram rad u zanimljivom okruženju, potvrdu o volontiranju za CV i potencijalnu ulaznicu prema budućim projektima. Opus radnog vremena: četvrtak od 14-17 sati edukacija plus dežurstvo u promotivnom kutu od 10 do 14 sati (dan po izboru) u tjednu od 13. do 17. 11.  Prijave mi šaljite na politicka.geografija@gmail.com do sutra navečer, odabir po načelu ko prvi... Veselim se suradnji! M.
02.11.2018
Poziv na konferenciju
Poštovane kolegice i kolege, otvaram prijave za sudjelovanje na konferenciji “Izazovi energetske politike u Hrvatskoj i EU”. Konferencija će se održati u ponedjeljak 12.11. s početkom u 16:00 sati u hotelu Dubrovnik. Prijavljujete se na e-mail politicka.geografija@gmail.com Hvala i vidimo se!  M.