Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
doc. dr. sc. Dario Nikić Čakar
Izvođači: Goran Čular - Seminar
Dario Nikić Čakar - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 13. 9. 2020. u 19:18
Uređeno: 13. 9. 2020. u 19:18
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

pisani ispit na izvanrednom ispitnom roku održat će se u srijedu, 16. rujna u 10:15 fizički u A dvorani. Studenti trebaju doći s maskama (propisno postavljenim) i držati razmak. Za one koji polože pisani ispit, kao i za one koji dođu na usmeni, usmeni će biti u 11:00 (za one koji polažu pred komisijom - 4. ili 8. izlazak), odnosno u 11:30 za one koji polažu bez komisije.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 7. 9. 2020. u 09:01
Goran Čular

Uvidom u prijave i broj kandidata koji polažu pred povjerenstvom, mijenjaju se termini usmenog ispita:

Studenti koji u srijedu pišu pisani ispit, kao i svi oni koji su prijavili 4. put (ili ukupno 8.), pa moraju odgovarati pred povjerenstvom na usmeni ispit izlaze u srijedu, 9.9. u 11:30.

Studenti koji su položili pisani ispit i nije im 4. prijava (ne polažu pred povjerenstvom) na usmeni ispit izlaze u petak, 11. 9. u 9:30. Budite ispred faksa, pa ćemo otići u neku dvoranu.

Goran Čular

Objavljeno: 4. 9. 2020. u 10:13
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

pisani ispit iz predmeta Političke stranke održat će se u srijedu 9.9. u 10:15, fizički u A dvorani. Kandidati ispit pišu na međusobnoj udaljenosti od najmanje 2 metra i pod maskama (pravilo postavljenim tako da pokrivaju i nos i usta). Nedugo nakon toga, ispitivač ispravlja ispit. Usmeni ispit, za one koji tada polože, ali i za one koji su ranije položili pisano i dolaze samo na usmeni, počinje negdje oko 11:30 (sastoji se od jedne grupe s najviše 5 kandidata). Molim sve one koji žele izaći na usmeni ispit (bilo da su već položili pisani ili da će ga polagati na 4. roku) u srijedu u 11:30 da mi se jave na mail.

Studenti koji izlaze na pisani ili usmeni ne moraju imati prijavljen 4. ispitni rok, ako su imali prijavljen 3. rok, zavisno od toga žele li imati eventualno 4. prijavu i time odgovarati pred komisijom.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 12. 7. 2020. u 18:45
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

do petka se vas 14 prijavilo za usmeni ispit preko aplikacije Zoom. Ispit će se održati u sljedećim terminima:

ponedjeljak, 13. srpnja u 9:00:

Sara Černoš

Diana Bisaku

Kristina Miloš

ponedjeljak, 13. srpnja u 12:00:

Martina Pavić

Sara Mašić

Martina Zvonar

Sara Kranjčec

ponedjeljak, 13. srpnja u 15:00:

Jasmina Garibović

Roko Marin

Marijana Oštrić

Domagoj Rimac

utorak, 14. srpnja u 13:00

Iva Marušić

Andrijana Glumac

Vlatka Vidinić

Ispitu se može pristupiti preko poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/9075631970?pwd=S3dqYk0ybDlacm1HSzF0djYvWGhRUT09

Od svih koji izađu na ispit preko Zoom aplikacije očekuje se da se priključe i video i audio i da se drže akademskog poštenja. Nastavnik zadržava pravo da prekine ispit ukoliko posumnja da se student u odgovaranju koristi nedozvoljenim sredstvima ili načinima. Svi koji to žele mogu, umjesto ispita preko Zoom aplikacije, odabrati fizičko odgovaranje na Fakultetu koje će početi u srijedu, 15. srpnja u 9:00. (Molim one od ovih 14 koji to žele da mi se jave na mail što prije).

Srdačan pozdrav,

Goran Čular    

 

 

Objavljeno: 9. 7. 2020. u 11:32
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

objavljeni su rezultati pisanog ispita III roka, koje možete vidjeti u tablici evidencija_16.

Molim sve kolege i kolegice (i one koji su prošli pisani sad i one koji su prošli pisani test ranije), a koji žele u sklopu III roka imati i usmeni ispit, da mi se do sutra (petak) do 24 jave na mail. Ispiti će se obaviti preko aplikacije Zoom, u onoliko grupa koliko bude potrebno, po 4 studenta odjednom, u ponedjeljak tijekom jutra i, ako bude potrebno i neki drugi dan početkom sljedećeg tjedna. O rasporedu ću vas obavijestiti kad prikupim sve kandidate za ispit.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 30. 6. 2020. u 10:04
Dario Nikić Čakar

Poštovane kolegice i kolege,

šaljem vam obavijest o konačnom dogovoru o upisu ocjena iz eseja u fizički indeks. Ocjene će vam umjesto mene upisati prodekanica Vilović kojoj ću poslati popis studenata s ocjenama. 

Ukoliko ste danas na fakultetu, prodekanicu možete potražiti u dekanatu od 15 sati, a sutra iz 10. Za sve druge termine možete joj se javiti na mail gordana.vilovic@fpzg.hr ili izravno na mob. 091 4550 861.

Ukoliko imati kakvih pitanja ili nedoumica slobodno mi se možete javiti. 

Ispričavam se na gnjavaži, ali okolnosti se vrlo dinamično mijenjaju iz dana u dan i na to nažlost ne možemo utjecati.

Srdačno,

D. Nikić Čakar

Objavljeno: 29. 6. 2020. u 12:42
Dario Nikić Čakar

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom da smo danas primili upute Uprave fakulteta da sve fizičke aktivnosti na fakultetu reduciramo zbog pozitivnog nalaza na COVID-19 kod jednog studenta Fakulteta, obavještavam vas da moram otkazati sutrašnji upis ocjena iz eseja koji je bio predviđen u 16 sati. Naknadno ću vam javiti kako ćemo obaviti upis ocjena nakon što se konzultiram s prodekanicom Vilović da to ona napravi umjesto mene.

Hvala na razumijevanju.

Srdačno,

D. Nikić Čakar

Objavljeno: 28. 6. 2020. u 16:35
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

radi najnovijih kretanja vezano za epidemiju COVID-19, pisani ispit iz predmeta POLITIČKE STRANKE najavljen za 8. srpnja u 10:15 odvit će se putem interneta. Pisani ispit bit će istovjetan fizičkom pisanom ispitu s prilagođenim vremenom. Molim sve studente koji namjeravaju izaći na pisani ispit 8. srpnja da mi se jave na e-mail s e-mail adrese na koju žele da im se pošalje ispit, do 6. srpnja u 24:00. Svima će ispit biti poslan 8. srpnja u 10:15 s ograničenjem vremena za ispunjavanje i slanje odgovora.

Usmeni ispiti iz PS-a održat će se taj isti tjedan (četvrtak i petak) putem Zoom-aplikacije. Usmenom ispitu mogu pristupiti svi koji imaju ili će nakon pisanog ispita III. roka imati pozitivnu ocjenu iz pisanog ispita.

Molim sve studente koji izlaze na pisani ili usmeni ispit u III. roku da taj rok i prijave putem Studomata.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

 

Objavljeno: 24. 6. 2020. u 10:54
Dario Nikić Čakar

Poštovane kolegice i kolege,

pozivam sve studente kojima nije upisana ocjena iz eseja u fizički indeks da dođu na upis sljedeći utorak 30.6. u 16 sati u dvoranu na 4. katu. Ukoliko niste u mogućnosti doći u tome terminu, ostavite indeks kod portira u mome pretincu, pa ću vam upisati ocjenu i vratiti indeks na isti način.

Osim toga, molim sve studente kojima još nije upisana ocjena u studomat da mi jave koji su rok prijavili kako bih im mogao napraviti upis.

Srdačno,

D. Nikić Čakar

Objavljeno: 18. 2. 2020. u 20:21
Uređeno: 18. 2. 2020. u 20:23
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

svi koji su položili pisani ispit ili će ga položiti sutra, na usmeni ispit mogu izaći u sljedećim terminima:

srijeda, 19. 2. u 13:00 (4 studenta) u seminarskoj dvorani

srijeda, 19. 2. u 14:00 (4 studenta) u seminarskoj dvorani

četvrtak, 20. 2. u 9:00 (4 studenta) u Fabkovićevoj 1, 3. kat

četvartak, 20. 2. u 12:00 (4 studenta) u Fabkovićvoj 1, 3. kat

Molim studente da budu ispred dvorane nekoliko minuta PRIJE termina. Neću biti u mogućnosti primiti više od 4 studenta u jednom terminu. Naravno, na usmeni ispit moguće je izaći i u srpnju i rujnu.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 4. 2. 2020. u 17:35
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

usmeni ispit iz predmeta Političke stranke održat će se sutra u 13:00 do 15:00 (ukupno 8-10 studenata) u dvorani u kojoj smo držali nastavu.

Drugi termin za usmeni ispit je četvrtak, 6. veljače u 9:00 do 11:00 (8-10 studenata) i opet od 13:00 do 15:00 (8-10 studenata) u Fabkovićevoj 1.

Studenti koji ne uspiju odgovarati u tim terminima odgovarat će na nekom drugom roku.

Studenti koji prođu pisani ispit sutra mogu također odgovarati usmeno u istim terminima, ako bude mjesta. U suprotnom, odgovarat će na nekom drugom roku.

Ne postoji način predbilježbe za ispitni termin. Raspored se radi isključivo na licu mjesta sa studentima koji su prisutni na početku svakog termina.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 2. 2. 2020. u 15:39
Dario Nikić Čakar

Poštovane kolegice i kolege,

u dokumentu Evidencija 13 objavljene su ocjene iz profila političkih stranaka.

Srdačno,

D. Nikić Čakar

Objavljeno: 23. 1. 2020. u 11:56
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

pod Evidencija 13 možete vidjeti svoje rezultate II kolokvija iz PS-a. Studenti koji su iz dva kolokvija dobili najmanje 13 bodova dobili su ocjenu iz pisanog ispita. Ostali izlaze na pisani ispit na jednom od redovnih rokova.

Također, svi mogu vidjeti trenutno ukupno stanje bodova i ocjenu (ocjene iz prikaza stranaka će se upisati kad se prikazi pročitaju i ocijene). U bodove iz diskusije svima su uračunati i bodovi iznad 20 za dolaske na predavanja i seminare, a onda formirana ocjena po sljedećoj raspodjeli: 0-3 = 0, 4-6 =0,1, 7-9 =0,2, 10-12=0,3, 13-15=0,4 i 16 i više = 0,5.

Svima koji imaju 20 i više bodova iz dolazaka, a bio im je preventivno uskraćen potpis, sada im je vraćen i mogu slobodno prijavljivati ispitne rokove.

Studenti koji su položili pisani ispit preko kolokvija i koji su zadovoljni bodovima mogu izaći na usmeni na koji god ispitni rok žele, s tim da ga prijave. Studenti koji pod ispitnim rokom pišu pisani ispit također moraju prijaviti ispit. Studenti koji nisu zadovoljni bodovima iz pisanog ispita jednostavno ponovo izlaze na pisani ispit, a prethodni ispit i osvojeni bodivi im se poništavaju.

Uvid u II kolokvij za zainteresirane bit će u petak, 24. siječnja u 11:15. 

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 3. 12. 2019. u 12:17
Dario Nikić Čakar

Poštovane kolegice i kolege,

srdačno vas pozivam na predstavljanje knjige urednika Gianluce Passarellija The Presidentialisation of Political Parties in the Western Balkans (Palgrave Macmillan, 2019) koje će se održati u ponedjeljak 9. prosinca 2019. u 17h na Fakultetu političkih znanosti (dvorana B). Smatram da bi vam kao polaznicima kolegija Političke stranke knjiga mogla biti od osobitog interesa zbog aktualnosti teme i fokusa na zemlje u regiji koje su dosad bile u većoj mjeri izuzete iz komparativnih istraživanja.

Knjigu će predstaviti:

• Izv. prof. dr. sc. Gianluca Passarelli (Department of Political Sciences, Sapienza University, Rim), urednik

• Dr. sc. Zlatko Vujović (CeMI, Podgorica), autor poglavlja

• Doc. dr. sc. Dario Nikić Čakar (Fakultet političkih znanosti, UNIZG), autor poglavlja

Predstavljanje knjige će se održati na engleskom jeziku.

 

O knjizi:

This book examines the process of presidentialisation of political parties in the Western Balkans. The Western Balkan countries deserve to be analysed in a comparative perspective due to their distinctive features in terms of processes of democratization, forms of government and institutional assets, the presence of social cleavages (religious, linguistic, ethnic), and, of course, the nature of political parties which differs from other European cases, especially in terms of origins, organization and structure. However, Western Balkan political parties do show certain similarities with other West European cases where power is centralised and held by the parties’ leadership. The book ultimately attempts to test whether and to what extent the influence of institutional variables affects the level of presidentialisation of political parties, also considering the parties’ organization features.

Objavljeno: 25. 11. 2019. u 09:24
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

upravo je objavljena Evidencija_06 u kojoj imate unijete bodove I kolokvija iz PS-a. Svi koji imaju 6 i više bodova mogu izaći na drugi kolokvij. Ukupan broj bodova, da bi ispit bio u cijelosti pozitivno ocijenjen najmanje je 13.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 16. 10. 2019. u 10:38
Goran Čular

Poštovane kolegice i kolege,

upravo sam ustanovio da sam greškom podigao pogrešan režim studiranja na predmetu Političke stranke. Sada je podignuta ispravna verzija, pa vas molim da je preuzmete. Osnovna razlika odnosi se na točku 1. dolasci na predavanja i seminare i propisane obveze u tom smislu za potpis.

Uz ispriku,

srdačan pozdrav,

Goran Čular