Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Kvantitativna politička analiza

Kvantitativna politička analiza


OSNOVNI PODACI

Šifra:

213813

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Marko Grdešić

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Marko Grdešić - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Kolegij daje studentima alate za kvantitativnu analizu političkih podataka, s posebnim naglaskom na multivarijantnu regresijsku analizu. U današnjem je svijetu numerička i statistička pismenost od sve veće važnosti. Kolegij će najprije rekapitulirati temeljna znanja iz deskriptivne i inferencijalne statistike, a zatim uvesti studente u multivarijantne linearne regresijske modele. Na kraju semestra studenti bi trebali biti u stanju sami izvesti i interpretirati nalaze regresijskih modela. Također, studenti bi trebali biti u stanju takve modele u objavljenim radovima drugih autora razumjeti te ih podvrgnuti kritici.

Studenti će sve analize raditi na dvije baze podataka koje su od praktičkog značaja za hrvatsku politiku: prva se baza temelji na podacima za sve teritorijalne jedinice u Hrvatskoj (više od 500 gradova i općina, zaključno s predsjedničkim izborima 2020. godine), a druga se temelji na anketnom istraživanju kojeg je 2020. proveo Fakultet političkih znanosti (oko 1000 ispitanika). U radu s obje baze postaviti će se ista praktična pitanja: Zašto ljudi glasaju tako kako glasaju? Zašto neke sredine i neki pojedinci glasaju za stranke i političare ljevice, a drugi pak za stranke i političare desnice? Studenti će započeti od znanstvene literature koja je u Hrvatskoj relativno dobro razvijena - literature o izborima - te će unutar tog područja pokušati replicirati postojeće analize na razini srednje zahtjevnosti.

Kolegij će obuhvatiti teorijske osnove regresijske analize, ali neće se dugo na njima zadržavati. Naglasak će biti na praktičnoj analizi, na provedbi ispravnih koraka te na točnoj interpretaciji nalaza. Svrha predmeta nije da politologe pretvori u matematičare već da im omogući praktično razumijevanje kvantitativnih alata koje kasnije mogu primjenjivati na drugim bazama podataka, bilo da je riječ o hrvatskoj politici, međunarodnim odnosima, komparativnoj politici ili javnim politikama.

Predavanja će uvesti studente u razloge zašto je pojedini statistički alat opravdan i koristan, uz minimum potrebne matematike. Seminari će se izvoditi na računalu koristeći gore spomenute baze podataka.

LITERATURA:


NASTAVA

6. SEMESTAR

Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


8. SEMESTAR

Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

izv. prof. dr. sc. Marko Grdešić:

Utorkom u 13:30, na Fakultetu, uz prethodni dogovor


Obavijesti