Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Socijalna psihologija

Socijalna psihologija


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55538

ECTS:

5.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Nebojša Blanuša

Izvođači:

prof. dr. sc. Nebojša Blanuša - Seminar
dr. sc. Vedran Jerbić - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Uloga ljudskog subjekta u komunikaciji kako sa svojom okolinom tako i preko medija toliko je očita da se često i zanemaruje. Osobe ulaze u komunikacijski proces na temelju doživljaja relevantne okoline, selektivno prenose informacije i vrednuju ih i na taj način utječu na doživljaje, opredjeljenja i ponašanje drugih. Sve ono što vrijedi za svakodnevnu neformalnu komunikaciju, vrijedi i za novinarsku profesiju kao i za polje politike. Izbor događaja, način njihovog prikazivanja, doživljaj tih informacija od strane publike, imaju snažnu psihološku zasićenost. Također, subjektivnost u politici, kako građana, tako i individualnih i kolektivnih aktera prožeta je istim procesima.
Zadatak je kolegija, prije svega, da studente upozna s procesima formiranja ličnosti pojedinca i s psihologijskim mehanizmima koji određuju doživljaj socijalne okoline, kao i socijalnu interakciju, povezujući ih s kako s fenomenom medija tako i politike. Temeljno je polazište, u odnosu na novinarsku profesiju, da je odabir o čemu će se izvještavati subjektivan, da je način izvještavanja subjektivan, i da je način na koji se informacija prima također subjektivna. Također, ovaj kolegij ima funkciju upoznavanja s temeljnim socio-psihološkim procesima koji se nadograđuju na kolegiju politička psihologija.

LITERATURA:


NASTAVA

1. SEMESTAR

Izborni NOV 1-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


3. SEMESTAR

Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


5. SEMESTAR

Temeljni opći NOV 3-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 3-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA


30.03.2020

Informacije o ovotjednom predavanju i obliku kolokvija

Cijenjene kolegice i kolege,

ako je za vjerovati kriznom stožeru, on-line nastava nam ne gine do kraja semestra. U tom smislu, odlučio sam napraviti neke izmjene plana rada i polaganja kolokvija kako bismo učinili ovu situaciju obrazovno korisnijom.

Ako se sjećate s početka našeg kolegija (provjerite plan rada koji je postavljen na intranetu), za sljedeći termin 2.4. nije bila predviđena nastava jer sam trebao ići na službeni put u inozemstvo.

Kako je to u ovim uvjetima nemoguće, predlažem vam sljedeću promjenu rasporeda. 

Ovaj četvrtak, u uobičajeno vrijeme, postavit ću vam prezentaciju s glasovnim dodatkom, inače predviđenu 9. travnja, pod naslovom "Sustavi vjerovanja, vrijednosti i društvena promjena".

Za seminar se ne morate pripremati, niti pisati sažetke nego samo pogledati film Phorpa koji je ilustracija ove teme. Poslat ću vam na njega link.

Ovaj film, koji ilustrira specifičan susret tradicionalnih i suvremenih vrijednosti, možete zatim prikazati za seminarske bodove na 3-4 kartice teksta na način da se referirate na predavanje i odgovorite na sljedeće pitanje: Kako je moguće da je nogomet uspio prodrijedi kroz zidove budističkog hrama?

Na ovo pitanje, koje vam se sada može činiti čudnim, razumjet ćete nakon što odslušate predavanje i pogledate film. Svoje prikaze šaljite kolegi demonstratoru Ivan Arloviću na mail iarlovic@outlook.com

 

Što se tiče 9.4., za taj termin postavit ću vam posve novo predavanje pod naslovom "Kulturalna trauma i socijalni identitet". Za ovu temu sam se odlučio jer se bavi onim što upravo proživljavamo, i to, u dvostrukom obliku, suočavajući nas s kolektivnom promjenom u načinu življenja zbog koronavirusa i nedavnog potresa. 

Kako ova tema sadrži u sebi, te se nadovezuje, na prethodo obrađene teme kao svojevrsni kišobran, odlučio sam da kolokvij bude u pismenom obliku kao istraživački rad pod naslovom "Koronavirus i potres kao kulturalna trauma u Hrvatskoj".

Za ovaj rad ću vam, na kraju predavanja 9.4. dati posebne upute kako ćete provesti istraživanje i koje sve elemente treba imati vaš tekst. Uglavnom će to biti analiza već dostupnih sadržaja na internetu. Za istraživanje i pisanje rada imat ćete vremena od 9.4. do 22.4. 

Na ovo sam se odlučio jer smatram da vam je puno zanimljivije proučavati društvenu zbilju primjenjujući znanja koja stječete na ovom kolegiju, umjesto da učite u ovim stresnim uvjetima definicije i primjere. 

 

Nadam se da ste svi dobro i zdravo!

 

Srdačan pozdrav,

 

Nebojša Blanuša 

 

Popis obavijesti