Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Politička komunikacija

Politička komunikacija


OSNOVNI PODACI

Šifra:

92703

ECTS:

7.0

Nositelji:

doc. dr. sc. Milica Vučković

Izvođači:

doc. dr. sc. Milica Vučković - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj je kolegija da studenti steknu i unaprijede teorijska znanja o temeljnim pojmovima i teorijskim pristupima političke komunikacije kao znanstvene discipline, te da usvoje relevantne informacije vezane za prošlost i suvremenost fenomena svrhovite komunikacije u vezi s politikom (Brian McNair).
Pobliže, cilj podučavanja iz političke komunikacije je da studenti steknu valjan uvid u obilježja međudjelovanja političkih aktera (vlasti, stranaka, političara, međunarodnih organizacija...), medija i javnosti. U tom sklopu, oni se trebaju upoznati s ključnim područjima, instrumentima i obilježjima suvremene političke komunikacije. Planirano je da studenti usvoje relevantna znanja vezana za međuodnos političke komunikacije i važnih kulturnih i društvenih procesa kao što su globalizacija i modernizacija. Poseban se naglasak pritom usmjerava na političko komuniciranje u Hrvatskoj kao zemlji u tranziciji koja ima razmjerno kratkotrajna ali zanimljiva iskustva izbornih kampanja i drugih oblika takvoga komuniciranja u uvjetima višestranačke demokracije.
Ulazne kompetencije za pohađanje nastave iz ovoga predmeta su ponajprije poznavanje osnovnih pojmova, teorijskih pristupa i metoda komunikologije.

LITERATURA:

  1. Lalić, Dražen, Kunac, Suzana; Izborne kampanje u Hrvatskoj, Tri studije o dva izborna nadmetanja (str. 1-7. 77-151); Biblioteka Politička misao, Zagreb (2010)
  2. MacNair, Brian; Uvod u političku komunikaciju; Biblioteka Politička misao, Zagreb (2003)
  3. Street, John; Masovni mediji, politika i demokracija (stranice: 3-32 i 155-229); Biblioteka politička misao, Zagreb (2003)
  4. Šiber, Ivan; Politički marketing (peto i šesto poglavlje, stranice: 145-218); Politička kultura, Zagreb (2003)


NASTAVA

2. SEMESTAR

Usmjerenje Strateško komuniciranje DN 2. semestar - Redovni studij - Sveučilišni diplomski studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA


07.01.2020

Ponuda predstava u HNK za studente Fakulteta političkih znanosti

Poštovane kolegice i kolege, 

prosljeđujem ponudu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za studente Fakulteta političkih znanosti.

15. siječnja će se u Hrvatskom narodnom kazalištu održati predstava „Antigona“ koja je svoju premijeru imala u listopadu, 2019. Ono po čemu je ova Antigona istaknuta i drukčija je da je poznati Sofoklov tekst obradio slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek. U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Sistematična analiza Europe kao današnjeg sustava otvara pogled na krizu eura, izbjegličku krizu, Brexit, politiku stezanja remena, na zaoštravanje graničnih režima, podizanje ograda i izolaciju, na razne infiltracije i fake news — pogled na svijet u kojemu postoji prijetnja od raspada Europe. Kazališna se večer s Antigonom tome zlokobnom scenariju želi suprotstaviti paneuropskim odgovorom. Slavoj Žižek bavi se pitanjem: Kakva bi (i koja?) Antigona mogla pravedno (objektivno) prosuditi uvjetovanosti našega vremena?

Zbog političkih i etičkih pitanja koja se postavljaju kroz dramu, vjerujem da bi predstava bila i aktualna i zanimljiva studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te bi nas jako interesirala povratna informacija studenata Fakulteta političkih znanosti na Žižekovu izvedbu Antigone.

Studenti ostvaruju 50% popusta na ulaznice za predstavu, a to znači da se za njih cijene ulaznica kreću od 30 kuna do 50 kuna.

Više o samoj predstavi moguće je pregledati i na našoj web stranici: https://www.hnk.hr/hr/drama/predstave/antigona_19/

 

Za sve informacije, komentare i dodatne upite, stojim na raspolaganju. Posebno stojim na raspolaganju za grupne rezervacije, jer je svaka 15. ulaznica gratis, tako da se i tu mogu ostvariti dodatni popusti.

Veliki pozdrav iz Hrvatskog narodnog kazališta i radujem se svim susretima u kazalištu!

 

Marija Volarević

Rukovoditelj službe prodaje, marketinga i odnosa s javnošću

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Trg Republike Hrvatske 15

10000 Zagreb, Hrvatska

+385 99 589 3802

marija.marketing@hnk.hr

Popis obavijesti