Jezik | Language: HRV ENG
Mediji i javnost
Šifra: 55461
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša-Zenzerović
Izvođači: Milica Vučković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi ovog predmeta su višestruki. Kao prvo, cilj ovog predmeta je upoznati studente s različitim koncepcijama i određenjima pojma javnost, kao jednim od temeljnih koncepata u suvremenim politološkim i medijskim teorijama i istraživanjima. Kao drugo, cilj je ovog predmeta upoznati studente s ključnim, nerijetko međusobno sukobljenim, autorima koji su se bavili određenjem pojma javnost (npr. Lippmann, Dewey, Habermas). Kao treće, studenti će se na ovom predmetu upoznati s idejom javnog mnijenja te različitima određenjima i pristupima tome pojmu. Isto tako, na kolegiju će biti govora o istraživanjima javnog mnijenja nekad i danas. Kao četvrto, cilj ovog kolegija je upoznati studenti s ključnim temama koje se javljaju tamo gdje se mediji i javnost sreću. Kao peto, studenti će se upoznati s teorijama i istraživanjima koja govore o tome kako mediji oblikuju javno mnijenje te kakvo je uopće razumijevanje uloge medija u kontekstu teorija javnosti i kreiranja javnog mnijenja. Na kraju, studenti će naučiti kako je razvoj on-line medija utjecao na ideju javnosti, koncept javne sfere te kakav je odnos javnog mnijenja i odnosa s javnošću.
Literatura:
 1. (E);
 2. l;
 3. Majerson, Džordž (George Mayerson) (2003) Hajdeger, Habermas i mobilni telefoni, Esotheria;
 4. Alinea. (I. dio, II. dio, 1. poglavlje);
 5. . Naprijed: Zagreb. (poglavlja 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. i 15., 16., 17.);
 6. Kunczik, M. i Zipfel, A. (2006) Uvod u znanost o medijima i komunikologiju. (V. dio, poglavlja 1., 2., 6. i 7. i (Cijela je knjiga dostupna na stranicama Friedrich Ebert Stiftunga http://www.fes.hr/index-6.html);
Preporučena literatura:
 1. ;
 2. , MATE, Zagreb;
 3. , Cambridge, Mass: MIT Press: 1-48;
 4. . Oxford Handbooks. (E);
 5. . Jesenski i Turk.;
 6. . Što čitaš.;
 7. , 1.;
 8. NY: Henry Holt.;
 9. ;
 10. , Cambridge: Polity;
 11. Jantol, T. (2004.) Politička javnost. Birotisak: Zagreb.;
 12. , Ashgate: 53-74;
 13. . Cambridge University Press.;
 14. ;
 15. ;
 16. );
 17. ;
 18. (Peruško, Z. ur.), Jesenski i Turk, Zagreb;
 19. Skoko, B. i Benković, V. (2009.) Znanstvena metoda fokus grupa mogućnosti i načini primjene, Politička misao, vol. 46., br. 3.;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
PogreškaHide message
Nemate dovoljno pravo za vidjeti željenu obavijest
Objavljeno: 30. 3. 2020. u 11:16
Marijana Grbeša-Zenzerović

Drage kolegice i kolege, 

evo informacija o našem sljedećem predavanju koje će se održati u srijedu, 1.4. u 9:00,  nekih problema za promišljanje i komentiranje te nekoliko tehničkih informacija.

Predavanje 25.3.

Kao prvo, ovdje je link na prošlotjedno predavanje (uncut :)) za one koji nisu sudjelovali. 

https://youtu.be/xFuqTiKdT6Q

Hvala svima koji su 'došli'. Na predavanju smo razgovarali o naslijeđu Waltera Lippmanna i njegovoj koncepciji javnosti. Pod nastavnim materijalima možete naći prezentaciju te tekst

"Javnost kao fantom i javnost u zamračenju" Enisa Zebića

koji će vam pomoći da bolje razumijete Lippmannovo razumijevanje pasivne javnosti kojom, kako smatra Lippmann, nije samo moguće, nego i nužno upravljati. 

!!! Razmislite o svemu o čemu smo govorili i pokušajte u situaciji koja nas okružuje i komunikaciji vezanoj uz korona virus pronaći primjere / elemente usmjeravanja javnosti i upravljanja javnošću o kojoj govori Lippmann. Govorimo li ovdje o jednoj javnosti ili više njih? Zašto? Svoje odgovore i razmišljanja možete slati koristeći opciju Komentiraj ispod ovog posta. Sav vaš angažman bit će evidentiran kroz neku vrstu bodova. 

Predavanje 1. travnja 

Sljedeće predavanje će se održati u srijedu u 9 sati koristeći Microsoft Teams ili Zoom. Na žalost, tek prelaskom na online predavanja nastavnici su utvrdili da većina vas  tek nominalno ima email adrese koje zapravo nisu u funkciji. Zbog toga možete koristiti samo neke opcije Microsoft Teamsa, ali ne i cijeli paket koji vam je inače besplatno dostupan preko fakultetske adrese. Sutra ću vam poslati link preko kojeg ćete se moći uključiti na predavanja.

Ispit, literatura i ostalo 

S obzirom na izvanredne i ekstremne okolnosti, cjelokupni ispitni proces će biti maksimalno prilagođen novoj situaciji. Ne znamo koliko će ona trajati, ali već sad je prilično izvjesno da ćemo veći dio predavanja i seminara odraditi online, a moguće i cijeli ispit. O tome ćemo vas na vrijeme obavijestiti, a i cijeli ispitni proces će, naravno  uzeti u obzir realne okolnosti, uključujući i to što nemate redovan pristup literaturi itd. Vjerujem da ćemo vam sve materijale (i literaturu) uspjeti dignuti online. Za sada je važno da pratite predavanja, da ste uključeni i da izvršavate seminarske obaveze koje koordinirate s kolegicom Vučković. 

Ispiti vam u ovom trenutku nisu i ne trebaju biti primarni izvor stresa. Čitajte, učite i fokusirajte se da iz ove situacije izađete jači i zdravi - fizički i mentalno.   

Srdačan pozdrav svima, stojte mi dobro!

Marijana Grbeša

 

 

 

 

 

Objavljeno: 23. 3. 2020. u 21:46
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

iskreno se nadam da ste vi i vaši bližnji dobro i na sigurnom. Sigurna sam da je, nakon jučerašnjeg dana, većina nas još uvijek potresena u svakom smislu te riječi. U ovom trenutku je najvažnije da mislite na svoju sigurnost, a za one koji se što prije žele vratiti studentskim obvezama, u nastavku šaljem pojedinosti za nadolazeći period.

 1. Hvala svima koji su ostavili svoje odgovore i komentare na prošlotjedni zadatak. Posebice onima koji su pokazali veći interes i dali iscrpnije odgovore. Mislim da sam dobila pitanje od samo jedne kolegice na koje sam odgovorila. Ako sam nekome propustila odgovoriti, ispričavam se.
 2. Seminarsku nastavu ćemo od sljedećeg tjedna održavati u obliku webinara putem platforme Cisco Webex. Vjerujem da ste već morali koristiti neku od sličnih aplikacija, pa se nadam da vam niti ova platforma neće biti previše nepoznata.
 3. Samo su dva jednostavna koraka za korištenje aplikacije:
 • prvo preuzmite i instalirajte aplikaciju Webex Meetings s web stranice https://www.webex.com/downloads.html. Dakle, vi ne morate otvarati svoje račune (accounts) niti se ulogirati (Sign in), nego samo preuzeti aplikaciju na vaša računala, mobilne telefone ili tablete (Windows ili Mac).
 • nakon što preuzmete/instalirate aplikaciju, otvorite sljedeću poveznicu: https://meetingsamer3.webex.com/meet/milica.vuckovic777 na kojoj se nalazi moja „soba za sastanke“ (Personal Room). Kada otvorite link, dovoljno je da upišete vaše ime i e-mail adresu te se pridružite sastanku (Join). Aplikaciju možete skinuti i ulaskom na link na moj personal room, koji će vas voditi dalje na skidanje aplikacije. 
 • Linku ćete pristupati samo u vrijeme kada vaša seminarska grupa ima nastavu. Dakle, grupa A ponedjeljkom u 12:00, grupa B ponedjeljkom u 13:45 i grupa C srijedom u 10:15.
 1. U rubrici Nastavni materijali objavljen je raspored prezentacija s novim datumima. Većina prezentacija je samo pomaknuta za dva tjedna unaprijed, počevši od sljedećeg tjedna. Plan je da na svakom susretu održimo putem Webex Meetings sve prezentacije. Važno je da se pokušamo držati ovog rasporeda.
 2. Ukoliko među vama ima onih kojima je iz nekog razloga problem na ovaj način ili u zadanom treminu održati prezentaciju, druga opcija je pisanje eseja duljine 6 do 8 stranica, ako radite u paru ili 3 do 5 stranica ukoliko esej pišete samostalno (zadani broj stranica ne uključuje naslovnu stranicu i popis izvora).
 3. Molim vas da svoje prezentacije i eseje objavite na Intranetu u rubrici Predaja studentskih radova barem jedan dan prije datuma prezentiranja. Također, prezentacije ne smiju trajati dulje od 10 do maksimalno 15 minuta. Nažalost, nećemo imati vremena koliko smo planirali za vaše prezentacije, ali se nadam da će nas platforma podržati barem za ove kraće susrete.
 4. Nakon svakog susreta će u „sobi za sastanke“ moći ostati svi koji imaju neka pitanja ili nejasnoće, tako da ćemo na taj način održavati i konzultacije.
 5. Vaš zadatak za ovaj tjedan je skinuti aplikaciju! Također, za one koji budu u mogućnosti u srijedu u 10:15h ćemo izvanredno iskoristiti termin grupe C za testiranje Webexa. Svi ste pozvani 😊

Čuvajte se i budite na sigurnom!

Milica Vučković

Objavljeno: 15. 3. 2020. u 11:41
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

kako ste imali priliku vidjeti u vijestima, u petak je Vlada RH odlučila kako se nastava u iduća dva tjedna neće održavati na fakultetima, ali se nastavlja u različitim online formatima. 

Za seminarsku nastavu na kolegiju Mediji i javnost, to znači sljedeće:

1. U sljedeća dva tjedna nećemo imati studentske prezentacije. Međutim, ukoliko ovakva situacija potraje, odnosno ukoliko se nastava bude i dalje izvodila online, molim sve studentice i studente da budu spremni svoje zadatke pripremiti u drugim formatima: u obliku video zapisa ili eseja, koji će biti dostupan svim polaznicima kolegija putem Intraneta. Detaljnije upute će uslijediti, bude li potrebe za istima. 

2. Seminarski zadatci za nadolazeća dva susreta će se sastojati od videa ili teksta kojeg ćete trebati pročitati ili pogledati, te ćete u rubrici komentari ispod obavijesti (u kojoj se nalazi link na zadani video ili tekst) moći odgovoriti na predložena pitanja za raspravu, ostaviti svoj komentar na video ili tekst, postaviti pitanje meni ili kolegama. Studentima koji odgovore na sva tri postavljena pitanja za raspravu na taj način će se računati dolaznost. Komentare možete ostaviti do srijede. Također, ohrabrujem vas da komentirate jedni drugima i na taj način potaknete raspravu.

3. Vaš prvi "online seminarski zadatak" je pogledati video poznatog kineskog novinara i političkog blogera Michaela Antija o ulozi društvenih medija u javnoj sferi u Kini. 

https://www.ted.com/talks/michael_anti_behind_the_great_firewall_of_china/transcript (video ima transkript na srpskom, ako će netko imati problem s engleskim jezikom).

U nastavku su pitanja za raspravu:

- Objasni na koji način društvene mreže omogućavaju nastanak javne sfere?

- Što je Veibo i koja je uloga Veiba u jačanju demokracije u Kini?

- Na koji način su društvene mreže promijenile način razmišljanja kod Kineza?

 

4. Budite slobodni kontaktirati me putem maila ukoliko vam bilo što nije jasno.

Stay safe and sane!

Milica Vučković 

 

Objavljeno: jučer u 08:46
Marijana Grbeša-Zenzerović

Marijana Grbesa is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Marijana Grbesa's Zoom Meeting
Time: Apr 1, 2020 09:00 AM Budapest

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/791763834?pwd=OVZ2WHk3QTFKNVdjaXFTL1YyMFEvdz09

Meeting ID: 791 763 834
Password: 024202
 

Objavljeno: 31. 3. 2020. u 20:38
Marijana Grbeša-Zenzerović

Drage kolegice i kolege, 

sutrašnje predavanje održati ćemo preko Zooma. Predavanje počinje u 9, a oko 8.45 poslat ću vam link putem kojeg ćete se moći spojiti. Pročitala sam vaše komentare iz kojih vidim da je većina vas jako dobro razumjela Lippmannovu koncepciju javnosti. Odgovorit ću svakom od vas i evidentirati taj i svaki sljedeći angažman koji ćemo ugraditi u konačnu ocjenu na kolegiju. 

Vidimo se sutra! ;)

Marijana

 

Objavljeno: 24. 3. 2020. u 18:08
Uređeno: 24. 3. 2020. u 19:40
Marijana Grbeša-Zenzerović

Drage kolegice i kolege, 

prije svega nadam se da ste mi svi dobro i da osim pretrpljenog šoka nema nikakvih posljedica. 

Kao drugo, moje isprike jer niste dobili snimljeno predavanje u najvljenom roku. Okolnosti su sada zaista nepredvidive. Predvanje ćemo odraditi sutra, srijeda, u 09:00 preko platforme Microsoft Teams. Skinite aplikaciju Microsoft Teams i na naš meeting ćete ući klikom na sljedeći link 

Join Microsoft Teams Meeting

Inače bi aplikaciji mogli pristupiti korištenjem svoje fakultetskog emaila, ali danas sam saznala da većina vas ne koristi taj email niti ima lozinku. Ukoliko niste u mogućnosti prisustvovati predavanju, moći ćete pogledati snimku predavanja koja će biti dostupna putem youtuba. 

Sutra ćemo prokomentirati film i zadati neke nove zadatke. 

Srdačan pozdrav svima, do sutra!

Marijana

 

  

 

Objavljeno: 18. 3. 2020. u 00:38
Marijana Grbeša-Zenzerović

Dragi kolegice i kolege, 

malo tko je mogao predvidjeti da ćemo se u samo nekoliko tjedana naći u scenariju iz SF filma. U toj situaciji najvažnije je da pazite na sebe, ostanete zdravi i zadržite zdrav duh.  

Nastava će se do daljnjeg odvijati online, u različitim modalitetima. 

Sutrašnji online susret sastojat će se od snimljenog kratkog predavanja i prezentacije. Literatura za taj susret je knjiga Waltera Lippmanna Javno mnijenje. 

Video ću objaviti najkasnije u četvrtak. 

Do tada pogledajte prvi dio filma The Century of the Self kojeg možete pronaći na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=DnPmg0R1M04

Imate mogućnost uključiti titlove (cc). Film govori o Edwardu Bernaysu i začecima industrije uvjeravanja. 

Ostali susreti, počevši od sljedećeg tjedna, odvijat će se preko neke od platformi (webex, google classroom) za što ću vam poslati detaljne upute.  

Kolegica Vučković poslala vam je upute za seminar. 

Na intranetu možete naći prezentacija za posljednja dva susreta.

Čuvajte se, čitajte, gledajte filmove ... za sva pitanja, slobodno me kontaktirajte.

Srdačan pozdrav!

Marijana

 

 

 

Objavljeno: 27. 2. 2020. u 21:21
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

u rasporedu su utvrđena manja preklapanja jedne seminarske gupe na kolegiju Mediji i javnost s jednom grupom Akademskog pisanja. S obzirom da se radi o samo pet studenata, koji ne mogu pohađati grupu u koju su raspoređeni, raspored grupa ostaje prema popisu kojeg sam objavila prošli tjedan.

Studenti kojima se seminarske grupe preklapaju mogu slobodno izabrati jednu od preostale dvije grupe iz kolegija Mediji i javnost. U nastavku šaljem popis tih studentica i studenata te ih molim da mi putem maila jave koju seminarsku grupu žele pohađati do kraja semestre.

 1. Andraka, Lovro (AP2 grupa E)
 2. Aralica, Nika (AP2 grupa E)
 3. Baričević, Maristela (AP2 grupa D)
 4. Dianežević Bašić, Maria (AP2 grupa D)
 5. Glanjar, Vanessa (AP2 grupa D).

Srdačan pozdrav,

Milica Vučković 

 

Objavljeno: 22. 2. 2019. u 12:41
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

 

u rubrici Nastavni materijali je objavljen raspored seminarskih grupa, sastavljen prema abecednom redu:  

GRUPA A, od slova A do slova J; SRIJEDA, 10:15 – 11:45, SEMINAR III

GRUPA B, od slova K do slova P; PONEDJELJAK, 13:45 – 15:15, DVORANA D

GRUPA C, od slova R do slova Ž; PONEDJELJAK, 15:30 – 17:00, DVORANA D

Sa seminarskom nastavom počinjemo u ponedjeljak 4. ožujka! 

NAPOMENA:

Prebacivanje iz jedne seminarske grupe u drugu je moguće, pod uvjetom da sami sebi pronađete zamjenu u grupi u koju se želite prebaciti, najkasnije do 6. ožujka. Molim da mi eventualne zamjene pošaljete na mail milica.vuckovic@fpzg.hr.

 

Srdačan pozdrav,

Milica Vučković