Jezik | Language: HRV ENG
Znanstveni skupovi

Znanstveni seminar – radionica „Republika Hrvatska i europska sigurnost“

Međunarodni znanstveni skup „Sigurnost i etničke manjine u procesima globalizacije“

 

Znanstveni seminar – radionica „Republika Hrvatska i europska sigurnost“

Centar za sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba u suradnji s Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane Republike Hrvatske organizirao je znanstveni seminar – radionicu na temu "Republika Hrvatska i europska sigurnost". Voditelji seminara – radionice bili su prof. dr. sc. Siniša Tatalović, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i brigadir prof. dr. sc. Dario Matika, ravnatelj Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava, MORH-a. 

Seminar - radionica realizirala se na Fakultetu političkih znanosti u akademskoj godini 2007./08. u trajanju od četrdeset sati. Seminar – radionicu polazili su diplomirani studenti Fakulteta političkih znanosti.

 

Međunarodni znanstveni skup „Sigurnost i etničke manjine u procesima globalizacije“

U Begovom Razdolju od 24. do 27. svibnja 2007. godine održan je jubilarni deseti znanstveni skup "Nacionalne manjine u demokratskim društvima" na temu: Sigurnost i etničke manjine u procesima globalizacije.

Skup je pripremljen u okviru znanstveno-istraživačkog projekta "Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi". Skup je imao znanstveni, ali i edukativni karakter, jer sudionici nisu bili samo znanstvenici, nego i predstavnici nacionalnih manjina iz Hrvatske i zemalja regije Jugoistočne Europe, ali i nekoliko mladih istraživača koji su pokazali znanstveni interes za ovu temu.

Na skupu se raspravljalo o procesima globalizacije i pitanjima sigurnosti koja se često dovode u vezu i s etničkim manjinama. Ova veza posebno je izražena u regiji Jugoistočne Europe. U državama ove regije živi veliki broj pripadnika etničkih manjina. Zbog toga se u njima inzistira na pravima etničkih manjina, na čije ostvarivanje pozitivno utječu procesi globalizacije i posebno europskih integracija koji značajno podižu razinu sigurnosti i stabilnosti država regije.

Sudionici skupa zaključili su kako postoje značajne razlike u poimanju prava etničkih manjina i njihovoj zaštiti u tranzicijskim državama i državama s dugom demokratskom tradicijom. Na skupu je zaključeno kako će za rješavanje još uvijek otvorenih pitanja u regiji važnu ulogu imati zaštita etničkih manjina.

 

Međunarodni znanstveni skup „Hrvatska i europsko sigurnosno okruženje“

U Malom Lošinju se od 27. do 30. rujna 2007. godine održao znanstveni skup "Hrvatska i europsko sigurnosno okruženje" kojeg su organizirali Centar za sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te Forum za sigurnosne studije iz Zagreba. 

Budući da se ukazala potreba za otvorenom i znanstveno potkrijepljenom raspravom o ulozi i mjestu Republike Hrvatske unutar euroatlantskih sigurnosnih struktura, svrha ovoga znanstvenog skupa bila je okupiti znanstvenike i stručnjake iz Republike Hrvatske, ali i regije Jugoistočne Europe, kako bi kvalitetnom raspravom potpomogli boljem razumijevanju sadašnje i moguće buduće razine sigurnosti Republike Hrvatske u odnosu na njezino okruženje, te posebice u odnosu na približavanje Republike Hrvatske NATO-u. 

Na skupu su sudjelovali znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Mađarske, te pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. Razni aspekti položaja Republike Hrvatske u odnosu na njezino neposredno okruženje, kao i njezina pozicija i trenutno mjestu na putu pristupanja NATO-u i Europskoj Uniji, razmatrani su u okviru pet panela: 1. Europski sigurnosni procesi; 2. Sudjelovanje Republike Hrvatske u  mirovnim misijama; 3. Jugoistok Europe u europskoj sigurnosnoj arhitekturi; 4. Percepcija građana Republike Hrvatske o pristupanju EU i NATO-u; 5. Regionalne i europske sigurnosne perspektive Republike Hrvatske.  

Na skupu je prezentirana i brošura "Upoznaj NATO" koja odgovara na deset najčešćih pitanja koja bi građanima Republike Hrvatske trebala pomoći u uklanjanju nekih uvriježenih predrasuda vezanih za NATO i odnose Republike Hrvatske s tom organizacijom.  

Skup je realiziran u okviru znanstveno-istraživačkog projekta: “Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi” koji se realizira na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. 

 

Međunarodni znanstveni skup „Regionalna sigurnost i suradnja i zaštita etničkih manjina“

U Begovom Razdolju od 15-18. svibnja 2008. održan je tradicionalni znanstveni skup Nacionalne manjine u demokratskim društvima na temu „Regionalna sigurnost i suradnja i zaštita etničkih manjina“. Ovaj jedanaesti po redu znanstveni skup otvorila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor. Skup je okupio znanstvenike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, koji su izložili šesnaest referata vezanih uz problematiku položaja etničkih manjina, njegov utjecaj na regionalnu suradnju, a time i na razinu regionalne sigurnosti.

Osim znanstvenika, skupu su nazočili i pripadnici nacionalnih manjina iz Hrvatske, saborski zastupnici nacionalnih manjina, članovi Savjeta za nacionalne manjine, kao i predstavnici «većinskih» i «manjinskih» medija, koji su iskazali veliki interes za ovu temu.

Organizatori skupa su Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Centar za etničke odnose Foruma za sigurnosne studije iz Zagreba, u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske i uz financijsku pomoć Zaklade Friedrich Ebert.

 

Stručni skup „Obrambeno i sigurnosno obrazovanje u 21. stoljeću“

Obrambeno i sigurnosno obrazovanje u 21. stoljeću bila je tema skupa koji se od 15. do 17. rujna održavao u Malom Lošinju. Skup je održan u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta "Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi", koji se realizira na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava MORH-a. Uz sudionike iz Hrvatske, na skupu su bili i gosti iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a o obrambenom i sigurnosnom obrazovanju raspravljalo se na pet panela tematski vezanih uz europske sigurnosne procese, pripremu pripadnika OSRH-a za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama, iskustva zemalja u obrambenom i sigurnosnom obrazovanju te obrambenom i sigurnosnom obrazovanju na jugoistoku Europe. 

O značenju ovog skupa nešto više nam je otkrio Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Foruma za sigurnosne studije u Zagrebu. "Republika Hrvatska postaje sve važniji faktor u međunarodnoj zajednici. Međunarodna okolina postaje sve kompleksnija, pojavljuju se novi akteri, novi procesi, i takvu međunarodnu okolinu treba dobro pratiti da bismo zapravo znali reagirati i u onim situacijama kad to bude važno za Republiku Hrvatsku", rekao je Cvrtila te napomenuo kako se upravo u tom kontekstu istraživanje i edukacija u području sigurnosti i obrane postavljaju kao jedan od važnih prioriteta za Republiku Hrvatsku. "Važno je organizirati znanje, ali važno je i to znanje raspodijeliti unutar državnog sustava, koji mora tu imati potporu za određivanje svoje politike. U tom kontekstu, ovaj skup otvara ona pitanja koja nas upućuju prema tome da posvetimo posebnu pozornost tom obrazovanju i istraživanjima i da to postane jaka karika u donošenju odluka usmjerenih prema realizaciji interesa Republike Hrvatske", zaključio je. Na važnost obrambenog i sigurnosnog obrazovanja na otvorenju skupa upozorili su i brigadir Dario Matika, ravnatelj Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava MORH-a, general pukovnik Slavko Barić, zamjenik načelnika GSOSRH-a, te Višnja Tafra, savjetnica za obranu Predsjednika Republike Hrvatske.

U brojnim zanimljivim predavanjima i raspravama upozoravalo se na važnost znanosti i obrazovanja u području sigurnosti i obrane u današnjoj kompleksnoj međunarodnoj okolini te važnost znanstvenog praćenja procesa u tom području. Skup je bio i dobra prilika za razmjenu iskustava iz područja obrambenog i sigurnosnog obrazovanja sa susjednim zemljama. O europskoj sigurnosti na početku 21. stoljeća i značenju obrambenog i sigurnosnog obrazovanja imao je predavanje Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Foruma za sigurnosne studije, a među brojnim predavačima bili su također veleposlanik RH pri NATO-u Davor Božinović, general bojnik Drago Lovrić, vojni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u, i general pukovnik Slavko Barić, zamjenik načelnika GSOSRH-a, koji je govorio o sustavu izobrazbe u OS-u i pripremi pripadnika OSRH-a za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama. 

Ovo je inače već drugi skup koji se u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta "Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi" održava na Lošinju i rezultat je dobre i plodonosne suradnje Fakulteta političkih znanosti i MORH-a i OSRH-a. Nakon takve suradnje u pravilu ostaju tragovi u obliku zbornika, kakav je izišao nakon prošlogodišnjeg skupa, te istraživačkih studija i knjiga, što nam je sve u složenoj međunarodnoj okolini danas potrebno, a ovakva suradnja pokazuje i kakav je put integracije znanja u Republici Hrvatskoj. [preuzeto sa: www.hrvatski-vojnik.hr]

 

Međunarodni znanstveni skup „Regionalna sigurnost i multilateralna suradnja - Republika Hrvatska i jugoistok Europe“

U Malom Lošinju od 17. do 20. rujna 2008. održan je međunarodni znanstveni skup pod nazivom "Regionalna sigurnost i multilateralna suradnja - Republika Hrvatska i jugoistok Europe". Realiziran kao sada već tradicionalna aktivnost, navedeni znanstveni skup je svojevrsni nastavak međunarodne konferencije pod nazivom "Hrvatska i europsko sigurnosno okruženje" iz rujna 2007. i znanstvenog skupa "Obrambeno i sigurnosno obrazovanje u XXI. stoljeću" iz rujna 2008. Kao i prethodna dva, tako je i ovaj organiziran u suradnji Centra za sigurnosne studije zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti s MORH-ovim Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava, a realiziran je u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta "Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi", koji se provodi na Fakultetu političkih znanosti pod vodstvom prof. dr. sc. Siniše Tatalovića.

Na otvorenju skupa, uime organizatora sudionike su pozdravili predstojnik Centra dr. sc. Siniša Tatalović, savjetnik Predsjednika RH za unutarnju politiku, i ravnatelj Instituta brigadir Dario Matika. Oni su istaknuli važnost nastavka suradnje dviju znanstvenih institucija na području sigurnosne arhitekture. Zadovoljstvo suradnjom Fakulteta političkih znanosti s Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom izrazio je i dekan FPZ-a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, a o važnosti teme skupa govorio je i general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik načelnika GSOS-a. Oni su osim toga, dali i neposredni doprinos sudjelovanjem u radu skupa.

Između više od trideset sudionika na skupu su bili predstavnici različitih institucija, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, što je omogućilo promatranje pojma sigurnosti iz različitih kutova, a svi su se složili da je pitanje sigurnosti naše regije prioritetno, osobito sada u razdoblju aktualne globalne gospodarske krize, sa svim izazovima što ih je kriza uzrokovala ili potaknula. Većina sudionika bili su studenti i znanstveni novaci Fakulteta političkih znanosti sa Sveučilišta u Zagrebu, ali bilo ih je i s odgovarajućeg sarajevskog i beogradskog fakulteta.

U sklopu trodnevnog skupa održana su četiri panela, na kojima su sudionici razmijenili spoznaje i mišljenja o regionalnoj sigurnosti jugoistoka Europe, te sigurnosnim izazovima koji se pred nju postavljaju. Na prvom, uvodnom panelu razmatrani su europski sigurnosni procesi i sigurnosna suradnja na prostoru jugoistočne Europe, a vrlo iscrpno izlaganje imao je dekan FPZ-a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila. Na drugom panelu razmatrane su sigurnosne politike Hrvatske, Makedonije i Albanije, te njihova međusobna povezanost i različitosti. O toj temi vrlo detaljna izlaganja imali su prof. dr. sc. Siniša Tatalović i mr. sc. Robert Barić, nakon čega se razvila konstruktivna rasprava u koju su bili uključeni gotovo svi sudionici skupa. Treći panel, pod predsjedavanjem generala Slavka Barića, realiziran je u sklopu obrade sigurnosnih politika Srbije i Bosne i Hercegovine, a referenti su bili prof. dr. sc. Predrag Simić s Fakulteta političkih nauka u Beogradu i prof. dr. sc. Izet Beridan s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Oni su "iz prve ruke" obrazložili aktualno sigurnosno stanje u svojim zemljama i perspektive njegova daljnjeg razvoja. Četvrti panel održan je o sigurnosnoj politici Slovenije, Rumunjske, Bugarske i Grčke, čime je zatvoreno područje jugoistoka Europe. Sva izlaganja bit će objavljena u zborniku koji bi trebao biti dovršen do kraja godine. [preuzeto sa: www.hrvatski-vojnik.hr]

 

Međunarodni znanstveni skup „Nacionalne manjine u demokratskim društvima“

U Begovom Razdolju od 28.-31. svibnja 2009. održan je dvanaesti po redu međunarodni znanstveni skup «Nacionalne manjine u demokratskim društvima». Skup je otvorio Predsjednik Republike, g. Stjepan Mesić, a nazočilo mu je četrdesetak znanstvenika, istraživača i studenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Škotske, kao i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru i pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Tijekom dvodnevnoga rada izloženo je šesnaest referata koji su rezultirali konstruktivnom raspravom, a dio radova objavljen je u broju 3/2009 znanstvenog časopisa Međunarodne studije. Izlaganja su bila podijeljena u četiri panela: Ustavna demokracija i zaštita etničkih manjina, Raspad SFRJ i položaj etničkih manjina, Kultura mira i sigurnost na Balkanu te Političke stranke etničkih manjina.  Skup je organizirao Centar za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske i uz financijsku potporu Zaklade Friedrich Ebert.

 

Međunarodni znanstveni skup "Regionalna sigurnost i multilateralna suradnja - Republika Hrvatska i Jugoistok Europe"

Održan je u Malom Lošinju od 17. do 20. rujna 2009. godine u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Na skupu, na kojem je sudjelovalo tridesetak znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, razmatrani su europski sigurnosni procesi, reforme sigurnosnog sektora, sigurnosne politike i suradnja država jugoistočne Europe. Referati podneseni na skupu objavljeni su u posebnom zborniku radova, koji je iz tiska izašao u ožujku 2010.  Skup je realiziran uz pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva obrane u okviru znanstveno-istraživačkog projekta Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi.

 

Međunarodni znanstveni skup „Nacionalne manjine u demokratskim društvima“

U Begovom Razdolju je od 20. do 23. svibnja 2010. godine u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti održan 13. međunarodni znanstveni skup Nacionalne manjine u demokratskim društvima. Na skupu, koji je održan uz financijsku pomoć Zaklade Friedrich Ebert, Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti i Savjeta za nacionalne manjine, raspravljalo se o mladima i manjinskom identitetu, bilateralnom sporazumijevanju o zaštiti nacionalnih manjina te ostvarivanju manjinskih prava u regionalnim i lokalnim samoupravama.
Na skupu su sudjelovali znanstvenici i stručnjaci koji se bave ovim temama iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije i Mađarske. Na skupu je konstatiran stalni napredak u ostvarivanju manjinskih prava u Hrvatskoj i susjednim zemljama, ali je ukazano i na neka još uvijek otvorena pitanja, kao što je službena uporaba jezika i pisma nacionalnih manjina.
Referati sa skupa objavljeni su u posebnom zborniku radova.

 

Međunarodni znanstveni skup „Dvadeset godina manjinske politike u Hrvatskoj u komparativnoj perspektivi Jugoistočne Europe“

U Begovom Razdolju 20. i 21. svibnja 2011. održan je tradicionalni međunarodni znanstveni skup Nacionalne manjine u demokratskim društvima koji već četrnaest godina okuplja ugledne znanstvenike, sveučilišne profesore, stručnjake i političare iz Hrvatske i susjednih zemalja koji se bave tematikom prava nacionalnih manjina. Ovogodišnja tema bila je Dvadeset godina manjinske politike u Hrvatskoj u komparativnoj perspektivi Jugoistočne Europe. Tijekom dvodnevnog rada četrdesetak sudionika imalo je priliku diskutirati o dvadeset referata koji se tiču položaja i prava nacionalnih manjina u regiji. Referati će biti objavljeni i na taj način svima dostupni.

Skup je organizirao Centar za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske i uz financijsku podršku Zaklade Friedrich Ebert. Skup je dio znanstveno-istraživačkog projekta Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi, koji se realizira na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i bilateralnog znanstveno-istraživačkog projekta Zaštita nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, kojeg realiziraju Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 

Skup „Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj na pragu ulaska u EU“

Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj na pragu ulaska u EU naziv je skupa koji je u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti i Zaklade Friedrich Ebert održan na Plitvičkim jezerima 18. i 19. studenog 2011. Na skupu je sudjelovalo trideset sudionika, novinara i stručnjaka za manjinska pitanja.

U dvodnevnoj raspravi razmatrani su različiti aspekti medijskog praćenja ostvarivanja prava nacionalnih manjina, a poseban naglasak bio je na pristupu manjina medijima. Ukazano je na još uvijek nedovoljnu zastupljenost manjinskih tema u javnom medijskom prostoru.