Jezik | Language: HRV ENG
ZIMSKE ŠKOLE

 

Zimska škola „Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj“

U organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti, a uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti održana je zimska škola na temu „Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj“.

Rad škole koju je pohađalo dvadeset i dvoje studenata Fakulteta političkih znanosti odvijao se u hotelu „Jastreb“ u Begovom Razdolju od 25 – 28. veljače 2010. Program Zimske škole bio je strukturiran u tri tematske cjeline: „Manjine u političkoj teoriji i praksi“, „Europski integracijski procesi i zaštita nacionalnih manjina“ te „Mladi i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj“.

Nakon predavanja održavane su radionice na temu „Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u lokalnoj i regionalnoj samoupravi“ pri čemu su studenti koristili prethodno stečeno znanje kako bi riješili goruće probleme nacionalnih manjina u jednoj zamišljenoj jedinici lokalne samouprave. S obzirom da su bili podijeljeni u uloge predstavnika pet različitih nacionalnih manjina, Ureda za nacionalne manjine Vlade RH, Savjeta za nacionalne manjine te predstavnike izvršne vlasti u lokalnoj samoupravi, zadatak je bio pronaći rješenje koje bi pridonijelo poboljšanju statusa nacionalnih manjina i opće društveno-političke klime u zadanom gradu.

Da se u tome uspjelo svjedoči obostrano zadovoljstvo organizatora i sudionika što će, nadamo se, rezultirati time da Zimska škola postane tradicionalan projekt kroz koji će studenti naučiti više o položaju nacionalnih manjina i senzibilizirati se za navedenu problematiku.

 

 

Zimska škola „Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u demokratskim društvima“

Begovo Razdoblje u Gorskom Kotaru od 21. do 25. veljače 2011. bilo je domaćin zimske škole u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije FPZG-a. Ova se škola tradicionalno održava zimi i ljeti, a ovosezonska tema bila je „Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u demokratskim društvima“. Održavanje su financijski pomogli Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Ovosezonsku Školu je pohađalo dvadesetak studenata Fakulteta političkih nauka iz Beograda i Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba koji su pokazali izniman interes za navedene teme te su u sklopu radionice održali su sadržajna i zanimljiva izlaganja o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Srbiji, položaju hrvatske manjine u susjednim državama, političkoj participaciji nacionalnih manjina na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj i Srbiji te o programima za zaštitu Roma.

Govoreći na zatvaranju Zimske škole, profesor Tatalović je ispred organizatora sudionicima zahvalio na iskazanom interesu i pritom rekao kako je unatrag nekoliko godina kroz različite programe u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije prošlo više od petsto studenata iz regije. Evaluacija Zimske škole koja je pokazala zadovoljstvo studenata i predavača te organizatora i financijera jamči da će se ovaj projekt nastaviti