Jezik | Language: HRV ENG
STUDIJSKA PUTOVANJA

 

Studijsko putovanje po istočnoj Slavoniji 2008.

Studenti Fakulteta političkih znanosti koji slušaju kolegij 'Međunarodna sigurnost' i studenti Fakultete za družbene vede (smjer Obramboslovje) iz Ljubljane od 9-11. svibnja 2008. sudjelovali su na trodnevnom studijskom putovanju tijekom kojeg su posjetili Vukovar, Osijek i vojni poligon u Gašincima.  

Nakon prijama kod gradonačelnice Zdenke Buljan u Gradskom poglavarstvu Grada Vukovara studenti i profesori položili su vijence na Spomen obilježju Ovčara i Memorijalnom grublju hrvatskih branitelja. Nakon toga obišli su Vojarnu 204. vukovarske brigade gdje su se upoznali sa tijekom bitke za Vukovar. U Osijeku im je u Domu Hrvatske vojske predavanje o mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja održao g. Ivica Vrkić, a polaznici znanstvene radionice „Hrvatska i europska sigurnost“ prezentirali su svoje završne radove. U sklopu obilaska vojnog poligona Gašinci, gdje su studenti bili i smješteni, predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske održao je predavanje „Hrvatska na putu u NATO“.  

Studenti su imali priliku međusobno se družiti i u parku prirode Kopački rit. Studentsko putovanje organizirano je u sklopu tradicionalne hrvatsko-slovenske suradnje koju realiziraju Fakultet političkih znanosti i Fakulteta za družbene vede, a u cilju kvalitetnije realizacije nastavnog programa. Kao i prethodnih godina, organizaciju studentskog putovanja podržalo je Ministarstvo obrane RH i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

 

Studijsko putovanje u Sloveniju 2009.

Studenti četvrte godine Studija politologije koji pohađaju kolegij Politike nacionalne sigurnosti prof. dr. sc. Siniše Tatalovića boravili su 8. i 9. svibnja 2009. u studijskom posjetu Republici Sloveniji. Studijsko putovanje dio je dugogodišnje suradnje između Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani.

Ovo je ujedno i deveto po redu putovanje ove vrste u sklopu kojega hrvatski studenti, koji pohađaju kolegije koji obrađuju tematiku sigurnosti, borave u posjetu Sloveniji, odnosno slovenski studenti u posjetu Hrvatskoj. Tijekom dvodnevnog putovanja studenti su prisustvovali predavanjima o procesu osamostaljenja Republike Slovenije i stvaranju slovenskih oružanih snaga, projektu razminiranja područja zagađenih minama u državama Jugoistočne Europe kojeg provodi International Trust Fund, sudjelovanju Republike Slovenije u mirovnim misijama te o iskustvima Slovenije o članstvu u NATO-u.

Osim Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani, studenti su sa slovenskim kolegama posjetili i Vojarnu Franca Rozmana Staneta, vojarne Slovenske vojske u Postojni i Pivki, a u Vojarni u Vipavi prisustvovali su Danu otvorenih vrata Slovenske vojske, gdje ih je pozdravila i ministrica obrane Republike Slovenije, prof. dr. sc. Ljubica Jelušič.  

 

Studijsko putovanje u Jasenovac

Četrdesetak polaznika diplomskog studija politologije u sklopu kolegija „Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima“ 29. ožujka 2010. godine posjetilo je Javnu ustanovu Spomen područje Jasenovac. Tom su prigodom zajedno s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Ivom Josipovićem položili vijenac u kripti spomenika Cvijet i poslušali predavanje u Memorijalnom muzeju.  

 

 

Studijsko putovanje po istočnoj Slavoniji 2010.

Dvadesetak studenata polaznika kolegija Osnove nacionalne sigurnosti i isto toliko studenata s Fakulteta za društvene znanosti iz Ljubljane te profesori i asistenti 7. i 8. svibnja 2010. obišli su Vukovar, vojni poligon Gašince, Osijek i Batinu. Obilazak Vukovara započeo je polaganjem vijenaca na spomen području Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, nastavljen je prijamom kod gradonačelnika Vukovara, Željka Saboa, koji je održao slovo o Gradu tijekom Domovinskog rata, aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji i razvojnim perspektivama. Studenti su iskazali poseban interes za pitanja suživota i svakodnevice u Vukovaru. U vojarni vukovarske 204. brigade koja prerasta u memorijalno-edukacijski centar studenti su mogli čuti predavanje na temu „Bitka za Vukovar“ te obići eksponate iz Domovinskog rata. Noćenje je organizirano u sklopu vojnog poligona Gašinci kraj Đakova, a idući su dan u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu HKoV-a, Dom HV-a Osijek, mogli čuti predavanje na temu „Sudjelovanje OSRH u mirovnim misijama“. Na kraju putovanja studenti su imali priliku prisustvovati svečanosti obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom koja se održala na memorijalnom kompleksu Batinskoj bitci, podno Augustinčićevog spomenika u Batini.

Ovim je putovanjem još jednom potvrđena i nastavljena dobra suradnja Fakulteta političkih znanosti i Fakulteta za društvene znanosti iz Ljubljane. Riječ je o desetogodišnjoj suradnji navedenih institucija koja se svake godine naizmjenično realizira u Hrvatskoj i Sloveniji. Kao i prethodnih godina, organizaciju studentskog putovanja podržalo je Ministarstvo obrane RH i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Studijsko putovanje u Sloveniju 2011.

Studenti koji pohađaju kolegije Politike nacionalne sigurnosti i Osnove nacionalne sigurnosti boravili su 14. i 15. travnja 2011. u studijskom posjetu Republici Sloveniji. Studijsko putovanje dio je projekta „Republika Hrvatska u međunarodnoj sigurnosnoj arhitekturi“ i rezultat višegodišnje suradnje između Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani.

Ovo je ujedno i jedanaesto po redu putovanje ove vrste u sklopu kojega hrvatski i slovenski studenti svake godine naizmjenično imaju priliku obići vojne poligone, vojarne i vojne muzeje u Sloveniji i istočnoj Slavoniji i na terenu se upoznati s različitim aspektima koje obrađuju kolegiji s područja sigurnosnih studija.

Osim Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani gdje ih je prigodno pozdravio dekan prof. dr. sc. Anton Grizold, a sa studijskim programom Katedre za obramoslovje upoznao predstojnik doc. dr. Uroš Svete, studenti su sa slovenskim kolegama posjetili Kobarid. U muzeju Prvog svjetskog rata detaljno su se upoznali s događajima na Sočanskom bojištu i tijekom jedne od najvećih i najtragičnijih bitaka Prvog svjetskog rata.

Prvi je dan zaključen zajedničkim druženjem na jednom od privatnih gospodarstava poznate Vipavske doline. Noćenje je organizirano u vojarni Vipava koja je glavni obučni centar Slovenske vojske. Putovanje je nastavljeno posjetom 430. Mornaričkom divizijunu u Ankaranu, gdje su nam prezentirane pomorske i podmorske sposobnosti Slovenske vojske. Povratak preko Ljubljane bio je prilika za razgledavanje grada i druženje.