Jezik | Language: HRV ENG
LJETNE ŠKOLE

 

Ljetna škola „Sigurnosno i obrambeno okruženje u 21. stoljeću“

 

U organizaciji Centra za sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava MORH-a, od 16. do 21. lipnja 2008. godine u Malom Lošinju održana je međunarodna Ljetna škola Sigurnosno i obrambeno okruženje u 21. stoljeću. Školu je pohađalo četrdesetak studenata i mladih istraživača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.  

Tijekom šest dana trajanja Ljetne škole polaznici su odslušali niz predavanja stručnjaka koji se bave ovom tematikom. Uvodno predavanje održao je prof. dr. Siniša Tatalović na temu „Sigurnosno i obrambeno okruženje na početku 21. stoljeća“, a drugi dan predavanja su održali prof. dr. Anton Grizold (Sustav europske sigurnosti) i prof. dr. Vlatko Cvrtila (Europska sigurnost na početku 21. stoljeća). Toga dana započela je i dvodnevna simulacija „Globalna sigurnost i novi sigurnosni izazovi“ u kojoj je svakom polazniku bila dodijeljena uloga, kao pojedincu i članu tima, značajna za rješavanje postavljenog problema vezanog uz pristup energentima. Treći dan započeo je predavanjima prof. dr. Daria Matike (Hrvatsko pridruživanje EU i NATO-u – sigurnosni aspekti) i dr. sc. Marinka Ogoreca (Ruski utjecaj na konstelaciju sigurnosti u prostoru Jugoistočne Europe), a u popodnevnom dijelu polaznici su aktivno sudjelovali u završetku simulacije. Zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Slavko Barić u četvrtak je održao predavanje o reformi oružanih snaga Republike Hrvatske, a Zlatko Gareljić polaznicima je približio transformaciju NATO-a u novom europskom sigurnosnom okruženju. Predavanja su u petak i subotu održali i prof. dr. Izet Beridan (Novi sigurnosni izazovi i Jugoistočna Europa), Dragan Živojinović (Sigurnosni odnosi i procesi u Jugoistočnoj Europi), Robert Barić (NATO nakon summita u Bukureštu i zadaće oružanih snaga) te mr. sc. Anita Perešin (Globalni terorizam i upravljanje krizama).  

Program ljetne škole upotpunjen je prezentacijama koje su grupno izradili sami polaznici, a koje su se ticale sigurnosne politike i sustava nacionalne sigurnosti država sudionica ljetne škole, u odnosu na stanje u regiji. Polaznici ljetne škole izrazili su zadovoljstvo ovakvim načinom nadopunjavanja već stečenih znanja, razmjene iskustava, ali i pronalaženja novih činjenica i pogleda na sigurnosnu i obrambenu problematiku. Takva povratna reakcija poticaj je za daljnje organiziranje ovakvih susreta studenata, mladih znanstvenika i profesora iz zemalja regije.     

 

Ljetna škola „Sigurnost i suradnja na jugoistoku Europe“

Od 14. do 20. lipnja 2009. u Malom Lošinju održana je druga po redu međunarodna ljetna škola Sigurnosno i obrambeno okruženje u 21. stoljeću, na temu „Sigurnost i suradnja na jugoistoku Europe“. Školu je pohađalo četrdesetak studenata i mladih istraživača sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kao i Filozofskog fakulteta u Skopju.  

Organizator Ljetne škole je Centar za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti, uz potporu Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava MORH-a, a organizirana je u okviru znanstveno-istraživačkog projekta „Republika Hrvatska u europskoj sigurnosnoj arhitekturi“.

Tijekom šestodnevnog programa polaznici su pohađali niz predavanja u okviru šest tematskih cjelina u prijepodnevnim sesijama: „Hrvatska i europski sigurnosni procesi“, „Europski sigurnosni procesi“, „Suvremeni sigurnosni i obrambeni procesi“, „Sigurnost i ljudska prava“, „Sigurnost u Jugoistočnoj Europi“, te „Upravljanje u krizama“. Osim profesora sa prethodno navedenih fakulteta, predavanja su održali i profesori sa Fakulteta za društvene znanosti iz Ljubljane, kao i predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. Poslijepodnevne sesije sastojale su se od izlaganja o sigurnosnim politikama Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Hrvatske, koja su pripremili sami studenti, a prvoga dana održan je okrugli stol o obrambenom i sigurnosnom obrazovanju u 21. stoljeću.

Voditelj Škole i predstojnik Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti, prof. dr. sc. Siniša Tatalović istaknuo je važnost ovakvog oblika suradnje među državama u regiji, koji pruža mogućnost kako razmjene mišljenja i iskustava između pripadnika akademske zajednice i studenata iz različitih država, tako i oblikovanja novih ideja za unapređenje nastavnoga procesa. Posebno važnom i korisnom ocijenjena je prisutnost triju dekana iz tri susjedne države (prof. dr. sc. Milan Podunavac, prof. dr. sc. Anton Grizold i prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila), posebice u smislu poticanja međusobne razmjene studenata i znanstvenoga osoblja.

Polaznici ljetne škole izrazili su zadovoljstvo ovakvim načinom nadopunjavanja već stečenih znanja, razmjene iskustava, ali i pronalaženja novih činjenica i pogleda na sigurnosnu i obrambenu problematiku. Cjelokupni program vrlo je pozitivno ocijenjen od svih sudionika Ljetne škole, koji su izrazili interes za njezinim održavanjem u budućnosti sa novim generacijama studenata. Takva povratna reakcija poticaj je za daljnje organiziranje ovakvih susreta studenata, mladih znanstvenika i profesora iz zemalja regije.

 

Ljetna škola „Nacionalne manjine i europske integracije“

U Begovom Razdolju od 28. lipnja do 01. srpnja 2010. održana je ljetna škola Centra za međunarodne i sigurnosne studije, na kojoj su sudjelovali studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Ljetna škola organizirana je u okviru zajedničkog bilateralnog znanstvenog projekta "Sigurnost u jugoistočnoj Europi", kojeg financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstvo nauke Republike Srbije. U školi su razmatrane sljedeće teme: država sigurnosti u regionalnom kontekstu, razvoj manjinskih prava, etnički sukobi i manjinski identiteti, demokratska tranzicija i nacionalne manjine, položaj i prava vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj te bilateralni sporazumi o zaštiti nacionalnih manjina. 

 

Ljetna škola „Politički i sigurnosni procesi u Jugoistočnoj Europi“

U Medulinu je od 12.-17. rujna u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti održala peta po redu ljetna škola s temom "Političke i sigurnosne pojave i procesi u jugoistočnoj Europi". Školu je pohađalo 30-ak studenata fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, Beograda i Ljubljane. Predavači s navedenih fakulteta održali su deset predavanja na teme vezane uz europski jugoistok: supsidijarnost i modernizacije lokalne zajednice, socijalni dijalog i socijalna kohezija, podvodne prijetnje, asimetrične prijetnje, održivi razvoj, politički i sigurnosni aspekti suradnje, korupcija, ilegalne migracije, diplomatski odnosi i regionalna suradnja te uloga Slovenije u stabilizaciji regije. Ljetnu školu otvorio je predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović koji je tom prilikom istaknuo kako ovo događanje smatra dijelom borbe za načela suradnje, pomirbe i zajedničke europske budućnosti, a suradnju između zagrebačkog, ljubljanskog i beogradskog fakulteta dragocjenim osloncem za regionalnu znanstvenu suradnju.

 

Ljetna Regionalna škola manjinskih prava

U Medulinu je od 12.-16. rujna 2011. održana Regionalna škola manjinskih prava u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U njoj su sudjelovali studenti i predavači s Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Fakulteta za družbene vede iz Ljubljane i Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba. Kroz predavanja i radionice razmatrani su različiti aspekti regionalne suradnje i sigurnosti s posebnim naglaskom na ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Na zatvaranju Škole dekani zagrebačkog i beogradskog fakulteta profesori Nenad Zakošek i Ilija Vujačić naglasili su važnost regionalne suradnje koja se manifestira i kroz ovaj projekt u kojem već pet godina sudjeluju Fakulteti političkih znanosti iz Zagreba i Beograda te Fakultet za društvene znanosti iz Ljubljane.