Jezik | Language: HRV ENG
Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti

Tko smo?
Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti kao studentska organizacija na Sveučilištu u Zagrebu postoji od 2016. godine i od tada se ponosimo aktivnim trudom i radom na obogaćenju akademske zajednice. Diplomacija i diplomatska praksa stoljećima su predmet izučavanja mnogih, a Diplomatski klub nastoji očuvati njezinu vrijednost te približiti njezino značenje prvenstveno studentima, ali i široj akademskoj i društvenoj zajednici. 


Jedina smo studentska organizacija na Sveučilištu u Zagrebu ovakvog predznaka te, s obzirom na nedostatak sadržaja sličnog karaktera, organiziramo i provodimo projekte kojima nastojimo obogatiti sve zainteresirane znanjem i iskustvom u polju međunarodnih odnosa i diplomacije. Naš trud prepoznao je i Fakultet političkih znanosti dodijelivši nam dvije godine uzastopno, 2019. i 2020. posebnu Dekanovu nagradu za doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Fakulteta političkih znanosti te za rad koristan akademskoj i široj zajednici.


Članovi Diplomatskog kluba, ukoliko to žele, mogu biti dijelom jednog od timova: Tim za međunarodnu suradnju, Tim za sadržaj te Tim za odnose s javnošću i marketing.

 

Što radimo?
Primarno se bavimo organizacijom panela, predavanja, konferencija i radionica pretežno vanjsko-političke tematike sa stručnim gostima iz diplomatskih, akademskih i političkih krugova. Cilj nam je približiti studentima različite aspekte diplomacije, educirati ih o povijesnom razvoju i promjenama te im približiti iskustva u diplomatskoj praksi od onih koji o tome znaju najviše. Želja nam je da Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti bude prva stepenica budućeg profesionalnog uspjeha naših članica i članova.


Središnji projekt Diplomatskog kluba je “Mini škola diplomacije” koja se sastoji od nekoliko panela/radionica godišnje. Svrha je projekta upoznati članice i članove i sve druge zainteresirane za tematiku svaki put s nekim novim područjem međunarodnih odnosa i diplomacije kao profesije.


Osim “Mini škole diplomacije” organizirali smo i brojne druge aktivnosti, a s dugog popisa posebno izdvajamo simulacije Vijeća Europske unije i Vijeća sigurnosti UN-a prilikom koje smo ugostili kolegice i kolege iz inozemstva, tribinu o Brexitu u suradnji s fakultetskim Klubom studenata, kao i projekt Case study: Arbitražni sastanak te panel Vaccine Diplomacy s kolegama iz studentske udruge Globallis iz Ljubljane.


Surađujemo s brojnim organizacijama i udrugama iz Hrvatske i susjednih zemalja (izdvajamo dugogodišnju suradnju s klubom Model United Nations Slovenia). U ožujku 2021. u suradnji s njemačkom političkom zakladom Hanns Seidel proveli smo projekt pod nazivom “Mladi u doba pandemije: Kriza kao prilika za osobni rast i razvoj?”. Ovo je ogledan primjer aktivnosti u kojoj se članovi educiraju o samoj izradi projekta, a potom dobiju i stvarnu priliku primijeniti sve naučeno u praksi te najprije kreirati, te u konačnici provesti vlastiti projekt. Također, Diplomatski je klub postao nositeljem projekta akronima PEROM (Politološka edukacija i razvoj odnosa mladih) Hrvatske i Srbije. Svrha projekta, uz osnaživanje suradnje s kolegama sa Sveučilišta u Beogradu, jest pružiti priliku studenticama i studentima da upoznaju nastavni plan i program srodne ustanove te kroz interaktivni rad steknu uvid u nastavne sadržaje i metode nastavnika zemlje domaćina unutar tjednog posjeta.

 

Kako postati članom?
Diplomatski klub na početku svake akademske godine, krajem listopada ili početkom studenog, otvara prijave za nove članove. Prijavljuje se putem online obrasca, a nakon zatvaranja roka za prijavu slijede intervjui s prijavljenima.


Svaki član na vlastitu inicijativu može postati dijelom jednog od timova Kluba te se aktivnije uključiti u rad. Struktura studentskih organizacija uči vas strpljenju, poniznosti, motivira vas da dajete najbolje od sebe te djelujete kolektivno. U središtu naše udruge uvijek su bili suradnja i jednakost članstva, bez kojeg ništa od svega nabrojanog ne bi bilo ostvarivo i moguće. Nadamo se kako je Diplomatski klub uspio pripomoći brojnim prijateljstvima, koja će se održati i kasnije stvaranjem male mreže kada u budućnosti dobijemo priliku profesionalno djelovati.

 

Članovi uprave
Karlo Kučan, predsjednik
Karla Žeželić, potpredsjednica
Marija Roguljić, potpredsjednica
Ivan Mihačić, tajnik
Antonia Miličić, rizničarka

 

Kontakt:

dc.fpzg@gmail.com

suradnja.dc.fpzg@gmail.com

Facebook

Instagram

Linkedin