Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Televizijsko novinarstvo

Televizijsko novinarstvo


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55551

ECTS:

5.0

Nositelji:

Izvođači:

pred. Nensi Blažević - Seminar
pred. Kristian Došen - Seminar
doc. dr. sc. Petra Kovačević - Seminar

pred. Nensi Blažević - Predavanja
doc. dr. sc. Petra Kovačević - Predavanja

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Kolegij Televizijsko novinarstvo namijenjen je studentima koji su odslušali i položili kolegij Osnove televizije u III semestru. Studenti stječu znanja o osnovnim pojmovima televizijskog novinarstva i televizijske proizvodnje informativnog programa. Studenti se upoznaju s novinarskim vrstama koje su sastavni dio informativne emisije (vijest, izvještaj, reportaža, feature, intervju) i informativnim žanrovima. Dio nastavnog gradiva posvećen je analizi televizijskih priloga te selekciji vijesti, planiranju, izboru i načinu obrade vijesti za informativne i mozaične emisije. Studenti upoznaju pojmove gatekeeping, framing, vrijednosti vijesti tj. informativni faktori u selekciji vijesti u televizijskoj informativnoj emisiji. Kolegij upoznaje studente s novim trendovima u redakcijama, konvergencijom i sve većom potrebom da televizijski novinar poznaje vještine objavljivanja sadržaja na webu. Praktični dio kolegija sastoji se u upoznavanju specifičnosti pisanja teksta tv izvještaja. Kao dio seminarske nastave uvode se praktične vježbe koje studente uvode u život+nbsp; televizijske redakcije i osposobljavaju za samostalan novinarski rad. U okviru praktičnih vježbi studenti prolaze proces proizvodnje tv priloga od odabira i istraživanja teme, snimanja, pisanja teksta i montiranje priloga. Kombiniranjem teorije i prakse, studentima se pružaju osnovna+nbsp;znanja potrebna za nastavak profesionalne karijere na televiziji. Studenti razvijaju sposobnosti kritičke analize, razumijevanja televizijskih informativnih i drugih medijskih sadržaja u komunikacijskom prostoru javnosti.

LITERATURA:

  1. Perišin, Tena; Televizijske vijesti,; Medijska istraživanja, Zagreb (2010), str. 63.-93., 95.-119., 121-252. (Ukupno: 85)
  2. Skorin Višnja; Digitalni video; Algebra (2009), str. 1-127
  3. Letica, Zvonko; Televizijsko novinarstvo; Disput, Zagreb (2003), str. poglavlje III (97.-103.), poglavlje IV (107.-134.), V, VI, VII (135.-203), IX (248.- 262.), X (263.-276, ), Vrste intervjua i anketa (278.-287, ), Dokumentarac u poglavlju XIV (365.-378.): Ukupno: 151
  4. Watts, Harris:; On Camera,; (2001), str. poglavlje Treatment (na Studomatu postoji sažetak na hrvatskom jeziku) 10
  5. Dokumentarni film, skripta na Studomatu (10 stranica);
  6. www.advancingthestory.com (odabrani članci), cca 20 str.;
  7. Skripta na Studomatu: cca. 30 stranica;


NASTAVA

4. SEMESTAR

Obavezni predmet - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA

On-line putem MS Teams aplikacije ili uživo uz prethodni dogovor

doc. dr. sc. Petra Kovačević:

On-line putem MS Teams aplikacije ili uživo na Fakultetu, uz prethodni dogovor


Obavijesti

01.09.2022
TERMINI PISANJA ISPITA IZ OSNOVA TELEVIZIJE I TV NOVINARSTVA
Dragi svi, s obzirom na vašu molbu za promjenom termina ispita 5. rujna za Osnove televizije i Televizijsko novinarstvo obavještavam vas da će ispit iz Osnova biti u PONEDJELJAK u 8h, a iz Televizijskog novinarstva u 9.15h ONLINE. Svi koji polažu Tv novinarstvo pogledajte dokumentarac "Bojan" Đure Gavrana https://www.croatian.film/hr/films/17/watch . Još ćemo vas naknadno obavijestiti koje središnje informativne emisije trebate pogledati. Za sve nejasno pišite.