Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 103589
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
Izvođači: doc. dr. sc. Marko Grdešić - Predavanja
dr. sc. Mario Munta - Predavanja

doc. dr. sc. Marko Grdešić - Auditorne vježbe
dr. sc. Mario Munta - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Interpretacija kvantitativnih podataka omogućuje jedan vid razumijevanja društvenog svijeta oko nas. Ovaj se kolegij bavi statističkim metodama kojima se takvi kvantitativni podaci mogu opisati i analizirati. Statistička obrada kvantitativnih podataka zahtjeva specifičan način mišljenja koji danas dominira cjelokupnom znanošću, pa tako i društvenim znanostima u koje ubrajamo politologiju. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. Studenti će se upoznati s osnovnim statističkim pojmovima, te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za razumijevanje znanstvenih istraživanja i djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Rad na predmetu organiziran je kroz predavanja i seminare koji obrađuju uvod u statistiku uz korištenje programa za analizu podataka IBM SPSS.
Literatura:
  1. Boris Petz, Vladimir Kolesarić, Dragutin Ivanec; Petzova statistika; Naklada Slap (2012), str. 700
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 19. 1. 2021. u 17:07
Marko Grdešić

Poštovani, 

Uvid u 2. kolokvij biti će u četvrtak 21.1. u 17:00 na MS Teamsima.

Srdačno, 

MG

Objavljeno: 29. 11. 2020. u 12:58
Uređeno: 29. 11. 2020. u 13:00
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege,

 

U tjednu koji počinje 7.12. započinje treći dio ovog kolegija kojeg izvodim ja (Marko Grdešić). U tom djelu ćemo se okrenuti inferencijalnoj statistici i statističkom testiranju.

 

Nažalost, imam nastavu utorkom pa moramo organizirati neke promjene u rasporedu. Kolega Munta me je upozorio da vi imate neka preklapanja koja onemogućuju sasvim glatki prelazak na izvorni raspored s početka semestra. Ali mislim da ćemo pronaći riješenje.

 

Prvo, predavanje bi ostalo utorkom u 8:30 do 9:45 tako da budemo sigurno da ga svi mogu slušati.

 

Što se tiče seminarskih grupa, ostali bi i dalje organizirani u tri grupe tj. tri kanala na MS Teams.

 

A grupa bi sada bila ponedjeljkom u 8:30 do 9:45

B grupa bi sada bila ponedjeljkom u 10:00 do 11:15

C grupa bi sada bila srijedom u 10:00 do 11:15

 

Načelno, svi ostaju u grupi (kanalu) u kojoj su i bili do sada. Međutim, ako imate preklapanje onda mi se javite i recite mi koja vam grupa (kanal) odgovara pa ću vas dodati u nju. Molim vas da tražite to samo kada zaista imate preklapanje. Premda smo online i načelno grupe mogu biti velike, ipak bi bilo bolje da budu podjednake veličine, a ne da imamo jednu u kojoj 50 ljudi, a jednu u kojoj ih je 10.

 

Moja email adresa je:

marko.grdesic@fpzg.hr

 

Pozdrav,

Marko Grdešić

Objavljeno: 15. 11. 2020. u 19:22
Mario Munta

Dragi svi,

molim sve koji planiraju izići na 1. kolokvij iz Statistike, a koji će se održati 24. studenoga kako sam i najavio, da se obavezno prijave na popis pristupnika/ca na sljedećoj poveznici kako bismo mogli organizirati grupe. Kolokvij će se održati online. Prijava na pisanje zatvara se u četvrtak, 19. studenoga u 23.59 i nakon toga više neće biti moguće prijavit se za pisanje 1. kolokvija. Grupe za pisanje objavit će se u petak, 20. studenoga.

Srdačno,

MM

Objavljeno: 3. 10. 2020. u 22:12
Daniela Širinić

Drage studentice i studenti,

Dobrodošli na studij politologije! Ovogodišnji zimski semestar bit će izazovan za sve nas jer je kriza nastala zbog koronavirusa na višestruke načine utjecala na naš način podučavanja, rasporede, ponekad i sadržaje koje izlažemo na kolegijima, ali najviše na način kako komuniciramo. Promjene su izazovne za nas nastavnike, ali će posebno utjecati na vas koji prvi put sjedate za fakultetske klupe.  Dio će vas većinu nastave slušati online, dio uživo, dok ćete se s nekim nastavnicima, kao na kolegiju Statistika, na početku vidjeti samo preko malih ekrana. Naše i vaše sobe, dnevnih boravci, ponekad i hodnici u studentskim domovima ili kupaone u iznajmljenim stanovima postat će predavaone i mjesta gdje pokušavate dokučiti čime se zapravo bavi grana znanosti koju ste odlučili studirati. Utješno je što u novu akademsku godinu ulazimo s prethodnim iskustvima u izvođenju nastave na daljinu i što postoji niz ljudi na fakultetu koji daju sve od sebe da nam moguće da ova akademska godina bude uspješna. 

Vas pozivamo vas da radite, da čitate, da kritizirate i da aktivno sudjelujete u nastavi. Ključan savjet koji vam možemo dati na početku semestra je da pratite obavijesti nastavnika i uprave fakulteta, moguće je da će biti promjena rasporeda i sličnih obavijesti koje ste dužni pročitati na vrijeme. Budite strpljivi, pišite nam na mail ako vam nešto nije jasno i sve ćemo se dogovoriti. 

Ove godine će se nastava iz kolegija Statistika održavati u tri modula, svaki modul po 4 tjedna nastave, većinom kao ONLINE kolegij. Prvi online modul će držati Daniela Širinić, drugi online modul će držati Mario Munta, a kolegij ćete završiti trećim modulom koji će uživo držati Marko Grdešić. Za sada imamo informaciju da ćete prva dva modula kolegija slušati online utorkom, a treći modul uživo po rasporedu ponedjeljkom i petkom.

Prvo predavanje će se održati u utorak, 6. listopada u 8:30 preko Microsoft Teams-a.

Vaš zadatak je da preko vikenda instalirate Microsoft Teams tako da se ulogirate koristeći e-mail adrese koje ćete dobiti od fakulteta. Tamo će vas čekati obavijesti o terminu predavanja. Ako e-mail adresu ne dobijete do prvog predavanja, sve informacije s predavanja bit će dostupne u silabusu i u prezentacijama koje ćemo postaviti na Microsoft Teams račun i iznimno, prvih dva tjedna i na intranet. 

Nakon instalacije Microsoft Teams aplikacije predavanju možete pristupiti direktno u aplikaciji ili tako da u dogovoreno vrijeme otiđete na ovaj link:

Join Microsoft Teams Meeting

Seminari će se također održati u utorak, pogledajte niže raspored po seminarskim grupama, detalje o logiranju na seminare ćemo dogovoriti na predavanju. 

! Bez brige, iako ćemo odmah započeti s predavanjima i seminarskom nastavom, prva dva tjedna ćemo se zajedno uhodavati oko korištenja Microsoft Teams programa, oko vašeg rasporeda po grupama i sličnih administrativno-tehničkih problema. 

RASPORED ZA 1 MODUL (listopad):

Predavanje    utorak 08:30-9:45

A grupa seminara    utorak 10:00-11:15 (studenti od Ajvazoski do Flanjak)

B grupa seminara    utorak 11.30-12.45 (studenti od Fuk do Majić)

C grupa seminara    utorak 13.00-14.15 (studenti od Margetić do Preprotnik)

D grupa seminara    utorak 14.30-15:45 (studenti od Pribić do Žugaj)

Preporučujemo vam i da iskoristite Microsoft Teams i da međusobno komunicirate, napravite grupu za vašu studijsku generaciju kako bi mogli s kolegama i kolegicama dijeliti informacije koje dobijete od nastavnika.

Ako imate kakvih hitnih pitanja oko prvog predavanja javite se Danieli Širinić na dsirinic@fpzg.hr.

Srdačan pozdrav,
Daniela, Mario i Marko