Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Statistika

Statistika


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55540

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Daniela Širinić

Izvođači:

pred. Vatroslav Jelovica - Seminar
izv. prof. dr. sc. Daniela Širinić - Seminar

pred. Vatroslav Jelovica - Predavanja

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.

LITERATURA:

  1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;


NASTAVA

2. SEMESTAR

Obavezni predmet - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA

izv. prof. dr. sc. Daniela Širinić:

Online, po dogovoru sa studentima

Po dogovoru


03.03.2023

Raspored po grupama za seminarsku nastavu

Dragi studenti,

seminarska nastava na kolegiju Statistika počinje sljedeći tjedan i održavat će se prema rasporedu već objavljenom na fakultetskim stranicama, odnosno, u sljedećim terminima i abecednim redoslijedom studenata:

Grupa A utorkom od 10:15 do 11:45 --> studenti Adam - Harjač

Grupa B utorkom od 12:00 do 13:30 --> studenti Hrvatin - Markoljević

Grupa C petkom od 8:30 do 10:00 --> studenti Martek - Rutić

Grupa D petkom od 10:15 do 11:45 --> studenti Salha - Žitnjak

Kao što smo i rekli na uvodnom predavanju u utorak, zamijeniti se za grupe možete po principu jedan-za-jedan, odnosno, ako želite promijeniti svoju seminarsku grupu, trebate iz te druge grupe u koju se želite prebaciti pronaći kolegu ili kolegicu s kim ćete se zamijeniti.

Teoretski su moguće i neke složenije kombinacije, ako ih uspijete izvesti (npr. Ana iz grupe A želi u grupu C, Hrvoje iz grupe C želi u grupu D, a istodobno Petra iz grupe D želi u grupu A, pa se onda njih troje međusobno "izrotiraju"), važno je samo da ne mijenjamo ukupan broj studenata po grupama, budući da smo prostorno ograničeni.

Molim da me o tim eventualnim zamjenama obavijestite elektroničkom poštom. Napominjem da su zamjene grupâ moguće tijekom prvog tjedna seminarske nastave.

---
Vatroslav Jelovica, pred.

Popis obavijesti