Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
mr. sc. Vatroslav Jelovica
Izvođači: mr. sc. Vatroslav Jelovica - Seminar
doc. dr. sc. Daniela Širinić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
  1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
  1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
  2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
  3. , Harper Collins College Publisher, USA;
  4. , SAGE, Baltimore, USA;
  5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 28. 3. 2021. u 18:48
Vatroslav Jelovica

Dragi studenti,

 

vjerojatno znate kako u sklopu nastave imate i mogućnost konzultacija, kako bi se razriješile eventualne nejasnoće. U normalnim okolnostima one bi se održavale u prostorijama Fakulteta, ali ovo i dalje nisu normalne okolnosti, tako da je to iz svima znanih razloga nemoguće.

 

No, budući da je naporno po cijele dane samo buljiti u ekran (ili se barem meni tako čini), a k tome nam dolazi sve ljepše i toplije vrijeme koje omogućuje boravak vani, ponudio bih vam mogućnost svojevrsnih konzultacija na otvorenom. Radni naziv ovog koncepta je Statistička šetnja, a ideja je da se prošećemo - napravimo, recimo, krug oko Bundeka ili Jaruna - te pričamo o statistici.

 

Naravno, ovo bi bilo potpuno dobrovoljno, za one koji bi htjeli imati konzultacije, odnosno, za one koji imaju eventualno kakvih pitanja i/ili nejasnoća koje bi htjeli prokomentirati. Također, bilo kakvo takvo okupljanje bi moralo biti isključivo u malim grupama, jer, iako su restrikcije za boravak na otvorenom daleko blaže nego za zatvorene prostore, svejedno se ne smijemo skupljati u neograničenom broju.

 

Eto, zasad je ovo na razini ideje, pa mi se javite ukoliko bi bilo zainteresiranih za ovako nešto. Termin na koji bih ciljao bi najvjerojatnije bio vikendom prijepodne, budući da meni tako zasad najbolje odgovara, ali otvoren sam za dogovore.

 

Naravno, i dalje sam vam za sve upite dostupan putem elektroničke pošte, a za one koji jesu zainteresirani za konzultacije, ali nisu zainteresirani za statističku šetnju, možemo organizirati i neki online termin.

 

Vatroslav Jelovica, pred.

Popis obavijesti