Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
mr. sc. Vatroslav Jelovica
Izvođači: mr. sc. Vatroslav Jelovica - Seminar
doc. dr. sc. Daniela Širinić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
  1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
  1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
  2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
  3. , Harper Collins College Publisher, USA;
  4. , SAGE, Baltimore, USA;
  5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 7. 3. 2021. u 21:55
Vatroslav Jelovica

Dragi studenti, čini se da je (ponovo) došlo do neke zbrke s rasporedom.

Naime, koliko sam shvatio, vama se prošli tjedan pojavila neka obavijest o "novom" rasporedu seminarskih grupâ. Stvar je u tome da je to zapravo stara obavijest koju sam bio objavio 25. veljače.

Radi se o tome da sam tu informaciju objavio prema rasporedu koji sam bio dobio od Uprave tjedan uoči početka nastave, ali su mi potom skrenuli pažnju na to da je u međuvremenu izašla nova verzija rasporeda, pa sam isti dan tu svoju obavijest promijenio i prilagodio tome. Razlika je u tome što su u toj prvotnoj verziji rasporeda između svakog "bloka" nastave bile predviđene pauze od 15', a potom su u ovoj novoj verziji rasporeda te pauze izostavljene.

Uglavnom, sve je bilo dobro dva tjedna, ali onda se izgleda nekim čudom ta stara i neaktualna verzija obavijesti vama pojavila kao nova obavijest. Stvarno ne znam zašto je tome tako ni što se točno dogodilo, no u mom sučelju te verzije obavijesti naprosto - nema. Vidim samo aktualnu obavijest, po ovom sadašnjem rasporedu, koja se nije mijenjala od 25. 2.

Uglavnom, nema nikakvih promjena, raspored je i nadalje onakav kakav je bio prošli tjedan.

Eto, nadam se da ovo razrješuje konfuziju.

Popis obavijesti