Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
mr. sc. Vatroslav Jelovica
Izvođači: mr. sc. Vatroslav Jelovica - Seminar
doc. dr. sc. Daniela Širinić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
  1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
  1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
  2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
  3. , Harper Collins College Publisher, USA;
  4. , SAGE, Baltimore, USA;
  5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 25. 2. 2021. u 18:28
Uređeno: 25. 2. 2021. u 21:10
Vatroslav Jelovica

Dragi studenti,

 

kao što ste već vjerojatno vidjeli, u aplikaciji Microsoft Teams su kreirane seminarske grupe za kolegij Statistika i svatko od vas je dodan u jednu od njih. Grupe su nazvane A, B, C i D redoslijedom pojavljivanja u rasporedu, dakle grupe imaju seminare u sljedećim terminima:

Grupa A ponedjeljkom od 8:30 do 10:00

Grupa B ponedjeljkom od 10:00 do 11:30

Grupa C petkom od 11:30 do 13:00

Grupa D petkom od 13:00 do 14:30 .

 

Grupe možete zamijeniti ukoliko imate neki opravdan razlog za to (primjerice, koliziju) ili ako nađete kolegicu/kolegu s kime biste se zamijenili za grupe (npr. Marko iz grupe A želi u grupu C, a istodobno Ivana iz grupe C želi u grupu A, pa se njih dvoje zamijene za mjesta) - u tom slučaju Vam nije potreban neki opravdan razlog. Znači, ako se želite bez razloga "preseliti" u drugu seminarsku grupu, trebate sami pronaći osobu s kojom ćete se zamijeniti i onda me obavijestiti o tome.

Za takve slučajeve Vas molim da mi se obratite elektroničkom poštom.

 

Vatroslav Jelovica

Popis obavijesti