Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
mr. sc. Vatroslav Jelovica
Izvođači: mr. sc. Vatroslav Jelovica - Seminar
doc. dr. sc. Daniela Širinić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
  1. Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
  1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
  2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
  3. , Harper Collins College Publisher, USA;
  4. , SAGE, Baltimore, USA;
  5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 25. 2. 2021. u 18:28
Uređeno: 25. 2. 2021. u 21:10
Vatroslav Jelovica

Dragi studenti,

 

kao što ste već vjerojatno vidjeli, u aplikaciji Microsoft Teams su kreirane seminarske grupe za kolegij Statistika i svatko od vas je dodan u jednu od njih. Grupe su nazvane A, B, C i D redoslijedom pojavljivanja u rasporedu, dakle grupe imaju seminare u sljedećim terminima:

Grupa A ponedjeljkom od 8:30 do 10:00

Grupa B ponedjeljkom od 10:00 do 11:30

Grupa C petkom od 11:30 do 13:00

Grupa D petkom od 13:00 do 14:30 .

 

Grupe možete zamijeniti ukoliko imate neki opravdan razlog za to (primjerice, koliziju) ili ako nađete kolegicu/kolegu s kime biste se zamijenili za grupe (npr. Marko iz grupe A želi u grupu C, a istodobno Ivana iz grupe C želi u grupu A, pa se njih dvoje zamijene za mjesta) - u tom slučaju Vam nije potreban neki opravdan razlog. Znači, ako se želite bez razloga "preseliti" u drugu seminarsku grupu, trebate sami pronaći osobu s kojom ćete se zamijeniti i onda me obavijestiti o tome.

Za takve slučajeve Vas molim da mi se obratite elektroničkom poštom.

 

Vatroslav Jelovica

Objavljeno: 20. 2. 2021. u 13:45
Vatroslav Jelovica

Dragi studenti,

 

nastava na kolegiju Statistika u ljetnom semestru akademske godine 2020./2021. će započeti uvodnim predavanjem u petak, 26. veljače 2021.

 

Nastava će se zbog već poznatih razloga održavati na daljinu, najvećim dijelom putem aplikacije Microsoft Teams, stoga vas molim da, ukoliko već niste, do petka upogonite aplikaciju.

Do kraja ovog tjedna bi trebale biti organizirane i seminarske grupe te vaši korisnički računi dodani u jednu od njih.

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, možete mi se uvijek obratiti e-poštom.

 

Vatroslav Jelovica

Objavljeno: 28. 3. 2021. u 18:48
Vatroslav Jelovica

Dragi studenti,

 

vjerojatno znate kako u sklopu nastave imate i mogućnost konzultacija, kako bi se razriješile eventualne nejasnoće. U normalnim okolnostima one bi se održavale u prostorijama Fakulteta, ali ovo i dalje nisu normalne okolnosti, tako da je to iz svima znanih razloga nemoguće.

 

No, budući da je naporno po cijele dane samo buljiti u ekran (ili se barem meni tako čini), a k tome nam dolazi sve ljepše i toplije vrijeme koje omogućuje boravak vani, ponudio bih vam mogućnost svojevrsnih konzultacija na otvorenom. Radni naziv ovog koncepta je Statistička šetnja, a ideja je da se prošećemo - napravimo, recimo, krug oko Bundeka ili Jaruna - te pričamo o statistici.

 

Naravno, ovo bi bilo potpuno dobrovoljno, za one koji bi htjeli imati konzultacije, odnosno, za one koji imaju eventualno kakvih pitanja i/ili nejasnoća koje bi htjeli prokomentirati. Također, bilo kakvo takvo okupljanje bi moralo biti isključivo u malim grupama, jer, iako su restrikcije za boravak na otvorenom daleko blaže nego za zatvorene prostore, svejedno se ne smijemo skupljati u neograničenom broju.

 

Eto, zasad je ovo na razini ideje, pa mi se javite ukoliko bi bilo zainteresiranih za ovako nešto. Termin na koji bih ciljao bi najvjerojatnije bio vikendom prijepodne, budući da meni tako zasad najbolje odgovara, ali otvoren sam za dogovore.

 

Naravno, i dalje sam vam za sve upite dostupan putem elektroničke pošte, a za one koji jesu zainteresirani za konzultacije, ali nisu zainteresirani za statističku šetnju, možemo organizirati i neki online termin.

 

Vatroslav Jelovica, pred.

Objavljeno: 7. 3. 2021. u 21:55
Vatroslav Jelovica

Dragi studenti, čini se da je (ponovo) došlo do neke zbrke s rasporedom.

Naime, koliko sam shvatio, vama se prošli tjedan pojavila neka obavijest o "novom" rasporedu seminarskih grupâ. Stvar je u tome da je to zapravo stara obavijest koju sam bio objavio 25. veljače.

Radi se o tome da sam tu informaciju objavio prema rasporedu koji sam bio dobio od Uprave tjedan uoči početka nastave, ali su mi potom skrenuli pažnju na to da je u međuvremenu izašla nova verzija rasporeda, pa sam isti dan tu svoju obavijest promijenio i prilagodio tome. Razlika je u tome što su u toj prvotnoj verziji rasporeda između svakog "bloka" nastave bile predviđene pauze od 15', a potom su u ovoj novoj verziji rasporeda te pauze izostavljene.

Uglavnom, sve je bilo dobro dva tjedna, ali onda se izgleda nekim čudom ta stara i neaktualna verzija obavijesti vama pojavila kao nova obavijest. Stvarno ne znam zašto je tome tako ni što se točno dogodilo, no u mom sučelju te verzije obavijesti naprosto - nema. Vidim samo aktualnu obavijest, po ovom sadašnjem rasporedu, koja se nije mijenjala od 25. 2.

Uglavnom, nema nikakvih promjena, raspored je i nadalje onakav kakav je bio prošli tjedan.

Eto, nadam se da ovo razrješuje konfuziju.

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 15:33
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege,

 

Zajedničku nastavu iz SPSS-s zamijeniti ćemo individualnim radom u PSPP-u.

 

Pretpostavka za to je da svatko od vas ima pristup računalu kod kuće. Ako nemate, probajte se javiti nekom kolegi ili kolegici da vam oni pomognu. Ako ni to nije moguće, javite se nama pa ćemo vidjeti što i kako dalje.

 

PSPP je besplatan i može se skinuti ovdje:

 

https://www.gnu.org/software/pspp/get.html

 

Pretpostavljam da većina koristi Windows operativni sustav, ali postoje downloader opcije i za Mac i za Linux. Ako skidate za Windows, imate opciju da skinete ili 64-bitnu ili 32-bitnu verziju. U osnovi, vaš izbor ovisi o tome dali imate 64-bitnu ili 32-bitnu verziju Windows. Da biste provjerili koju verziju Windowsa imate možete otići na Start-Settings-System-About. Međutim, mislim da će raditi i jedna i druga verzija.


Uskoro ćemo vam staviti prvi fajl sa zadacima.

 

Pozdrav,

Marko Grdešić

 

Objavljeno: 12. 3. 2020. u 14:19
Uređeno: 16. 3. 2020. u 16:08
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege, 

Sukladno obavijesti koju je uprava fakulteta objavila na glavnoj web stranici, predavanja iz Statistike do daljnjega neće biti. 

Vježbe će se održavati, ali nisu obavezne. Mi vam savjetujemo da na vježbe dođete - barem dok se ne donese drugačija odluka. Naravno, ako osjećate simptome virusa, onda nemojte doći. 

Pratite intranet za buduće obavijesti, moguće je da će se situacija izmijeniti, ali zasad ćemo raditi unutar ovih pravila. Dakle, predavanja nema, seminara ima. 

Pozdrav, 

Marko Grdešić