Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Suvremena politička teorija

Suvremena politička teorija


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55542

ECTS:

5.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Enes Kulenović
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Cvijanović

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Cvijanović - Seminar
prof. dr. sc. Enes Kulenović - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Predmet je dizajniran za studente političkih znanosti na višim godinama preddiplomskog studija. Cilj kolegija je upoznati studente s pitanjima i problemima proizišlim iz dvije teorijske rasprave s kraja prošlog+nbsp; stoljeća. To su diskusije liberala i komunitaraca te rasprava o odnosu liberalizma i multikulturalizma. Obje diskusije nastavile su se do naših dana i postale nezaobilazni dio intelektualne kulture čak i+nbsp; društvenih znanstvenika koji inače nemaju nikakav interes za političku teoriju . U prvih nekoliko tjedana bavit ćemo se pitanjima suvremenog liberalizma, a zatim predstaviti komunitarnu i multikulturalnu kritiku te prodiskutirati o njenim dometima. Autori koji će biti razmatrani suvremeni su klasici: Rawls, Habermas, MacIntyre, Taylor, Rorty, Barry, I. M. Young. Pitanja koja ćemo diskutirati u seminarima imaju svoju teorijsku težinu, ali odgovori na njih imaju izravne političke posljedice. Npr.: Je li liberalizam nepromišljeni individualizam?, Na koji način suvremene konstitutivne demokracije rješavaju problem manjinskih kultura?, Mogu li se kulture međusobno razumjeti?, Jesu li liberalne institucije neutralne?, Je li moguće privatizirati religijske i kulturne razlike?, Je li liberalni univerzalizam oblik euroameričkog kulturnog imperijalizma?, Kako braniti univerzalna politička načela? Je li odzvnonilo liberalnoj demokraciji? i slično.

LITERATURA:

  1. Rawls, John; Teorija pravednosti (odabrane prevedene stranice u časopisu Naše teme); Naše teme, Zagreb (1990)
  2. Young, Iris Marion; Pravednost i politika razlike; Jesenski i Turk, Zagreb (2005), str. 317
  3. Kymlicka, Will; Multikulturalno građanstvo; Jesenski i Turk, Zagreb (2003), str. 400
  4. Barry, Brian; Kultura i jednakost; Jesenski i Turk, Zagreb (2006), str. 463
  5. MacIntyre, Alasdair; Za vrlinom; Kruzak, Hrvatski Leskovac (2002), str. 337


NASTAVA

8. SEMESTAR

Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

prof. dr. sc. Enes Kulenović:

On-line putem MS Teams aplikacije uz prethodni dogovor


Obavijesti

04.07.2023
Treći ispitni rok (12.7.) - seminarska grupa Kulenović
Zbog odlaska nastavnika na znanstvenu konferenciju ispitni rok 12.7. za studente koji su upisani u drugu seminarsku grupu (Kulenović),  održati će se 28.8. u 12 sati. Studenti koji planiraju izaći na ovaj rok trebaju se prijaviti za 12.7., a pristupiti će usmenom ispitu 28.8.  
28.06.2023
Drugi ispitni rok (seminarska grupa Kulenović)
Drugi ispitni rok će se održati u srijedu 28.6. u 13:45 u dvorani E. 
12.06.2023
Prvi ispitni rok (seminarska grupa Kulenović)
Prvi ispitni rok će se održati u srijedu 14.6. u dvije abecedno raspodijeljene grupe prema sljedećem rasporedu: 1. grupa (A-K) od 13:45 do 15:15 u dvorani E;  2. grupa (L-Ž) od 15:30 do 17:00 u dvorani E. 
17.05.2023
Rezultati drugog kolokvija (seminarska grupa Kulenović)
Rezultati drugog kolokvija objavljeni su pod linkom NASTAVNI MATERIJALI na intranetu. Studenti koji su iz dobili 15 ili više bodova položili su kolokvij.
19.04.2023
Rezultati prvog kolokvija (seminarska grupa Kulenović)
Rezultati prvog kolokvija objavljeni su pod linkom NASTAVNI MATERIJALI na intranetu. Studenti koji su iz dobili 15 ili više bodova položili su kolokvij.
01.03.2023
Početak nastave i raspored seminarskih grupa
Drage studentice i studenti, dobrodošli na kolegij  Suvremena politička teorija . Uvodno predavanje održati će se u srijedu 1.3. u 12:00 u dvorani C. Na prvom predavanju upoznati ćemo vas s temama i tekstovima o kojima ćemo raspravljati u ovom kolegiju, načinom rada, te vašim obvezama.  Seminarska nastava će se održavati u dvije seminarske grupe.  1. seminarska grupa (Kurelić) - srijedom u 13:45- 15:15 (dvorana H) 2. seminarska grupa (Kulenović) - srijedom u 13:45- 15:15 (dvorana E) Studenti će sami moći izabrati koju seminarsku grupu žele pohađati. Prijave za seminarsku grupu su moguće putem mail adrese spt2023at@gmail.com od srijede 1.3. od 15:15 do petka 3.3. do 12 sati. Prijave koje budu poslane prije ili poslije ovoga roka neće se uzeti u obzir. Svaka seminarska grupa može imati najviše 45 studenata, ako seminarska grupa bude popunjena, neće biti više moguće izabrati tu grupu, te će studenti biti raspoređeni u jednu od seminarski grupa u kojoj još imam mjesta. Radujemo se našem prvom susretu i zajedničkom radu u ovome semestru, Zoran Kurelić i Enes Kulenović