Jezik | Language: HRV ENG
Suvremena politička teorija
Šifra: 55542
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zoran Kurelić
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Cvijanović - Seminar
izv. prof. dr. sc. Enes Kulenović - Seminar

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Cvijanović - Predavanja
izv. prof. dr. sc. Enes Kulenović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Predmet je dizajniran za studente političkih znanosti na višim godinama preddiplomskog studija. Cilj kolegija je upoznati studente s pitanjima i problemima proizišlim iz dvije teorijske rasprave s kraja prošlog+nbsp; stoljeća. To su diskusije liberala i komunitaraca te rasprava o odnosu liberalizma i multikulturalizma. Obje diskusije nastavile su se do naših dana i postale nezaobilazni dio intelektualne kulture čak i+nbsp; društvenih znanstvenika koji inače nemaju nikakav interes za političku teoriju . U prvih nekoliko tjedana bavit ćemo se pitanjima suvremenog liberalizma, a zatim predstaviti komunitarnu i multikulturalnu kritiku te prodiskutirati o njenim dometima. Autori koji će biti razmatrani suvremeni su klasici: Rawls, Habermas, MacIntyre, Taylor, Rorty, Barry, I. M. Young. Pitanja koja ćemo diskutirati u seminarima imaju svoju teorijsku težinu, ali odgovori na njih imaju izravne političke posljedice. Npr.: Je li liberalizam nepromišljeni individualizam?, Na koji način suvremene konstitutivne demokracije rješavaju problem manjinskih kultura?, Mogu li se kulture međusobno razumjeti?, Jesu li liberalne institucije neutralne?, Je li moguće privatizirati religijske i kulturne razlike?, Je li liberalni univerzalizam oblik euroameričkog kulturnog imperijalizma?, Kako braniti univerzalna politička načela? Je li odzvnonilo liberalnoj demokraciji? i slično.
Literatura:
  1. Rawls, John; Teorija pravednosti (odabrane prevedene stranice u časopisu Naše teme); Naše teme, Zagreb (1990)
  2. Young, Iris Marion; Pravednost i politika razlike; Jesenski i Turk, Zagreb (2005), str. 317
  3. Kymlicka, Will; Multikulturalno građanstvo; Jesenski i Turk, Zagreb (2003), str. 400
  4. Barry, Brian; Kultura i jednakost; Jesenski i Turk, Zagreb (2006), str. 463
  5. MacIntyre, Alasdair; Za vrlinom; Kruzak, Hrvatski Leskovac (2002), str. 337
8. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 2. 4. 2021. u 10:52
Enes Kulenović

Drage studentice i studenti,

odlukom dekana i uprave Fakulteta,  nastava u petak 2. travnja 2021. održava se do 12 sati. S obzirom da se naš seminar održava od 13 do 14:30, on-line nastava preko MS Teams platforme se ovaj petak neće održati. No, kako ne bi trebali mijenjati naš raspored objavljen u silabusu, te kako bi mogli proći kroz svu ispitnu literaturu, na intranetu sam objavio predavanje koje pokriva gradivo 6. susreta (komunitarizam i kritika prosvjetiteljskog projekta). Molim vas da poslušate predavanje, a sljedeći petak nastavljamo po rasporedu sa 7. susretom (tradicija, narativi i prakse: MacInytre).

Audio predavanje je dostupno na intranetu pod linkom NASTAVNI MATERIJALI, Audio predavanja - seminarska grupa Kulenović.

Želim vam sretan Uskrs i da se svi uspijete odmoriti,

Enes Kulenović

Objavljeno: 30. 3. 2021. u 19:41
Hrvoje Cvijanović

Dragi seminaristi,

Kako bi uspješno organizirali polaganje prvog kolokvija, potrebno je prijaviti se za kolokvij. Prijave uputite kolegici demonstratorici na email spt2021lp@gmail.com do petka 2. travnja u 12:00.

Srdačno,

Hrvoje Cvijanović

Objavljeno: 22. 2. 2021. u 11:18
Uređeno: 22. 2. 2021. u 17:50
Enes Kulenović

Drage studentice i studenti,

nastava iz kolegija Suvremena politička teorija počinje u utorak 23.2.2021. Nastava će se održavati putem MS Teams platforme prema sljedećem rasporedu:

PREDAVANJA održava profesor Kurelić utorkom od 16:00-17:15. Prvo predavanje održati će se u utorak 23.2.2021.

SEMINARSKA GRUPA I: nastavu održava profesor Kurelić utorkom od 17:30-19:00. Prvi seminarski susret održati će se u utorak 23.2.2021.

SEMINARSKA GRUPA II: nastavu održava profesor Cvijanović utorkom od 17:30-19:00. Prvi seminarski susret održati će se u utorak 2.3.2021.

SEMINARSKA GRUPA III: nastavu održava profesor Kulenović petkom od 13:00-14:30. Prvi seminarski susret održati će se u petak 26.2.2021.

Studenti se mogu prijaviti za seminarsku grupu koje žele pohađati od utorka 23.2. od 17:30 do srijede 24.2. do 17:30 putem e-mail adrese: spt2021lp@gmail.com. Prijave prije ili nakon objavljenog roka neće biti prihvaćene. Ako se studenti ne prijave za seminarsku grupu ili je seminarska grupa za koju su se prijavili popunjena, biti će raspoređeni u jednu od slobodnih seminarskih grupa.  

Detaljnije informacije o silabusima, literaturi, kolokvijima, ispitima i mogućnošću zamjene seminarskih grupa dobiti ćete na prvome susretu.

 

prof. dr. sc. Zoran Kurelić

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Cvijanović

izv. prof. dr. sc. Enes Kulenović