Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Socijalna psihologija

Socijalna psihologija


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55538

ECTS:

5.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Nebojša Blanuša

Izvođači:

prof. dr. sc. Nebojša Blanuša - Seminar
dr. sc. Vedran Jerbić - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Uloga ljudskog subjekta u komunikaciji kako sa svojom okolinom tako i preko medija toliko je očita da se često i zanemaruje. Osobe ulaze u komunikacijski proces na temelju doživljaja relevantne okoline, selektivno prenose informacije i vrednuju ih i na taj način utječu na doživljaje, opredjeljenja i ponašanje drugih. Sve ono što vrijedi za svakodnevnu neformalnu komunikaciju, vrijedi i za novinarsku profesiju kao i za polje politike. Izbor događaja, način njihovog prikazivanja, doživljaj tih informacija od strane publike, imaju snažnu psihološku zasićenost. Također, subjektivnost u politici, kako građana, tako i individualnih i kolektivnih aktera prožeta je istim procesima.
Zadatak je kolegija, prije svega, da studente upozna s procesima formiranja ličnosti pojedinca i s psihologijskim mehanizmima koji određuju doživljaj socijalne okoline, kao i socijalnu interakciju, povezujući ih s kako s fenomenom medija tako i politike. Temeljno je polazište, u odnosu na novinarsku profesiju, da je odabir o čemu će se izvještavati subjektivan, da je način izvještavanja subjektivan, i da je način na koji se informacija prima također subjektivna. Također, ovaj kolegij ima funkciju upoznavanja s temeljnim socio-psihološkim procesima koji se nadograđuju na kolegiju politička psihologija.

LITERATURA:


NASTAVA

1. SEMESTAR

Izborni NOV 1-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


3. SEMESTAR

Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


5. SEMESTAR

Temeljni opći NOV 3-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 3-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA


15.03.2020

Upute o pravilima rada na Socijalnoj psihologiji za vrijeme obustave nastave

Upute o pravilima rada na Socijalnoj psihologiji za vrijeme obustave nastave

Cijenjene kolegice i kolege,

s obzirom na novonastale okolnosti, uobičajena nastava (predavanja i seminari) obustavljaju se dok ne dobijemo upute za njeno ponovno uspostavljanje. 

Do tada, da ne bismo zaostajali s gradivom i morali ga odrađivati u lipnju, ovako ćemo raditi na ovom kolegiju:

 

1. Ja ću na postojeće prezentacije u power pointu za predavanja nasnimiti glas s objašnjenjima pojedinih natuknica u slajdovima, tako da za to nećete biti zakinuti. Spremit ću ih u folder 2019_2020. Prezentacije ćete dobivati redovito, sukladno rasporedu. Dakle, svakog četvrtka negdje oko 14 sati.

 

2. Prezenteri će učiniti istu stvar. Izraditi će svoje prezentacije, nasnimiti svoj glas u njih (sve u power pointu)i poslati mi ih tijekom četvrtka kada bi prezentacije i inače održavali. 

 

3. Esejisti će za svaki od termina napisati svoje eseje i poslati mi ih u četvrtak kad je njihova tema na rasporedu. Nakon toga će pričekati upload prezentacije svojih kolega koje ću ja postaviti isto u folder 2019_2020, pogledati će ih i svatko od esejista će nakon toga meni na email adresu (nebojsa.blanusa@fpzg.hr) poslati 2 pitanja (koja bi i inače postavili prezenterima, sukladno tome što su eventualno izostavili ili nisu spomenuli u prezentaciji).

 

4. Svi ostali studenti imaju zadatak pročitati dotično poglavlje pod kategorijom SVI TREBAJU PROČITATI za dotični termin, i poslati demonstratoru, Ivanu Arloviću (iarlovic@outlook.com) sažetak poglavlja na jednoj stranici teksta. Molim da ne prepisujete jedni od drugih jer ćemo taj oblik akademskog nepoštenja strogo sankcionirati.

 

4. Oni studenti koji žele dodatne bodove za aktivnost mogu, vezanu uz temu koja je na rasporedu, pronaći dodatnu literaturu, npr. članak u nekom međunarodnom časopisu (u bazama koje se nalaze na poveznici knjižnice: https://www.fpzg.unizg.hr/knjiznica/online_baze_i_elektronicki_casopisi), o tome napisati kratki prikaz na jednoj stranici i poslati uz njega i originalni članak koji ste downloadali iz spomenutih baza. Njega također šaljete kolegi Arloviću na njegovu email adresu (iarlovic@outlook.com). 

 

Dok traju ove izvanredne mjere tako ćemo raditi i sukladno tome ću ocjenjivati vaše uratke i aktivnost na ovom kolegiju.

U nadi da ćemo se čim prije vratiti u klupe i humaniju interakciju,

Srdačno vas sve pozdravljam i želim vam puno zdravlja!

 

Nebojša Blanuša

 

Popis obavijesti