Jezik | Language: HRV ENG
Regionalne komparativne studije: Bliski istok i Izrael
Šifra: 103542
ECTS: 7.0
Nositelji: doc. dr. sc. Boris Havel
Izvođači: doc. dr. sc. Boris Havel - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Tri su glavna cilja predmeta. Prvi je cilj stjecanje znanja o Bliskom istoku kao višekontinentalnoj, ekonomski, socijalno i kulturno najheterogenijoj i politički najkonfliktnijoj regiji u suvremenom svijetu. Upoznavanje s različitim terminološkim značenjima (Orijent, Bliski istok, Srednji istok, Veliki Bliski istok, Levant, Plodni polumjesec itd.) te s različitim taksonomijama regije (popisom zemalja koje čine regiju). Politološko koncipiranje Bliskog istoka kao regije iz strukturne i procesne teorijske paradigme. Prva pretpostavlja identificiranje strukturnih obilježja koja su zajednička zemljama regije (osmansko i moderno kolonijalno naslijeđe, način nastanka i priroda država te tipologija političkih režima i politika), a druga utvrđivanje dominantnih političkih procesa koji određuju regiju, a to su gotovo sve vrste nasilnih sukoba (međudržavni, ekstradržavni i građanski ratovi, državni i nedržavni terorizam, politički pučevi i državni udari, genocid, politicid i tiranocid itd.). Drugi je cilj stjecanje znanja o povijesti, politici i političkim sustavima pojedinih država regije, poglavito o zemljama koje čine Bliski istok u užem smislu: Egipat, Irak, Iran, Izrael, Jordan, Libanon, Palestina, Sirija, Turska. Treći je cilj razmatranje mogućnosti i pretpostavki demokratske transformacije prevladavajućih autokratskih režima kako u pojedinim zemljama tako i u cijeloj regiji, kao i glavnih političkih, socijalnih i kulturnih prepreka koji su dosad tu transformaciju činili neuspješnome, s posebnim osvrtom na "Arapsko proljeće".
Literatura:
 1. Kasapović, Mirjana (ur.); Bliski istok. Politika i povijest; Fakultet političkih znanosti (2016), str. 3-46, 261-311, 399-406
 2. Kasapović, Mirjana; Politički sustav i politika Izraela; Politička kultura, Zagreb (2010), str. 15-94, 120-229, 259-276
1. semestar
Usmjerenje KOMPARATIVNA POLITIKA dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Boris Havel :

  četvrtkom 15:15-16:15, soba 9 (2. kat)

  Lokacija:
Objavljeno: 29. 6. 2020. u 13:18
Uređeno: 1. 7. 2020. u 07:40
Toni Kliškić

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju Uprava Fakulteta političkih znanosti:

 1. Preporučuje svim nastavnicima Fakulteta da maksimalno reduciraju već planirane konzultacije i susrete sa studentima u prostorijama Fakulteta i da ih održavaju na daljinu.
 2. Preporučuje da se svi ispiti srpanjskog roka održavaju na daljinu, to posebice vrijedi za studente kojima zbog povišene tjelesne temperature ne bude dozvoljen ulazak u zgradu.
 3. Skreće se pažnja svim nastavnicima koji koriste zgradu u Fabkovićevoj da se prethodno moraju javiti na portu u Lepušićevoj radi mjerenja tjelesne temperature kao i da studente koji dolaze u Fabkovićevu upute na isto.
 4. Preporučuje se da se obrane diplomskih radova i svih drugih radova – specijalističkih i doktorskih, u lipanjskom i srpanjskom roku, održavaju na daljinu.
 5. Svim studentima kojima je potrebno upisati ocjenu u indeks (Natječaj za studentski dom/stipendija/itd.)  mogu se obratiti prodekanici za nastavu i studente, koja će, u dogovoru s predmetnim nastavnikom i potvrdom o upisanoj ocjeni u ISVU sustav, upisati ocjenu.

Krizni stožer Sveučilišta u Zagrebu naglašava važnost primjenjivanja preporuke obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima za sve nastavnike, studente i zaposlenike Sveučilišta.

Popis obavijesti