Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
e-seminar Hobbes
Forum je namijenjen upitima vezano uz seminarsko gradivo iz Hobbesa. Svrha foruma je olakšati savladavanje gradiva omogućavanjem komunikacije s nastavnikom, a na osnovu seminarske literature i uputa za rad koje će se objavljivati svakoga tjedna. Odgovori na upite objavljivat će se najmanje jednom tjedno, u terminu nastave srijedom.
 
ePredavanja
Forum je namijenjen komunikaciji s nastavnicima i upitima u vezi predavanja. Na pitanja će se odgovarati najmanje jednom tjedno, u terminu predavanja (ponedjeljkom, od 13.45h), a po potrebi i češće.
2 28. 3. 2020. u 23:18

Povijest političkih ideja

Povijest političkih ideja


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55518

ECTS:

5.0

Nositelji:

doc. dr. sc. Domagoj Vujeva

Izvođači:

Katarina Jukić, mag. pol. - Seminar
doc. dr. sc. Domagoj Vujeva - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj je kolegija sustavno i kritički izložiti političke teorije moderne, od Machiavellija do Marxa. Na kolegiju studenti će se upoznati s glavnim političkim misliocima moderne, naučiti će čitati velike tekstove klasika modernog političkog mišljenja što će bitno razviti njihove sposobnosti kritičkog mišljenja i razumijevanja temeljnih problema suvremenosti. Pritom će se upoznati s različitim metodičkim pristupima povijesti političkih ideja. U sadržajnom smislu, predmet obuhvaća sljedeće cjeline: 1. Novovjeki prijelom s tradicijom političkog mišljenja: autonomija političkoga i poimanje države kao djelotvorne moći (Machiavelli) i suverene pravne vlasti (Bodin, Hobbes); 2. Ugovorna politička teorija kao teorija legitimnosti (Hobbes, Locke, Rousseau, Kant); 3. Politička teorija na pojmovnoj osi građansko društvo/politička država (Hegel, Marx, Mill); 4. Francuska revolucija i obzori čovjekova subjektiviranja (Burke, Sieyes, Kant, Hegel, Marx, Tocqueville); 5. Analitički diskurs moderne kao znanstvena paradigma (od Machiavellija, preko Montesquieua, do Tocquevillea).

LITERATURA:


NASTAVA

2. SEMESTAR

Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni


4. SEMESTAR

Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


24.03.2020

ePredavanje: Locke (Zoom)

Drage kolegice i kolege,

Nadam se da ste dobro i na sigurnome.

S obzirom da će izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo, po svemu sudeći, potrajati još neko vrijeme, odlučio sam promijeniti način izvođenja nastave na daljinu. Sljedeće predavanje (John Locke: "Dvije rasprave o vladavini", 1. dio) održat će se putem aplikacije Zoom, s kojom ste vjerujem dosad već dobro upoznati. U nastavnim materijalima (obavijesti) objavit ću link, preko kojega se možete pridružiti predavanju, koje će se ovaj put održati iznimno sutra, srijeda, 25.3. u terminu seminara, 13.45h (link će biti aktivan od 13.15h, savjetujem da se prijavite malo prije početka predavanja, postupak je prilično jednostavan, a oni koji eventualno budu imali problema prilikom prijave, mogu mi se javiti putem foruma ili e-maila) dok ćemo naredna predavanja, pokaže li se rad preko zoom-a uspješnim, održavati u redovnom terminu predavanja (ponedjeljkom, 13.45). Za vrijeme predavanja moći ćete pratiti i ppt prezentaciju, koju ću objaviti u repozitoriju nakon predavanja, kao i scan poglavlja o Lockeu iz ispitne literature. 

Pokaže li se ovaj način rada uspješnim, tako ćemo održavati i seminare iz Kanta, a stojim vam na raspolaganju i za konzultacije preko zoom-a, samo mi se prethodno javite mailom, kako bih vam mogao poslati link. Forum je također i dalje aktivan i možete se služiti njime za sva pitanja koja ćete imati između održavanja predavanja.

Srdačno,

Domagoj Vujeva

Popis obavijesti