Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
e-seminar Hobbes
Forum je namijenjen upitima vezano uz seminarsko gradivo iz Hobbesa. Svrha foruma je olakšati savladavanje gradiva omogućavanjem komunikacije s nastavnikom, a na osnovu seminarske literature i uputa za rad koje će se objavljivati svakoga tjedna. Odgovori na upite objavljivat će se najmanje jednom tjedno, u terminu nastave srijedom.
 
ePredavanja
Forum je namijenjen komunikaciji s nastavnicima i upitima u vezi predavanja. Na pitanja će se odgovarati najmanje jednom tjedno, u terminu predavanja (ponedjeljkom, od 13.45h), a po potrebi i češće.
2 28. 3. 2020. u 23:18

Povijest političkih ideja

Povijest političkih ideja


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55518

ECTS:

5.0

Nositelji:

doc. dr. sc. Domagoj Vujeva

Izvođači:

Katarina Jukić, mag. pol. - Seminar
doc. dr. sc. Domagoj Vujeva - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj je kolegija sustavno i kritički izložiti političke teorije moderne, od Machiavellija do Marxa. Na kolegiju studenti će se upoznati s glavnim političkim misliocima moderne, naučiti će čitati velike tekstove klasika modernog političkog mišljenja što će bitno razviti njihove sposobnosti kritičkog mišljenja i razumijevanja temeljnih problema suvremenosti. Pritom će se upoznati s različitim metodičkim pristupima povijesti političkih ideja. U sadržajnom smislu, predmet obuhvaća sljedeće cjeline: 1. Novovjeki prijelom s tradicijom političkog mišljenja: autonomija političkoga i poimanje države kao djelotvorne moći (Machiavelli) i suverene pravne vlasti (Bodin, Hobbes); 2. Ugovorna politička teorija kao teorija legitimnosti (Hobbes, Locke, Rousseau, Kant); 3. Politička teorija na pojmovnoj osi građansko društvo/politička država (Hegel, Marx, Mill); 4. Francuska revolucija i obzori čovjekova subjektiviranja (Burke, Sieyes, Kant, Hegel, Marx, Tocqueville); 5. Analitički diskurs moderne kao znanstvena paradigma (od Machiavellija, preko Montesquieua, do Tocquevillea).

LITERATURA:


NASTAVA

2. SEMESTAR

Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni


4. SEMESTAR

Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


17.03.2020

e-Seminar Hobbes

Drage kolegice i kolege,

 

zbog nužnosti uspostave nastave na daljinu, seminar ćemo u narednim tjednima održavati na sljedeći način. Na intranetu u podmapi e-seminar Hobbes predmeta Povijest političkih ideja tjedno ću objavljivati kraće dokumente koji će vam omogućiti da lakše savladate predviđena poglavlja iz Levijatana. U ovom trenutku naći ćete upute za prva dva seminarska susreta, a tijekom tjedna objavit ću i dokument koji se odnosi na treći seminarski susret. Riječ je o nizu pitanja i uputa koje će vam poslužiti u orijentaciji u tekstu Levijatana. Budući da se nastava neće održavati od vas se očekuje dodatni angažman prvenstveno u vidu čitanja većeg broja jedinica literature. U dokumentima ćete naći inforamciju o kojim se tekstovima radi – u ovom slučaju radi se o odabranim stranicama moga teksta u zborniku Moderna politička teorija, kao i o tekstu “Polazište Hobbesove znanosti o politici” (kojeg možete pronaći na Hrčku). U ovim okolnostima ti će vam tekstovi pružiti nužan oslonac za savladavanje gradiva. Na kraju dokumenta pronaći ćete i smjernice za daljnje istraživanje pojma prirodno stanje u sferi literature i filma. Ove su upute neobvezujuće i navedeni naslovi ne ulaze u obveznu literaturu koja ostaje nepromijenjena. Vjerujem da vam unatoč tome mogu biti posebno interesantni tijekom života u svojevrsnom izvanrednom stanju narednih tjedana.

 

Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju putem maila.

 

Srdačno,

 

Luka Ribarević 

Popis obavijesti