Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Repozitorij

Repozitorij je prazan

03.01.2021

Revidirani plan rada za ostatak susreta

 

 

 

Drage kolege,

 

sretna Nova godina! Želim vam da vas dovede mnogo bliže dovršetku studija i društvenom životu s kontaktom.

 

Šaljem upute za idući i podsjetnik na plan rada preostalih susreta.

 

Žao mi je što šaljem tek sada (potres). Nadam se da ste vi i vaši najbliži dobro. Niže navodim tekstove za čitanje za idući petak - pročitajte koliko stignete u datim okolnostima. Svi tekstovi su u Nastavnim materijalima kao i za sve druge susrete.

 

Rezime za Kolara i Bežovana: Na kraju "maratonskog" susreta o D. Massey ostalo je nekoliko elemenata neobrađeno i pitanje je bilo da li uzeti cijeli idući susret samo za te zaostatke, a pitali ste i koji bi bili tekstovi za čitanje za taj susret, te je opcija bila i da naprosto prijeđemo na idućeg autora Baumana.

 

Odvagao sam i zaključio da je za predviđene ishode ovog kolegija ipak bolje da dovršimo ono što je preostalo iz susreta o Massey jer se to u osnovi tiče ideje "multiplicity" što je i temeljna ideja cjelokupnog narativa kolegija. S tim u vezi, idući susret će imati dva dijela: prvo dovršavanje tema vezanih uz Massey i potom isticanje perspektiva identičnog senzibiliteta, samo iz ugla eksplicitno europskih i medijskih studija.

 

Konkretno - 8.1.2020.:

 

1. dio: podsjetnik na 3 osnovne tvrdnje proistekle iz Masseynog rada; multiplicitet; isječak iz intervjua s Massey o multiplicitetu; primjeri primjene iz etnografske studije u Zadru, rgeneracija, rhythmanalsis s Aanne Cronin, heterotopija..); "activity spaces"/"throwntogetherness"; primjer film 30' "Darkest Austria", pauza

2. dio: Kako 'primijeniti' multiplicitet u istraživanju? Radionica "prostorna analiza" prema H. Lefebvreu (i shemi D. Harveya, koju ću distribuirati na susretu): uvod u prostornu analizu; radionica uz vaše slike iz doktorskog istraživanja i u sklopu toga rasprava za koju pripremite jedan obavezni (barem ovaj obavezni, s obzirom na kratko vrijeme) i jedan od sljedećih kratkih tekstova autora koji su svi dali značajan doprinos multiplicitetu u europskom kontekstu ali nismo imali prostora obuhvatiti ih, odaberite prema vašim istraživačkim intersima:

Obavezni tekst: Robins, K. (2014) Europe and its complexity: what would like to be said? Cultural Politics 10/3

Stvarno probajte barem baciti pogled i na bilo što od sljedećeg, sve su probrani i utjecajni tekstovi (suvremeni klasici), nećete ni s jednim pogriješiti:

Studenti europskih studija svakako:

Chakrabarty, D. (2000) Provincializing Europe (Princeton) – Introduction

Pieterse, J. N.  Unpacking the West: How European is Europe? u Rattansi A 1994 (ed) Racism Modernity Identity  (polity) ili 1992 Decolonization of imagination (ed. Pieterse i Parekh, Zed Books) -- FUNDAMENTALNO, ali još nije na intranetu, moram skenirati

Sakai, N. (2001) "Modernity and its critique: the problem of universalism and particularism" Multitudes 6, online link ovdje 

Ističem i tekstove koji su istovremeno za europske i medijske studente:

Förnas, J. (2011) Signifying Europe (Intellect) – ch 9 „Projecting Europe“ + Förnas, J. (2012) "European identification: symbolic mediations of unity and diversity" Global media journal 6:1 online link ovdje

Shohat, E. & Stam, R. (1997) Unthinking Eurocentrism (Routledge) – Introduction (NOVO IZDANJE)

Milevska, S. (2016) "The Renaming Machine" (o preimenovanjima na Balkanu i Skopje 2014) i Ditchev, I. (2016) "Balkan Mimesis: Kitsch as a Geographic Concept" (o tragikomičnom iskapanju identiteta na Balkanu) - dva kratka teksta, pogotovo Ditchev!, oba u Krajina & Blanuša (ur) EU Europe Unfinished (Rowman & Littlefield), najbolje skupa s Cvoro, U. "Transitional aesthetics" (o slabom poznavanju engleskog na Balkanu)

Silverstone, R. (2007) poglavlje 4 "Contrapuntal cultures" u Media and morality (Polity) (bilo bi korisno za kontekst i poglavlje 1)  -- JOŠ NIJE NA INTRANETU JER NE MOGU PRONAĆI ONLINE

Morley, D. (2009) "Beyond Global Abstraction: regional theory and the spatialisation of history" u Media Modernity and Technology (Routledge), drugost u Europi od Hegela naovamo 

na kraju za posebno ambiciozne članak A Sovietological View of Britain 

 

Plan za ostatak susreta:

15.1. Bauman - od tad nadalje možemo počinjati ranije, dogovorimo se točno kad

22.1. Benjamin

29.1. Periferija kao komunikacija (prezentiram ja; vi dajete feedback, obrćemo uloge + rasprava) - tekst čitaju oni koji žele i koji imaju neki zaostatak, ali u principu imate pauzu od čitanja i tada pišete svoje osvrte 1500-2000 riječi u kojima se osvrćete na to koja jedna ili dvije konkretne ideje obrađene do sad su i konkretno na koji način redefinirale koji aspekt vašeg istraživanja (način na koji je to probao kolega Karlović zadnji put na susretu o Massey je jako dobar primjer toga)

5.2. Imamo dva zadatka, ako ne stignemo sve, imat ćemo još jedan susret kraći da dovršimo:

1) Svatko usmeno prezentira svoj osvrt napisan do tog susreta - 5.2. je rok za predaju ovdje na stranici predmeta pod "Predaja studentskih radova" i time ste položili kolegij - a prezentacije idu ovako:

svatko pripremi kao na doktorskoj konferenciji prezentaciju od 10 min. (to je cca 1.000 riječi!) na kojoj a) obrazloži odabrani koncept i b) obrazloži primjeni kod sebe; potom ide 5 min. feedback ostalih (aktivno slušanje i davanje feedbacka je zadana aktivnost za ostale)

2) Preostalih pola sata susreta pozdravit ćemo se uz nekoliko važnih ideja koje vam nudim svesrdno za obogaćivanje samog vašeg empirijskog istraživanja iz perspektive ovog kolegija: govorit ću o preporukama za 'multidimenzionalno istraživanje i efektivno prezentiranje' H. Beckera, C. W. Millsa, O. Wellesa (da, onog Orsona Wellesa! :), C. Ginzburga., C. Knorr, E. Morina, S. Marcusa, G. Pereca, Mass Observation........) 

 

12.2. ako vrijeme bude dobro možemo se manje formalno okupiti na nekoj terasi da se pozdravimo i nazdravimo

Puno pozdrava, vidimo se!

 

Popis obavijesti