Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Goran Čular - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 20. 2. 2021. u 09:30
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

u evidenciji 17 možete vidjeti stanje nakon II ispitnog roka. Velika većina kolega i kolegica uspjela je završiti s ovim kolegijom, a preostalima ostaju još dva roka - u srpnju i rujnu. Semestralni eseji bit će uneseni u ISVU kako budu ocjenjivani u sljedećim danima (pod uvjetom da postoji prijavljen rok za esej), a svatko će dobiti i povratni komentar.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 16. 2. 2021. u 08:19
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

objavljena je evidencija 16 gdje možete naći raspored i termine usmenih ispita (opaska) za studente koji još nisu položili usmeni ispit. Pretpostavka izlaska na usmeni je da student ima prijavljen II ispitni rok i da je položio pisani ispit. U načelu, studenti koji pišu u četvrtak u 8:30 pisani dodijeljeni su u termine usmenog za petak, a oni koji već imaju položen pisani u četvrtak.

I za pisani i za usmeni molim vas da koristite Zoom link u poruci ispod ove.

Također, ocijenjeni su i prikazi stranaka.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular 

Objavljeno: 5. 2. 2021. u 22:23
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

svi koji su položili pisani ispit (preko kolokvija ili sad na I roku) mogu, ako imaju prijavljen I rok, izaći na usmeni ispit sljedeći tjedan. Termini i studenti su određeni u Evidenciji 15. Ako studentu ne odgovara termin može se zamijeniti s drugim studentom. Studenti koji znaju da neće izaći na usmeni ispit na ovom roku, bilo bi dobro da nas sviju o tome obavijeste na MS Teamsu (ocjena iz pisanog ispita ostaje). Bilo bi dobro da se tamo u Konverzaciji rade i zamjene ili popunjavanje upražnjenjih mjesta, tako da svi možemo biti u toku.

Ispit se provodi on-line putem sljedećeg Zoom-linka: 
https://us02web.zoom.us/j/9075631970?pwd=S3dqYk0ybDlacm1HSzF0djYvWGhRUT09

Meeting ID: 907 563 1970
Passcode: 041871

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

 

Objavljeno: 2. 2. 2021. u 22:26
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

I ispitni rok je u četvrtak, 4. veljače u 8:30 i provodit će se na isti način kao i II kolokvij (samo s 30 minuta za rješavanje). Za priključenje molim da koristite Zoom link u donjoj poruci. Link za ispit bit će objavljen na MS Teamsu, pod timom Političke stranke.

U četvrtak popodne, kad vidim koliko ima potencijalnih kandidata za usmeni ispit, podijelit ću desetak jednostanih termina za ponedjeljak, utorak i srijedu (8. do 10. veljače) studentima da se sami rasporede (po tri studenta).

Literatura za usmeni ispit je ista kao i za pisani, sve što je podignuto pod susretima + dijelovi Beymea + prezentacije (predavanja).

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 23. 1. 2021. u 00:51
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

podignuta je evidencija nakon posljednjeg susreta (13). Osim svega ostalog, ovdje su dodane i ocjene iz participacije. Ocjene su kreirane na temelju formule: broj javljanja + dolasci iznad minimalnih 18 / 2.

Prikazi stranaka koje ste poslali bit će ocijenjeni do I roka i upisa ocjena. Eseji će biti ocijenjeni do kraja veljače (prijavite jedan rok za esej, bilo koji)

II kolokvij podrazumijeva svu zadanu literaturu po susretima, kao i prezentacije s predavanja od 8. do 13. susreta.

Studenti prijavljuju ispitni rok uvijek kad na tom roku žele izaći na pisani dio ispita i uvijek kad na tom roku žele izaći na usmeni dio ispita (primjerice ako su pisani dio položili kroz kolokvije ili neki prethodni rok)

O terminima usmenog dijela ispita dogovorit ćemo se za svaki rok posebno.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 23. 1. 2021. u 00:31
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

II kolokvij iz PS-a održat će se, kako je danas konačno dogovoreno, u četvrtak, 28. siječnja s početkom u 8:30, a pisani ispit u sklopu I roka u četvrtak, 4. veljače u 8:30. Pravo izlaska na II kolokvij imaju isključivo studenti koji su na I kolokviju imali 6 ili više točnih odgovora. Zbog izvanredne situacije s epidemijom (prelaska na on-line nastavu), a dodatno i zbog potresa na Baniji, stanja fakultetske zgrade, kao i činjenice da niz studenata iz tih razloga već dulje vrijeme nije u Zagrebu, Uprava je sugerirala da se kolokviji i ispiti do daljnjega održavaju on-line. Potpuno podržavam tu odluku, tako da će se II kolokvij, ali i pisani ispiti na predmetu do daljnjega održavati on-line.

On-line održavanje pisanog ispita (kolokvija) ima neke posebnosti. Zato vam dajem protokol održavanja II kolokvija (a on će vrijediti i za on-line pisane ispite u sklopu redovnih rokova do daljnjeg):

 1. Svi studenti koji imaju pravo i žele pristupiti kolokviju priključit će se u četvrtak najkasnije u 8:30 slikom i tonom preko Zooma - preko sljedeće poveznice:

  https://us02web.zoom.us/j/9075631970?pwd=S3dqYk0ybDlacm1HSzF0djYvWGhRUT09

 2. Meeting ID: 907 563 1970

 3. Passcode: 041871

 4. Tijekom cijelog ispita student mora imati uključenu kameru. Studenti koji nemaju uključenu kameru ili kod kojih primijetim ponašanje koje ukazuje na nedozvoljenu pomoć, bit će eliminirani s kolokvija.

 5. Usmenim putem će, na temelju jednostavnog kriterija, studenti biti dodijeljeni u različite grupe (A, B, C ...) pisanog ispita, što znači da student koji potpada pod primjerice grupu A može pisati (jedino tako će mu kolokvij biti priznat) isključivo ispit te grupe.
 6. Na MS Teamsu, pod Teamom Političke stranke (general) u Posts svima biti objavljeni linkovi (za svaku ispitnu grupu (A, B, C ..) poseban link). Klikom na link grupe pod koju potpada, student pokreće ispit (12 pitanja višestrukog izbora).
 7. Ispit će unaprijed biti vremenski ograničen, neće mu se moći pristupiti prije 8:35 i ispit se neće moći predati (submit) nakon isteka minute 8:49.
 8. Unutar tih 15 minuta student jednostavnim klikom u kružić odgovara na pitanja. Tom prilikom treba voditi računa o sljedećem: a) nakon što se klikne na link, a prije nego se otvori ispit, student će možda morati upisati svoju mail adresu preko koje je prijavljen u MS Teams, kao i šifru; b) nakon što klikne "submit" studenta sustav može ponovo pitati za login i šifru ili za "nisam robot" i nakon toga opet pitati da stisne "submit". Uglavnom, morate voditi računa da sve to napravite unutar predviđenih 15 minuta. Vremena za sve ima sasvim dovoljno i nemojte biti u panici.
 9. Tijekom prošle godine, na drugim predmetima, imao sam neugodna iskustva sa studentima koji varaju na ispitima. Varanje na ispitima i inače spada pod akademsko nepoštenje, a posebno je iritantno kada studenti iskorištavaju izvanredne okolnosti u kojima se svi nalazimo i volju Fakulteta i nastavnika da se maksimalno prilagode potrebama studenata u novonastaloj situaciji za svoje sitne nezaslužene probitke. To nije fer niti prema drugim studentima niti prema nastavniku. Iz tog razloga zadržavam pravo da:
 10. poništim ispit (kolokvij) svima, ako statistika riješenosti pokaže značajna odstupanja (u oba smjera) od distribucije odgovara I kolokvija odnosno kolokvija i ispita prethodnih godina.
 11. čak i ako distribucija odgovora ne odstupa značajno, zadržavam pravo da pojedine studente, gdje na to ukazuju objektivni razlozi, dodatno ispitam (usmeno) kako bi se njihov rezultat potvrdio.

Studenti koji iz bilo kojih opravdanih objektivnih razloga nisu u mogućnosti na opisani način pisati kolokvij neka mi se jave na mail do srijede, 27. siječnja do 20:00, kako bismo se dogovorili o drukčijem obliku i vremenu ispita (alternativa je usmeno odgovaranje preko Teamsa ili Zooma). Također, studenti koji se ne slažu s gore izloženim pravilima za pisanje ispita, također se mogu javiti do istog roka za alternativni način ispitivanja.

U nadi da će naš kolokvij, a onda i naredni ispitni rokovi, proći na obostrano zadovoljstvo,

srdačno vas pozdravljam,

Goran Čular

Objavljeno: 17. 1. 2021. u 16:59
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

kolokvij na PS-u određen je za petak, 29. siječnja u vrijeme predavanja, a pisani ispit I ispitnog roka za 5. veljače. Kako u oba ta termina imam on-line znanszvenu konferenciju za čiji sam termin saznao tek naknadno, ovim vas putem pitam je li moguće da i kolokvij i ispit izmjestimo: kolokvij u četvrtak, 28. siječnja u 8:30-9:00, a ispit u četvrtak, 4. veljače također u 8:30-9:00?

Molim studente koji u novopredloženim terminima imaju neku koliziju da mi se jave na mail s opisom o čemu se točno radi. I kolokvij i ispit održavaju se on-line i ne morate dolaziti na Fakultet.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 26. 11. 2020. u 09:04
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

bez obzira na raspored koji ste dobili od prodekanice Đane Luša, točno vrijeme pisanja kolokvija je ovo iz poruke niže. Također, i sve drugo napisano vrijedi, osim što ćemo usmene on-line ispite za studente koji se jave održati preko aplikacije Zoom, a ne MS Teams. Studenti koji se jave za on-line kolokvij dobit će mail s točnim vremenom odgovaranja (taj petak od 15:00 nadalje), kao i poveznicu za uključenje preko Zoom aplikacije.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 19. 11. 2020. u 10:03
Uređeno: 19. 11. 2020. u 10:05
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

iako u planu i programu predmeta piše da će se kolokvij održati u četvrtak, 26., ovim vas obaviještavam da će se I kolokvij održati u redovno vrijeme održavanja naše nastave, dakle u petak, 27. studenog.

Budući da pretpostavljam da taj tjedan svi imaju fizičke kolokvije (pa tako i kolega Vidačak koji je na rasporedu prije Političkih stranaka za one koji su ga izabrali), čini mi se da nema prepreke da kolokvij pišemo prema sljedećem rasopredu:

epidemiološka grupa 1 - u 14:15

epidemiološka grupa 2 - u 14:45

u seminaru I, gdje ide redovna nastava.

Ukoliko ovakav raspored nekome objektivno ne odgovara, molim vas da mi javite na mail. Pokušat ćemo naći rješenje.

Kolokvij se održava isključivo fizički, ima 12 pitanja tipa višestruki izbor, traje 15 minuta i uključuje sve tekstove za susrete od 1 do 6, kao i predavanja (prezentacije).

Molim sve studente da se, kao i do sada, strogo pridržavaju epidemioloških mjera i naputaka, što uključuje i to da studenti ne smiju doći fizički na kolokvij ukoliko:

a) su COVID-pozitivni

b) određena im je mjera samoizolacije

c) određena im je mjera pojačanog nadzora

d) testirali su se i čekaju rezultate testa

e) imaju tih dana bilo koji, a pogotovo više, sljedećih simptoma: temperaturu, neki od respiratornih simptoma, glavobolju, gubitak okusa ili mirisa ili nedefiniranu slabost.

Ti studenti će mi se javiti do 13:00 taj petak na mail (od a) do d) s priloženim dokazom) i za njih će kolokvij biti organiziran kao usmeni ispit putem aplikacije MS Teams od 15:00 nadalje svakih 15 minuta, o čemu će biti obaviješteni oko 15:00.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

 

Objavljeno: 11. 11. 2020. u 19:33
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

susret nadoknade bit će sutra u 8:30 preko Teamsa. Sastanak je kreiran. Prvo ćemo održati seminar, a nakon toga nastavu. Nastava u petak teče normalno, prema rasporedu, za dio studenata fizički, a za dio on-line.

Goran Čular

Objavljeno: 4. 11. 2020. u 15:17
Uređeno: 4. 11. 2020. u 15:19
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

obaviještavam vas, da zbog orgnazacijskih potreba vezanih uz Hrvatske politološke razgovore, moram odgoditi naš susret zakazan za sutra, četvrtak, 5. studenog.

Dakle, niti sutra niti u petak nema nastave iz predmeta Političke stranke. Nadoknadu ovog susreta napravit ćemo prvom prilikom sljedeći tjedan, vjerojatno sljedeći četvrtak, 12. studenog u 8:30, ali ako se pokaže da imamo bolji termin o tome ćete ovim putem biti obaviješteni.

Dakle, sljedeći ćemo tjedan imati dva susreta. Kako mi se nitko od vas nije javio na prethodnu obavijest vezano za predmet Epistemologija i politika, vrlo vjerojatno ćemo nadoknadu susreta imati potpuno on-line. Sljedeći petak, 13. studenog nastava ide u svakom slučaju, uobičajeno.

Vaše podneske za susret koji je trebao biti sutra sam primio i oni se računaju.

Srdačan pozdrav i isprika na promjeni plana.

Goran Čular

 

Objavljeno: 1. 11. 2020. u 11:55
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

zbog Hrvatskih politoloških razgovora koje, kao predsjednik Hrvatskog politološkog društva, organiziram zajedno s kolegama, u petak, 6. studenog nema nastave iz Političkih stranaka. Umjesto toga, nastava će se održati u četvrtak, 5. studenog od 8:30 do 11:15 u B dvorani. Zbog kolizije sa seminarom iz Javnih politika (grupa kolege Munte, 10:00-11:15), u prvom dijelu održat ćemo seminar (prezentacije), a u drugom dijelu predavanje. Nastava će simulatno ići i on-line preko ugovorenog sastanka na Teamsu.

Svi studenti epideiološke grupe 1 (taj tjedan fizički) mogu doći na fizičku nastavu, osim onih koji imaju u 10:00 on-line seminar iz Javnih politika. Ti i svi drugi on-line studenti priključuju se on-line. Studenti koji imaju seminar iz Javnih politika biraju hoće li od 10:00 do 11:15 biti na seminaru iz Javnih politika ili na predavanju iz Političkih stranaka.

Alternativno, ukoliko nema veliki broj studenata koji fizički slušaju izborni predmet 3. i 4. godine Epistemologija i politika (četvrtak od 11:45) možemo cijeli susret održati samo on-line. Molim studente koji su u četvrtak na fizičkoj nastavi i slušaju Epistemologiju i politiku da mi se jave na mail.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 15. 10. 2020. u 11:06
Uređeno: 15. 10. 2020. u 11:11
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

zbog promjena u rasporedu na drugim predmetima na kojima predajem, jedan od dva ponuđena termina konzultacija se mijenja: utorkom u 11:15 od sada je utorkom u 9:45 (ispred A dvorane). Jasno mi je da vam je drugi termin (nakon seminara) zgodniji i on ostaje i dalje, ali, inače, najveći dio konzultacija možemo obaviti mailom (pri tome vas molim da mi pišete s vaših službenih fakultetskih mail adresa, kao i da s tih mail adresa šaljete i podneseke i ostalo, te da tako obavljamo svu mail komunikaciju).

Drugo, termini kolokvija za sada ostaju kako su navedeni, ali postoji mogućnost da se promijene, zavisno od odluke Uprave.

Treće, pod Nastavni materijali podignuta je evidencija u excelu. Takva će ažurirana evidencija biti podizana nakon svakog susreta. U prvom sheetu uvijek ćete moći vidjeti stanje svojih bodova, u drugom dogovorene prezentacije, u trećem dogovorene prikaze stranaka ("osobne iskaznice"), a u četvrtom dogovorene semestralne eseje za 2,5 ECTS-a. Pozivam vas da se javljate za prezentacije, posebno za prva dva susreta. Već sad možete vidjeti što je zauzeto. Preporučam da uvijek navedete barem dvije teme prezentacija, za slučaj da vam se prva preferencija u međuvremenu zauzme. Iako nudim barem tri teme po susretu, čim se dvije teme napune, treća mogućnost će biti izbrisana, jer imamo vremena samo za dvije prezentacije s raspravom. Ja ću sukcesivno svakom prezenteru poslati mailom početnu literaturu i objasniti što bi trebao biti cilj prezentacije.

Kad je riječ o semestralnim esejima, u dogovoru s Upravom prihvatit ću određeni broj prijava (još nije određeno koliko, a u slučaju da dvoje ili više studenata konkurira za jedno mjesto prednost će imati student koji u tom trenutku ima više osvojenih bodova iz drugih oblika rada). Uglavnom, nadodao sam uvjet za semestralni esej, kao i za prikaz stranke - pravo na semestralni esej ima student koji je tijekom semestra poslao najmanje dva podneska. To sada piše i u režimu. Student može i svoju prezentaciju pretvoriti u esej, ali samo na osnovu dodatne literature i s ponešto proširenom temom (primjerice, ako student prezentira primjer populističke stranke, semestralni esej će tražiti komparaciju dvije populističke stranke ili neki drugi oblik proširenja unutar iste teme).

Srdačan pozdrav,

Goran Čular 

Objavljeno: 6. 10. 2020. u 08:10
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

pozdravljam vas sve na početku semestra i našeg izbornog predmeta. Upravo je objavljen program kolegija, kao i pravila rada na predmetu (režim). Također, imate tablicu gdje možete vidjeti kojoj podgrupi (timu) pripadate s obzirom na naizmjeničnost fizičkog i on-line prisustva nastavi.

Predlažem da prvi, uvodni susret, održimo svi zajedno fizički, u dvorani A - u četvrtak, 8. listopada u terminu 8:30-10:00 (nema seminara), umjesto u petak. To bi nam dalo mogućnost da se svi zajedno fizički upoznamo s programom i načinom rada na kolegiju.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular