Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Goran Čular - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 23. 1. 2021. u 00:31
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

II kolokvij iz PS-a održat će se, kako je danas konačno dogovoreno, u četvrtak, 28. siječnja s početkom u 8:30, a pisani ispit u sklopu I roka u četvrtak, 4. veljače u 8:30. Pravo izlaska na II kolokvij imaju isključivo studenti koji su na I kolokviju imali 6 ili više točnih odgovora. Zbog izvanredne situacije s epidemijom (prelaska na on-line nastavu), a dodatno i zbog potresa na Baniji, stanja fakultetske zgrade, kao i činjenice da niz studenata iz tih razloga već dulje vrijeme nije u Zagrebu, Uprava je sugerirala da se kolokviji i ispiti do daljnjega održavaju on-line. Potpuno podržavam tu odluku, tako da će se II kolokvij, ali i pisani ispiti na predmetu do daljnjega održavati on-line.

On-line održavanje pisanog ispita (kolokvija) ima neke posebnosti. Zato vam dajem protokol održavanja II kolokvija (a on će vrijediti i za on-line pisane ispite u sklopu redovnih rokova do daljnjeg):

 1. Svi studenti koji imaju pravo i žele pristupiti kolokviju priključit će se u četvrtak najkasnije u 8:30 slikom i tonom preko Zooma - preko sljedeće poveznice:

  https://us02web.zoom.us/j/9075631970?pwd=S3dqYk0ybDlacm1HSzF0djYvWGhRUT09

 2. Meeting ID: 907 563 1970

 3. Passcode: 041871

 4. Tijekom cijelog ispita student mora imati uključenu kameru. Studenti koji nemaju uključenu kameru ili kod kojih primijetim ponašanje koje ukazuje na nedozvoljenu pomoć, bit će eliminirani s kolokvija.

 5. Usmenim putem će, na temelju jednostavnog kriterija, studenti biti dodijeljeni u različite grupe (A, B, C ...) pisanog ispita, što znači da student koji potpada pod primjerice grupu A može pisati (jedino tako će mu kolokvij biti priznat) isključivo ispit te grupe.
 6. Na MS Teamsu, pod Teamom Političke stranke (general) u Posts svima biti objavljeni linkovi (za svaku ispitnu grupu (A, B, C ..) poseban link). Klikom na link grupe pod koju potpada, student pokreće ispit (12 pitanja višestrukog izbora).
 7. Ispit će unaprijed biti vremenski ograničen, neće mu se moći pristupiti prije 8:35 i ispit se neće moći predati (submit) nakon isteka minute 8:49.
 8. Unutar tih 15 minuta student jednostavnim klikom u kružić odgovara na pitanja. Tom prilikom treba voditi računa o sljedećem: a) nakon što se klikne na link, a prije nego se otvori ispit, student će možda morati upisati svoju mail adresu preko koje je prijavljen u MS Teams, kao i šifru; b) nakon što klikne "submit" studenta sustav može ponovo pitati za login i šifru ili za "nisam robot" i nakon toga opet pitati da stisne "submit". Uglavnom, morate voditi računa da sve to napravite unutar predviđenih 15 minuta. Vremena za sve ima sasvim dovoljno i nemojte biti u panici.
 9. Tijekom prošle godine, na drugim predmetima, imao sam neugodna iskustva sa studentima koji varaju na ispitima. Varanje na ispitima i inače spada pod akademsko nepoštenje, a posebno je iritantno kada studenti iskorištavaju izvanredne okolnosti u kojima se svi nalazimo i volju Fakulteta i nastavnika da se maksimalno prilagode potrebama studenata u novonastaloj situaciji za svoje sitne nezaslužene probitke. To nije fer niti prema drugim studentima niti prema nastavniku. Iz tog razloga zadržavam pravo da:
 10. poništim ispit (kolokvij) svima, ako statistika riješenosti pokaže značajna odstupanja (u oba smjera) od distribucije odgovara I kolokvija odnosno kolokvija i ispita prethodnih godina.
 11. čak i ako distribucija odgovora ne odstupa značajno, zadržavam pravo da pojedine studente, gdje na to ukazuju objektivni razlozi, dodatno ispitam (usmeno) kako bi se njihov rezultat potvrdio.

Studenti koji iz bilo kojih opravdanih objektivnih razloga nisu u mogućnosti na opisani način pisati kolokvij neka mi se jave na mail do srijede, 27. siječnja do 20:00, kako bismo se dogovorili o drukčijem obliku i vremenu ispita (alternativa je usmeno odgovaranje preko Teamsa ili Zooma). Također, studenti koji se ne slažu s gore izloženim pravilima za pisanje ispita, također se mogu javiti do istog roka za alternativni način ispitivanja.

U nadi da će naš kolokvij, a onda i naredni ispitni rokovi, proći na obostrano zadovoljstvo,

srdačno vas pozdravljam,

Goran Čular

Popis obavijesti