Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Goran Čular - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 4. 11. 2020. u 15:17
Uređeno: 4. 11. 2020. u 15:19
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

obaviještavam vas, da zbog orgnazacijskih potreba vezanih uz Hrvatske politološke razgovore, moram odgoditi naš susret zakazan za sutra, četvrtak, 5. studenog.

Dakle, niti sutra niti u petak nema nastave iz predmeta Političke stranke. Nadoknadu ovog susreta napravit ćemo prvom prilikom sljedeći tjedan, vjerojatno sljedeći četvrtak, 12. studenog u 8:30, ali ako se pokaže da imamo bolji termin o tome ćete ovim putem biti obaviješteni.

Dakle, sljedeći ćemo tjedan imati dva susreta. Kako mi se nitko od vas nije javio na prethodnu obavijest vezano za predmet Epistemologija i politika, vrlo vjerojatno ćemo nadoknadu susreta imati potpuno on-line. Sljedeći petak, 13. studenog nastava ide u svakom slučaju, uobičajeno.

Vaše podneske za susret koji je trebao biti sutra sam primio i oni se računaju.

Srdačan pozdrav i isprika na promjeni plana.

Goran Čular

 

Popis obavijesti