Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Goran Čular - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 1. 11. 2020. u 11:55
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

zbog Hrvatskih politoloških razgovora koje, kao predsjednik Hrvatskog politološkog društva, organiziram zajedno s kolegama, u petak, 6. studenog nema nastave iz Političkih stranaka. Umjesto toga, nastava će se održati u četvrtak, 5. studenog od 8:30 do 11:15 u B dvorani. Zbog kolizije sa seminarom iz Javnih politika (grupa kolege Munte, 10:00-11:15), u prvom dijelu održat ćemo seminar (prezentacije), a u drugom dijelu predavanje. Nastava će simulatno ići i on-line preko ugovorenog sastanka na Teamsu.

Svi studenti epideiološke grupe 1 (taj tjedan fizički) mogu doći na fizičku nastavu, osim onih koji imaju u 10:00 on-line seminar iz Javnih politika. Ti i svi drugi on-line studenti priključuju se on-line. Studenti koji imaju seminar iz Javnih politika biraju hoće li od 10:00 do 11:15 biti na seminaru iz Javnih politika ili na predavanju iz Političkih stranaka.

Alternativno, ukoliko nema veliki broj studenata koji fizički slušaju izborni predmet 3. i 4. godine Epistemologija i politika (četvrtak od 11:45) možemo cijeli susret održati samo on-line. Molim studente koji su u četvrtak na fizičkoj nastavi i slušaju Epistemologiju i politiku da mi se jave na mail.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Popis obavijesti