Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Goran Čular - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 15. 10. 2020. u 11:06
Uređeno: 15. 10. 2020. u 11:11
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

zbog promjena u rasporedu na drugim predmetima na kojima predajem, jedan od dva ponuđena termina konzultacija se mijenja: utorkom u 11:15 od sada je utorkom u 9:45 (ispred A dvorane). Jasno mi je da vam je drugi termin (nakon seminara) zgodniji i on ostaje i dalje, ali, inače, najveći dio konzultacija možemo obaviti mailom (pri tome vas molim da mi pišete s vaših službenih fakultetskih mail adresa, kao i da s tih mail adresa šaljete i podneseke i ostalo, te da tako obavljamo svu mail komunikaciju).

Drugo, termini kolokvija za sada ostaju kako su navedeni, ali postoji mogućnost da se promijene, zavisno od odluke Uprave.

Treće, pod Nastavni materijali podignuta je evidencija u excelu. Takva će ažurirana evidencija biti podizana nakon svakog susreta. U prvom sheetu uvijek ćete moći vidjeti stanje svojih bodova, u drugom dogovorene prezentacije, u trećem dogovorene prikaze stranaka ("osobne iskaznice"), a u četvrtom dogovorene semestralne eseje za 2,5 ECTS-a. Pozivam vas da se javljate za prezentacije, posebno za prva dva susreta. Već sad možete vidjeti što je zauzeto. Preporučam da uvijek navedete barem dvije teme prezentacija, za slučaj da vam se prva preferencija u međuvremenu zauzme. Iako nudim barem tri teme po susretu, čim se dvije teme napune, treća mogućnost će biti izbrisana, jer imamo vremena samo za dvije prezentacije s raspravom. Ja ću sukcesivno svakom prezenteru poslati mailom početnu literaturu i objasniti što bi trebao biti cilj prezentacije.

Kad je riječ o semestralnim esejima, u dogovoru s Upravom prihvatit ću određeni broj prijava (još nije određeno koliko, a u slučaju da dvoje ili više studenata konkurira za jedno mjesto prednost će imati student koji u tom trenutku ima više osvojenih bodova iz drugih oblika rada). Uglavnom, nadodao sam uvjet za semestralni esej, kao i za prikaz stranke - pravo na semestralni esej ima student koji je tijekom semestra poslao najmanje dva podneska. To sada piše i u režimu. Student može i svoju prezentaciju pretvoriti u esej, ali samo na osnovu dodatne literature i s ponešto proširenom temom (primjerice, ako student prezentira primjer populističke stranke, semestralni esej će tražiti komparaciju dvije populističke stranke ili neki drugi oblik proširenja unutar iste teme).

Srdačan pozdrav,

Goran Čular 

Popis obavijesti