Jezik | Language: HRV ENG
Političko ponašanje
Šifra: 92712
ECTS: 7.0
Nositelji: doc. dr. sc. Kosta Bovan
Izvođači: Kosta Bovan - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Iako vuče korijene puno dalje u prošlosti, područje političkog ponašanja pozicioniralo se unutar politologije tijekom 40ih godina prošlog stoljeća. Na krilima kvantitativnih metodoloških napredaka, istraživači ovog područja doprinijeli su razumijevanju načina na koji građani razmišljaju o politici, donose političke odluke, razvijaju političke preferencije, politički se aktiviraju itd. No, područje političkog ponašanje ne može se reducirati na kvantitativne pristupe i na glasačko ponašanje. Ono uključuje, između ostalog, proučavanje ponašanja političkih elita, grupa i političkih pokreta; proučavanje političkog nasilja, traumatskih događaja, političke kulture, i medija; te korištenje niza različitih metodoloških alata, poput analize procesa donošenja odluka, dubinskih intervjua, interpretativnih pristupa itd.
Stoga, cilj ovog kolegija je dvojak. Prvo, studenti će se upoznati s klasičnim pristupima i nalazima političkog ponašanja. Kroz prizmu sociološkog, sociopsihološkog, i pristupa teorije racionalnog izbora obradit će se teme glasovanja, političkih vrijednosti, ideologije, političke participacije itd. Drugo, studenti će se upoznati s novijim pristupima i temama političkog ponašanja, poput emocija u politici, ponašanja političkih elita, on-line političkog ponašanja, kulturalnih procesa itd. Po završetku kolegija, studenti će moći koristiti niz teorijskih okvira, metodoloških i analitičkih alata kako bi razumjeli i istraživali ponašanje političkih aktera.
Literatura:
  1. Hans-Dieter Klingemann; Oxford Handbook of Political Behavior; Oxford University Press, USA (2007), str. (object Object)
1. semestar
Usmjerenje EUROPSKI STUDIJI: HRVATSKA I EUROPA dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje POLITIČKI SUSTAV HRVATSKE dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Usmjerenje Strateško komuniciranje DN 3. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 2. 12. 2020. u 15:04
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

u tablicu s bodovima su uneseni bodovi i ocjene s prvog kolokvija. Uvid ćemo morati odraditi online nekako idući tjedan od 14h na Teamsu. Molim zainteresirane da u tom terminu otvore chat i pozovu me.

Što se tiče seminarske nastave, termin 07.12. ćemo imati grupne konzultacije, zadatak svih podgrupa je da nas updateaju sa stanjem s istraživačkim radom. To će biti prilika da još neke nedoumice razrješimo.

U terminu 14.12. ću ja imati izlaganje - ponavljanje temelja kvantitativne i kvalitativne analize.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 27. 11. 2020. u 16:31
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

dobili smo obavijest od Uprave fakulteta da se nastava prebacuje na online formu od idućeg tjedna. Za nas ništa novo.

Bitno je da po planu Uprave kolokviji idući tjedan idu po planu uživo, tako i kod nas. Ponavljam da ukoliko niste u mogućnosti doći da mi javite mailom pa ćemo organizirati online opciju.

Za drugi kolokvij i ispite još ne znamo, kako bude koja odluka donesena obaviještavat ću vas.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 25. 11. 2020. u 08:52
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

samo još jedan podsjetnik da ćemo prvi kolokvij, ukoliko ne bude nekih većih epidemioloških izmjena, pisati u ponedjeljak 30.11. u terminima seminarske nastave kako smo inače u grupama. Lokacija je Seminar 3, gdje smo imali nastavu uživo prije. Napominjem da taj ponedjeljak nema predavanja.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 9. 11. 2020. u 21:50
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

da bih vas malo probudio u raspravi, od idućeg termina ćemo imati obavezno međugrupno komentiranje za sva izlaganja do kraja semestra. To će funkcionirati tako što će svaka grupa iz seminarske podgrupe imati para u drugoj seminarskoj podgrupi. U terminu kada prve podgrupe imaju izlaganja, članovi iz druge podgrupe čiji su par, su dužni ponuditi suvisli komentar na izlaganje. I obrnuto. Komentiranje ne zahtjeva nikakvu posebnu pripremu niti čitanje literature unaprijed, tako da vjerujem da neće biti problematično.

Parovi podgrupa su (samo je prikazan prvi član podgrupe):

  1. Abramović-Blažic
  2. Miković-Anđelković
  3. Marinović-Braer
  4. Jovanović-Hrastović
  5. Samošćanec-Grgurić
  6. Prigradić-Plazina
  7. Pavlović-Šimek

Npr. Kada izlaganje budu imali grupa Samošćanec, taj termin kolege iz grupe Grgurić moraju na to izlaganje dati komentar. Termin kada grupa Grgurić ima izlaganja, grupa Samošćanec daje komentare.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

 

Objavljeno: 9. 11. 2020. u 16:20
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

na MS Teams aplikaciji su napravljeni posebni kanali za svaku seminarsku grupu. Unutar kanala će se odvijati seminarska nastava.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 6. 11. 2020. u 21:14
Uređeno: 6. 11. 2020. u 21:23
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

pozivam Vas ovim putem za sudjelovanje u prikupljanju podataka za istraživanje Minority rights index, koje u okviru Fakulteta provodi Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM). Riječ je projektu čiji je cilj analiziranje pravne, javno-političke, i stavovno-ponašajne dimenzije prava različitih nacionalnih manjina u državama Europe. Istraživanje je u fazi prikupljanja podataka za Hrvatsku. Riječ je o izvrsnoj prilici za produbljivanje znanja o nacionalnim manjinama, ali i o metodologiji. Naime, svi koji se uključe u istraživanje proći će kroz trening prikupljanja podataka kao i teorije i niza pristupa u području prava nacionalnih manjina.

Molim sve zainteresirane da mi se jave na mail kosta.bovan@fpzg.hr do utorka, 10.11.2020. do kraja dana.

Hvala i srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 3. 11. 2020. u 13:07
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

uslijed jučerašnjeg broja dolazaka i broja isprika odlučio sam da od idućeg tjedna prelazimo na online formu nastave. Neće biti neke pretjerane izmjene, termini su isti, a sve će se odvijati unutar MS Teams sustava.

Predavanja će ići kao "globalni" meeting kojem se možete pridružiti, a za seminarske grupe ću stvoriti 2 kanala da bude jednostavnije se priključiti članovima pojedinih grupa. Prisutnost je i dalje obavezna na seminarskoj nastavi kao i do sada (specifične slučajeve ćemo rješavati u hodu).

Za konzultacije i druge upite i dalje sam dostupan online (Teams provjereno funkcionira za taj tip sastanka), pa se javite po potrebi.

NAPOMENA - Kao što sam napomenuo ako ne bude nekih većih izmjena u nastavi na Fakultetu, prvi kolokvij će se odvijati uživo.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 27. 10. 2020. u 18:15
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

kao što sam napomenuo na nastavi ovaj tjedan, uslijed niza samoizolacija i sličnih situacija potencijalno ćemo nastavu prebaciti isključivo u online formu. Još ćemo vidjeti idući tjedan koja će biti situacija pa ću vas obavijestiti.

 

Online opcija znači da ću preko Teamsa i dalje streamati svoja predavanja, a napravit ću dva zasebna kanala za dvije seminarske grupe. Napominjem kako će se kolokviji održavati uživo. Naravno, to ovisi o potencijalnim novim preporukama. Osim toga, posebne zdravstvene okolnosti u periodu kolokvija ćemo rješavati individualno.

Konačno, podsjećam da se, ako imate potrebu, slobodno javite za dogovor oko termina konzultacija za istraživački rad.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 19. 10. 2020. u 19:07
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

po slučaju sam vas rasporedio u podrgrupe, tj. u raspored za izlaganj (stavljam po jedno prezime iz grupe)

- Izlaganja 26.10., 09.11., 23.11., i 11.01. - Miković, Marinović, Braer, Hrastović; Samošćan, Pavlović, Šimek

- Izlaganja 02.11., 16.11., 23.11, i 18.01. - Blažic, Abramović, Anđelković, Jovanović, Grgurić, Prigradić, Plazina

 

VAŽNO!

- U tablici s bodovima, nalazi se sheet "Grupe". Obavezno mi se što prije neka mi se jave studentice i studenti koji nisu na popisu u nijednoj grupi da zaključimo priču s istraživačkim grupama.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 18. 10. 2020. u 10:30
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom na odluku Uprave Fakulteta o kolektivnom održavanju kolokvija u unaprijed zadanim terminima, morao sam izmijeniti raspored tijekom semetra. Detalje pogledajte u updateanom silabusu.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 13. 10. 2020. u 14:01
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

obavijest za one koji nisu bili na ovotjednoj seminarskoj nastavi. Istraživački projekt na kolegiju će se provoditi na razini istraživačkih grupa, odnosno skupine od 2 ili 3 studentice/a. Molim sve studentice i studente da nađu osobu s kojom će provoditi istraživanje i pisati istraživački izvještaj te da mi jedan član grupe pošalje mail s imenima i prezimenima članova najkasnije do idućeg termina seminarske nastave.

Srdačan pozdrav,

Objavljeno: 12. 10. 2020. u 10:11
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

uslijed nekoliko upita da potvrdim - predavanja će se odvijati uživo, ali će se i streamati preko MS Teamsa, a snimka streama će također biti dostupna u Teamsu.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 1. 10. 2020. u 14:38
Uređeno: 1. 10. 2020. u 14:39
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom da su gotovi upisi, a Vas je na popisu manje od 50, prvi susret idući tjedan odradit ćemo u seminarskim grupama. Tada ćemo proći kroz sve detalje kolegija i silabus, kao i plan za organizaciju nastave. Termin predavanja preskačemo prvi tjedan.

Grupe su:

Abramović - Paša - seminarska grupa 1 16:15-17:30

Pavlović - Živčić - seminarska grupa 2 17:30-18:45

Srdačan pozdrav do ponedjeljka,

Kosta Bovan

Objavljeno: 24. 9. 2020. u 12:23
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom na trenutačne informacije (s datumom 24.09) i odluke FPZG-a, samo bih vas želio obavijestiti o trenutačnom planu za izvođenje nastave.

1. Termin nastave za ovaj kolegij je ponedjeljkom od 15:00 do 18:45. Nastava će se (koliko je moguće) odvijati uživo.

2. S obzirom da nisu gotovi upisi nemam konačan broj upisanih te stoga imamo dvije opcije (koje su definirane epidemiološkim mjerama i veličinom prostorije u kojoj izvodimo nastavu):

 

2.1. Manje od 50 studenata - predavanje 15:00-16:15; seminarska grupa 1 16:15-17:30; seminarska grupa 2 17:30-18:45.

 

2.2. Više od 50 studenata - predavanje snimljeno online; seminarska grupa 1 15:00-16:15; seminarska grupa 2 16:15-17:30; seminarska grupa 3 17:30-18:45.

 

3. Silabus je uploadan na intranet.

4. Izvanredne situacije rješavat ćemo individualno.

 

Konačno, situacija će se potencijalno mijenjati tijekom semestra, pa ćemo se prilagođavati po potrebi.

Za sva pitanja dostupan sam mailom.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan