Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Političko odlučivanje

Političko odlučivanje


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55510

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Ana Petek

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Ana Petek - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj je predmeta studenticu* upoznati s teorijama političkog odlučivanja i različitim načinima njihove primjene.

Kolegij pripada u politološku granu javnih politika i čini pripremu i nadopunu kolegija Javne politike, obveznog predmeta 3. godine studija politologije. Javnim politikama i političkom odlučivanju pristupa se u klasičnom, najužem i najjednostavnijem smislu: da su javne politike ono što čini vlada i da se političko odlučivanje odnosi na samo jednu, središnju fazu javnopolitičkog procesa kada se formalno donosi odluka - fazu odlučivanja.

Predavanja predstavljaju pojedine teorije političkog odlučivanja, a seminarska nastava služi za njihovu primjenu. Kolegij je, nakon uvodnih razmatranja, tematski podijeljen u dva dijela. Prvi dio kolegija nosi naziv Klasične teorije političkog odlučivanja i daje njihov pregled, a to su različiti modeli racionalnog odlučivanja, inkrementalizam i teorija organizirane anarhije. Drugi dio kolegija nosi naziv Multiperspektivnost u analizi političkog odlučivanja. Ovdje je kolegij posvećen kombiniranju više teorija političkog odlučivanja za analizu različitih aspekata jedne odlučivačke situacije, jedne politike ili jednog političkog sustava. Rabi se koncept isprekidane ravnoteže, zatim modeli Grahama Allisona, režimi javnih politika, te teorija tri toka. Prikazane teorije se primjenjuju u analizi odlučivanja izvršne vlasti, na primjeru Vlade RH, stoga što je vlada ključni akter stvaranja javnih politika, posebice u fazi odlučivanja.
_______________________________________
* Koristi se kao generički pojam za oba spola.

LITERATURA:


NASTAVA

1. SEMESTAR

Izborni NOV 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


3. SEMESTAR

Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


Obavijesti

09.10.2020
VAŽNO - STUDENTICA POZITIVNA NA COVID-19
Poštovane kolegice i kolege, studentica koja je bila s vama na nastavi 7.10.2020., od 8,30 do 10,15 pozitivna je na korona virus. S obzirom na to da je bila infektivna, ali nosila je masku, kao i svi vi, te održavala potrebnu fizičku distancu, sukladno preporuci epidemiologa, nije potrebna mjera samoizolacije za vas. Ipak preporučamo pojačan oprez, što bi značilo da smanjite izlaske i druženja sljedećih 14 dana, ostanete u kontaktu samo s ukućanima, izbjegavate javna okupljanja i druženja, kao i  javni prijevoz. Također molimo vas da obratite pažnju na simptome i ukoliko se isti pojave, svakako ostanite kod kuće i javite se epidemiologu. Molimo vas da ne dolazite u zgradu Fakulteta, o svim detaljima praćenja nastave ćemo vas obavijestiti U slučaju bilo kakvih nedoumica, molimo javite se prodekanici za nastavu na e-mail:  dana.lusa@fpzg.hr . Prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Đana Luša