Jezik | Language: HRV ENG
Politička komunikacija
Šifra: 92703
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
Izvođači: Branimir Barišić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija da studenti steknu i unaprijede teorijska znanja o temeljnim pojmovima i teorijskim pristupima političke komunikacije kao znanstvene discipline, te da usvoje relevantne informacije vezane za prošlost i suvremenost fenomena svrhovite komunikacije u vezi s politikom (Brian McNair).
Pobliže, cilj podučavanja iz političke komunikacije je da studenti steknu valjan uvid u obilježja međudjelovanja političkih aktera (vlasti, stranaka, političara, međunarodnih organizacija...), medija i javnosti. U tom sklopu, oni se trebaju upoznati s ključnim područjima, instrumentima i obilježjima suvremene političke komunikacije. Planirano je da studenti usvoje relevantna znanja vezana za međuodnos političke komunikacije i važnih kulturnih i društvenih procesa kao što su globalizacija i modernizacija. Poseban se naglasak pritom usmjerava na političko komuniciranje u Hrvatskoj kao zemlji u tranziciji koja ima razmjerno kratkotrajna ali zanimljiva iskustva izbornih kampanja i drugih oblika takvoga komuniciranja u uvjetima višestranačke demokracije.
Ulazne kompetencije za pohađanje nastave iz ovoga predmeta su ponajprije poznavanje osnovnih pojmova, teorijskih pristupa i metoda komunikologije.
Literatura:
 1. Lalić, Dražen, Kunac, Suzana; Izborne kampanje u Hrvatskoj, Tri studije o dva izborna nadmetanja (str. 1-7. 77-151); Biblioteka Politička misao, Zagreb (2010)
 2. MacNair, Brian; Uvod u političku komunikaciju; Biblioteka Politička misao, Zagreb (2003)
 3. Street, John; Masovni mediji, politika i demokracija (stranice: 3-32 i 155-229); Biblioteka politička misao, Zagreb (2003)
 4. Šiber, Ivan; Politički marketing (peto i šesto poglavlje, stranice: 145-218); Politička kultura, Zagreb (2003)
1. semestar
Izborni SDN 1-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 24. 6. 2020. u 14:42
Dražen Lalić

Poštovane kolege,

 

obavještavam vas da će se ispit iz predmeta Politička komunikacija održati 7. srpnja u 12 sati umjesto u 10 sati. Mjesto je isto: FPZG, dvorana B.

 

Srdačno,

 

Prof. dr. sc. Dražen Lalić

Objavljeno: 10. 2. 2021. u 08:23
Uređeno: 10. 2. 2021. u 08:24
Branimir Barišić

Poštovane kolegice i kolege,

u mapu "Ispitni rokovi PK 2021" na platformi Microsoft Teams su dodani rezultate ispita održanog 8.veljače.

Upis ocjena će se održati u četvrtak 11. veljače s početkom u 11:00 sati u sobi 12 na drugom katu, a trajat će najdulje do 13:00 sati pa studenti mogu doći u tom vremenskom intervalu. Zbog epidemioloških razloga, molimo da studenti sa sobom, uz svoj indeks, ponesu indekse više svojih kolega. Također, molimo studente da se što kraće zadržavaju u prostorima Fakulteta, nose zaštitne maske i održavaju međusobnu fizičku distancu.

Studentima koji osobno ne dođu na upis ocjena, a imaju različite ocjene iz prvoga i drugoga kolokvija (npr. 3 i 4), uslijed usmenoga neodgovaranja za višu ocjenu bit će upisana niža od tih ocjena.

Lijep pozdrav,

Branimir Barišić

Objavljeno: 4. 2. 2021. u 10:02
Branimir Barišić

Poštovane kolegice i kolege,

ispit iz kolegija Politička komunikacija održat će se 8. veljače 2021. putem platforme Microsoft Teams. S obzirom na to da svi studenti ne odgovaraju jednak opseg gradiva, ispit će se održati u dvije grupe. Na ispitni rok mogu izaći samo studentice i studenti koji su ga prijavili.

1. grupa - studentice i studenti koji odgovaraju cjelokupno ispitno gradivo (kolegice i kolege koji nisu izašli na kolokvij i oni koji nisu položili kolokvij, a prijavili su ispitni rok)

Početak: 15:00h

Trajanje ispita: 60 minuta za pisanje + 5 minuta za slikanje i slanje ispita

2. grupa - studentice i studenti koji odgovaraju samo prvi ili samo drugi dio ispitnog gradiva (kolegice i kolege koji su položili kolokvij i oni koji su realizirali projekt, a žele bolju ocjenu iz kolokvija ili ga dosad nisu polagali, a prijavili su ispitni rok)

Početak: 16:30h

Trajanje ispita: 40 minuta za pisanje + 5 minuta za slikanje i slanje ispita

Molimo studentice i studente da pripreme sljedeće:

 • Stabilnu internetsku vezu, računalo s mikrofonom i kamerom te mobilni telefon koji ima dovoljno dobru rezoluciju za fotografiranje i slanje fotografija na e-mail profesora. Također, nužno je da tijekom pisanja ispita studenti budu sami u prostoriji te da do navedene prostorije ne dopire buka.
 • 3 prazna lista papira (A4) na koje ćete upisati: ime i prezime, datum održavanja ispita, naziv kolegija, vlastoručni potpis. Numerirajte stranice (1,2,3) kako bismo se lakše snalazili tijekom ispravljanja.
 • Dvije kemijske olovke jer se piše rukopisom koji mora biti čitak. Ako vam rukopis nije čitak, molimo da pišete tiskanim slovima.
 • Indeks ili osobnu iskaznicu kako biste je mogli pokazati u kameru.

Način održavanja ispita:

 • Pokrenut će se sastanak u koji se studenti koji izlaze na rok uključuju.
 • Uvodno ćemo prozvati sve prisutne studentice i studente koji će u kameru pokazati indeks ili osobnu iskaznicu.
 • Kamera, mikrofon i zvučnici moraju biti upaljeni za cijelog trajanja ispita. Zbog toga je izrazito važno da ispit pišete u prostoriji do koje ne dopire buka jer ćete ometati ostale kolegice i kolege.
 • Pitanja ćemo poslati putem Microsoft Teams platforme, nakon čega prva grupa ima 65min, a druga grupa 50min da e-mailom dostavi ispit. U navedeno vrijeme je uračunato vrijeme za pisanje te 5 min za slikanje i slanje ispita. Točno vrijeme do kojeg se zaprimaju ispiti ćemo dogovoriti na samom ispitnom roku. Naglašavamo da ćemo se rigorozno držati dogovorenog termina. Primjerice, ako dogovorimo da se ispiti e-mailom zaprimaju do 16:05h, svi ispiti koji dođu na naše e-mail adrese u 16:06h neće biti uvaženi. 5min prije dogovorenog termina ćemo upozoriti da je ostalo još 5min kako biste mogli sve na vrijeme napraviti.
 • Nakon što dovršite pisanje ispita, slikajte listove mobitelom te ih sve zajedno pošaljite u jednoj e-mail poruci kao priloge. Ispit šaljete na drazen.lalic@gmail.com i cc branimir.barisic@gmail.com u dogovorenom roku. Možete poslati najviše 3 stranice ispita. Ako pošaljete više od toga, ispit neće biti prihvaćen. Oko navedenoga ćemo također biti rigorozni.
 • Molimo vas da prethodno isprobate postupak slanja fotografija s vaših mobilnih telefona kako bismo izbjegli potencijalne probleme u samom postupku.

Molimo vas da se pridržavate pravila i poštujete načela akademskog poštenja. Posebno napominjemo da će studenti za koje se utvrdi da su kršili navedena pravila i načela biti ocijenjeni negativnom ocjenom. Zadržavamo pravo da vas u svakom trenutku prekinemo u pisanju kako biste nam pokazali svoju okolinu, odnosno prostoriju u kojoj se nalazite.

Usmeni dio ispita za one koji zbog različitih ocjena iz kolokvija i ispita trebaju odgovarati za višu ocjenu održat će se prema dogovoru s profesorom Lalićem.

O upisu ocjena u indeks bit ćete naknadno obaviješteni.

Za sva pitanja o pripremi i realizaciji ispita, molimo da se obratite na e-mail branimir.barisic@gmail.com . Ako ima hitnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte i na brojeve mobitela 091 531 8206 - prof.dr.sc. Dražen Lalić ili 091 508 4294 - Branimir Barišić.

S poštovanjem,

prof.dr.sc. Dražen Lalić i Branimir Barišić

Objavljeno: 27. 1. 2021. u 09:58
Branimir Barišić

Poštovane kolegice i kolege,

u mapu "Ispitni rokovi PK 2021" na platformi Microsoft Teams su dodani rezultati ispita održanog 25.siječnja.

Upis ocjena održat će se u petak 29. siječnja s početkom u 9:00 sati, a trajat će najmanje do 11:30 sati pa studenti mogu doći u tom vremenskom intervalu. Zbog epidemioloških razloga, molimo da studenti sa sobom, uz svoj indeks, ponesu indekse više svojih kolega. Također, molimo studente da se što kraće zadržavaju u prostorima Fakulteta, nose zaštitne maske i održavaju međusobnu fizičku distancu. Studentima koji osobno ne dođu na upis ocjena, a imaju različite ocjene iz prvoga i drugoga kolokvija (npr. 3 i 4), zbog usmenoga neodgovaranja za višu ocjenu bit će upisana niža od tih ocjena.

Lijep pozdrav,

Branimir Barišić

Objavljeno: 22. 1. 2021. u 17:58
Branimir Barišić

Poštovane kolegice i kolege,

ispit iz kolegija Politička komunikacija održat će se 25. siječnja 2021. putem platforme Microsoft Teams. S obzirom na to da svi studenti ne odgovaraju jednak opseg gradiva, ispit će se održati u dvije grupe. Na ispitni rok mogu izaći samo studentice i studenti koji su ga prijavili.

1. grupa - studentice i studenti koji odgovaraju cjelokupno ispitno gradivo (kolegice i kolege koji nisu izašli na kolokvij i oni koji nisu položili kolokvij, a prijavili su ispitni rok)

Početak: 15:00h

Trajanje ispita: 60 minuta za pisanje + 5 minuta za slikanje i slanje ispita

2. grupa - studentice i studenti koji odgovaraju samo prvi ili samo drugi dio ispitnog gradiva (kolegice i kolege koji su položili kolokvij i oni koji su realizirali projekt, a žele bolju ocjenu iz kolokvija ili ga dosad nisu polagali, a prijavili su ispitni rok)

Početak: 16:30h

Trajanje ispita: 45 minuta za pisanje + 5 minuta za slikanje i slanje ispita

Dokument s evidencijom obveza na kolegiju koji će vam pomoći da pronađete svoju grupu je dodan u Microsoft Teams u mapu "Ispitni rokovi PK 2021". Popis će se ažurirati prema rezultatima roka 25.1.

Molimo studentice i studente da pripreme sljedeće:

 • Stabilnu internetsku vezu, računalo s mikrofonom i kamerom te mobilni telefon koji ima dovoljno dobru rezoluciju za fotografiranje i slanje fotografija na e-mail profesora. Također, nužno je da tijekom pisanja ispita studenti budu sami u prostoriji te da do navedene prostorije ne dopire buka.
 • 3 prazna lista papira (A4) na koje ćete upisati: ime i prezime, datum održavanja ispita, naziv kolegija, vlastoručni potpis. Numerirajte stranice (1,2,3) kako bismo se lakše snalazili tijekom ispravljanja.
 • Dvije kemijske olovke jer se piše rukopisom koji mora biti čitak. Ako vam rukopis nije čitak, molimo da pišete tiskanim slovima.
 • Indeks ili osobnu iskaznicu kako biste je mogli pokazati u kameru.

Način održavanja ispita:

 • Pokrenut će se sastanak u koji se studenti koji izlaze na rok uključuju.
 • Uvodno ćemo prozvati sve prisutne studentice i studente koji će u kameru pokazati indeks ili osobnu iskaznicu.
 • Kamera, mikrofon i zvučnici moraju biti upaljeni za cijelog trajanja ispita. Zbog toga je izrazito važno da ispit pišete u prostoriji do koje ne dopire buka jer ćete ometati ostale kolegice i kolege.
 • Pitanja ćemo poslati putem Microsoft Teams platforme, nakon čega prva grupa ima 65min, a druga grupa 50min da e-mailom dostavi ispit. U navedeno vrijeme je uračunato vrijeme za pisanje te 5 min za slikanje i slanje ispita. Točno vrijeme do kojeg se zaprimaju ispiti ćemo dogovoriti na samom ispitnom roku. Naglašavamo da ćemo se rigorozno držati dogovorenog termina. Primjerice, ako dogovorimo da se ispiti e-mailom zaprimaju do 16:05h, svi ispiti koji dođu na naše e-mail adrese u 16:06h neće biti uvaženi. 5min prije dogovorenog termina ćemo upozoriti da je ostalo još 5min kako biste mogli sve na vrijeme napraviti.
 • Nakon što dovršite pisanje ispita, slikajte listove mobitelom te ih sve zajedno pošaljite u jednoj e-mail poruci kao priloge. Ispit šaljete na drazen.lalic@gmail.com i cc branimir.barisic@gmail.com u dogovorenom roku. Možete poslati najviše 3 stranice ispita. Ako pošaljete više od toga, ispit neće biti prihvaćen. Oko navedenoga ćemo također biti rigorozni.

Molimo vas da se pridržavate pravila i poštujete načela akademskog poštenja. Posebno napominjemo da će studenti za koje se utvrdi da su kršili navedena pravila i načela biti ocijenjeni negativnom ocjenom. Zadržavamo pravo da vas u svakom trenutku prekinemo u pisanju kako biste nam pokazali svoju okolinu, odnosno prostoriju u kojoj se nalazite.

Usmeni dio ispita za one koji zbog različitih ocjena iz kolokvija i ispita trebaju odgovarati za višu ocjenu održat će se prema dogovoru s profesorom Lalićem.

O upisu ocjena u indeks bit ćete naknadno obaviješteni.

Za sva pitanja o pripremi i realizaciji ispita, molimo da se obratite na e-mail branimir.barisic@gmail.com . Ako ima hitnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte i na brojeve mobitelja 091 531 8206 - prof.dr.sc. Dražen Lalić ili 091 508 4294 - Branimir Barišić.

S poštovanjem,

prof.dr.sc. Dražen Lalić i Branimir Barišić

Objavljeno: 2. 12. 2020. u 17:56
Branimir Barišić

Poštovane kolegice i kolege,

 

rezultati kolokvija održanog 30.11.2020. dodani su na Microsoft Teams platformu.

 

Lijep pozdrav,

Branimir Barišić

Objavljeno: 24. 11. 2020. u 12:18
Uređeno: 29. 11. 2020. u 14:32
Branimir Barišić

Poštovane kolegice i kolege,

 

kolokvij iz kolegija Politička komunikacija će se održati 30.studenog 2020. u dvorani A. Sukladno preporučenim epidemiološkim mjerama, studenti će ipak biti podijeljeni u tri grupe, odnosno tri termina tijekom kojih će pristupati kolokviju:

 

1. grupa (Barić - Jukić) 14:30h - 15:30h

 

2. grupa (Jurgan - Penić) 15:45h - 16:45h

 

3. grupa (Peranić - Zupičić) 17:00h - 18.00h

 

Molimo vas da se pridržavate ovog rasporeda. Nemojte ulaziti u dvoranu sve dok vas ne pozovemo unutra kako bismo ostavili vremena za dezinfekciju prostora. Također, molimo vas da ne bude kontakta između grupa. Ako ima nejasnoća o pristupanju kolokviju, molim da mi se javite na e-mail.

 

Lijep pozdrav,

Branimir Barišić

Objavljeno: 12. 2. 2020. u 09:38
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

ispitni rok 18.02. će se održati u 12 sati u dvorani B, umjesto u 10 sati kako je navedeno u ispitnim rokovima.

Srdačno,

Milica Vučković

Objavljeno: 24. 1. 2020. u 09:58
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

ispitni rok 28.01., će se održati u 12 sati, umjesto u 10 sati, kako je navedeno u rokovima. 

Vidimo se u utorak, u 12h u dvorani B.

Sretno s učenjem!

Srdačno,

Milica Vučković 

Objavljeno: 7. 1. 2020. u 15:36
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege, 

prosljeđujem ponudu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za studente Fakulteta političkih znanosti.

15. siječnja će se u Hrvatskom narodnom kazalištu održati predstava „Antigona“ koja je svoju premijeru imala u listopadu, 2019. Ono po čemu je ova Antigona istaknuta i drukčija je da je poznati Sofoklov tekst obradio slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek. U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Sistematična analiza Europe kao današnjeg sustava otvara pogled na krizu eura, izbjegličku krizu, Brexit, politiku stezanja remena, na zaoštravanje graničnih režima, podizanje ograda i izolaciju, na razne infiltracije i fake news — pogled na svijet u kojemu postoji prijetnja od raspada Europe. Kazališna se večer s Antigonom tome zlokobnom scenariju želi suprotstaviti paneuropskim odgovorom. Slavoj Žižek bavi se pitanjem: Kakva bi (i koja?) Antigona mogla pravedno (objektivno) prosuditi uvjetovanosti našega vremena?

Zbog političkih i etičkih pitanja koja se postavljaju kroz dramu, vjerujem da bi predstava bila i aktualna i zanimljiva studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te bi nas jako interesirala povratna informacija studenata Fakulteta političkih znanosti na Žižekovu izvedbu Antigone.

Studenti ostvaruju 50% popusta na ulaznice za predstavu, a to znači da se za njih cijene ulaznica kreću od 30 kuna do 50 kuna.

Više o samoj predstavi moguće je pregledati i na našoj web stranici: https://www.hnk.hr/hr/drama/predstave/antigona_19/

 

Za sve informacije, komentare i dodatne upite, stojim na raspolaganju. Posebno stojim na raspolaganju za grupne rezervacije, jer je svaka 15. ulaznica gratis, tako da se i tu mogu ostvariti dodatni popusti.

Veliki pozdrav iz Hrvatskog narodnog kazališta i radujem se svim susretima u kazalištu!

 

Marija Volarević

Rukovoditelj službe prodaje, marketinga i odnosa s javnošću

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Trg Republike Hrvatske 15

10000 Zagreb, Hrvatska

+385 99 589 3802

marija.marketing@hnk.hr

Objavljeno: 2. 12. 2019. u 22:54
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

kako je prethodno najavljeno, sutra ćemo u treminu seminara od 12h u dvorani B imati gostovanje Dr. Bey-Ling Sha iz Amerike, koja je stručnjakinja za PR i key note speaker na ovogodišnjoj KOMFerenciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Dr. Sha će održati predavanje na temu:  “Public Relations and Politicized Identity: Implications of/for the Profession and the Nation.”

Molim vas da se odazovete u što većem broju, jer je ovo iznimna prilika da čujete nešto novo i zanimljivo od jedne vrlo priznate PR stručnjakinje. Više informacija o dr. Sha možete pronaći na linku  http://communications.fullerton.edu/faculty/bey_ling_sha/bey_ling_sha.php  

S nama će na seminaru biti i profesorica Marijana Grbeša.

Srdačno,

Milica Vučković 

Objavljeno: 25. 11. 2019. u 10:17
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

došlo je do male izmjene u terminu održavanja kolokvija.

Kolokvij će se održati sutra (26.11.) u 12 sati, a ne u 10.15h kako je planirano. Dakle, vidimo se sutra u 12h u dvorani B! Prije toga neće biti predavanja. 

Srdačno,

Milica Vučković 

Objavljeno: 13. 11. 2019. u 15:15
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

budući da zbog štrajka ovog utorka i praznika 8.10., koji je također bio u utorak, nismo stigli obraditi predviđeno gradivo za prvi kolokvij, isti se neće održati sljedeći tjedan, 19. studenog kako je bilo najavljeno.

Novi datum kolokvija je 26. studenog u 10:15 u dvorani B. 

Sljedeći tjedan, u utorak 19.11. imamo predavanje i seminare prema rasporedu. Na dan održavanja kolokvija, 26.11. neće biti seminarske nastave. 

Srdačno,

Milica Vučković 

Objavljeno: 6. 11. 2019. u 22:58
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

pozivam vas ovim putem još jednom na konferenciju POLITOLOŠKI RAZGOVORI 2019. 1989.: TRI DESETLJEĆA POSLIJE koja će se održati u četvrtak i petak u dvorani A i B. Program možete pogledati na linku: http://fpzg.hr/_news/63673/HPD_2019_plakat.pdf 

Također napominjem kako će vam se dolazak na jedan od panela računati kao dolaznost na jedno predavanje i seminar. Na panelima će biti popis za kolegij Politička komunikacija. 

Srdačno,

Milica Vučković