Jezik | Language: HRV ENG
Politička etika
Šifra: 55498
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Michel Foucault; Hrabrost istine. Vladanje sobom i drugima II. Predavanja na College de France 1983-1984; Sandorf + Mizantrop (2015)
  2. Friedrich Nietzsche; Uz genealogiju morala; AGM (2004)
  3. Alasdair MacIntyre; Za vrlinom. Studija o teoriji morala; KruZak (2002)
  4. Leo Strauss; Prirodno pravo i istorija; Veselin Masleša (1971)
  5. John Gray; Sedam tipova ateizma; TIM press (2020)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 2. 4. 2020. u 00:10
Krešimir Petković

U punoj obavijesti je objašnjenje kako možete steći dodatna tri boda iz sudjelovanja u virtualnoj nastavi.

 

S obzirom na to da smo održali samo tri susreta uživo, od čega dva na kojima sam dijelio dodatne bodove za vaša javljanja na predavanjima i seminarima, dužan sam vam omogućiti da steknete još tri dodatna boda iz sudjelovanja u seminaru koje predviđa režim kolegija.

Dodatne bodove možete ostvariti tako što ćete poslati kritički i/ili analitički komentar na neko od objavljenih nastavnikovih predavanja ili komentara odnosno studentskih prezentacija i podnesaka.

Rečeni komentar mora se sastojati od barem nekoliko suvislih rečenica. Može naravno biti i znatno dulji ako želite ili se tako osjećate.

Komentare šaljete na nastavnikovu e-mail adresu, pojedinačno ili više njih zajedno. Može se primjerice poslati jedan mail s maksimalna tri komentara iznad kojih su navedeni susreti na koje se odnose. U svakom slučaju, navedite na koju se prezentaciju, komentar ili podnesak vaš komentar odnosi zajedno s odgovarajućim brojem susreta.

Rok zaprimanja posljednjih komentara jest datum posljednjeg predavanja prije termina drugog kolokvija kako je bio predviđen izvornim silabusom/režimom kolegija koji imate na intranetu.

Na vaše poruke neću odgovarati osim ako ne budem baš jako inspiriran, razveselite me ili naljutite. Samo ću ih pribilježiti. Pretpostavka je da – ako su vaši komentari minimalno smisleni i (dakako) maksimalno autentični odnosno vaši te ako je iz njih jasno da ste prezentaciju/komentar/podnesak pogledali/pročitali – bod dobivate.

U tablicama s rezultatima ispita (pretpostavljam još uvijek da će cijela ova situacija barem do kraja proljeća proći i da ćemo ih imati) dodatni bodovi s nastave bit će posebno iskazani pa ćete me moći upozoriti ako je došlo do neke pogreške s moje strane.

Krešimir Petković, 1. 4. 2020.

Popis obavijesti