Jezik | Language: HRV ENG
Politička etika
Šifra: 55498
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Michel Foucault; Hrabrost istine. Vladanje sobom i drugima II. Predavanja na College de France 1983-1984; Sandorf + Mizantrop (2015)
  2. Friedrich Nietzsche; Uz genealogiju morala; AGM (2004)
  3. Alasdair MacIntyre; Za vrlinom. Studija o teoriji morala; KruZak (2002)
  4. Leo Strauss; Prirodno pravo i istorija; Veselin Masleša (1971)
  5. John Gray; Sedam tipova ateizma; TIM press (2020)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 23. 5. 2021. u 13:45
Krešimir Petković

Drugi kolokvij održat će se u ponedjeljak 31. svibnja 2021. s početkom u 12:30h u Dvorani A. Kolokvij se piše 45 minuta, a sastoji se od triju pitanja iz Grayevih Sedam tipova ateizma. Pravo izlaska imaju studenti koji su uspješno položili prvi kolokvij.

Objavljeno: 7. 4. 2021. u 01:11
Krešimir Petković

Prvi kolokvij održat će se u ponedjeljak 19. travnja 2021. s početkom u 12:30h u Dvorani A. Studenti se moraju sjesti s najmanje tri mjesta razmaka u istom redu te dvama praznim redovima između tj. popunjava se svaki treći red. Kolokvij se piše 45 minuta, a sastoji se od triju pitanja iz odabrane knjige. Od ukupno 15 bodova potrebno je ostvariti 8 bodova za prolaz i pravo izlaska na drugi kolokvij. Studenti koji to još nisu učinili a namjeravaju izići na kolokvij, najkasnije do ponedjeljka 12. travnja 2021. na nastavnikovu e-mail adresu trebaju prijaviti knjigu koju žele odgovarati (MacIntyre, Strauss, Nietzsche ili Foucault).

Objavljeno: 19. 3. 2021. u 17:40
Krešimir Petković

Kolokviji će se održati u pisanom obliku na fakultetu u terminima predviđenim režimom kolegija o čemu će uoči kolokvija biti izdana precizna obavijest s točnim vremenom početka, dvoranom i pravilima pisanja (ako ne dođe do promjena, 1. kolokvij održat će se u ponedjeljak 19. 4. s početkom u 12:00h, Dvorana B).

Na isti način – u pisanom obliku na fakultetu – održat će se i ispiti, u za to predviđenim rokovima koje je dala studentska referada i koji se mogu naći u režimu kolegija.

Oni studenti koji iz zdravstvenih razloga (zaštite vlastita zdravlja ili onoga bližnjih) te oni kojima je neizvedivo putovati na kolokvij ili ispit iz drugih mjesta, moraju to javiti nastavniku mailom – u slučaju kolokvija najkasnije zaključno s petkom 2. travnja, a u slučaju ispita najkasnije tjedan dana prije ispita. Za sve koji se na taj način ne prijave podrazumijeva se da na kolokvij/ispit izlaze na regularan način, u pisanom obliku na fakultetu.

Oni studenti koji se na vrijeme prijave, bit će ispitani usmenim putem preko video-veze u terminu po dogovoru, po mogućnosti na sam dan kolokvija odnosno ispita.

U slučaju da dođe do ponovnog uvođenja strožih protuepidemijskih mjera te potpunog zatvaranja fakulteta, svi će studenti biti ispitani usmeno preko video-veze na način i prema rasporedu koji će biti objavljen uoči termina kolokvija odnosno ispita.

Objavljeno: 22. 2. 2021. u 14:18
Krešimir Petković

Sukladno silabusu, na susretu 1. ožujka gledat će se film Divlje priče koji traje puna dva sata. Online projekcija počinje u 8:30h. Nakon toga ćemo razgovarati o filmu i načinu pisanja filmskih eseja. Za one koji će pogledati film samostalno ili namjeravaju pisati o drugom filmu, to znači da će skraćeni seminar početi oko 10:30h, dakle kasnije od uobičajenog termina. Na tom se seminarskom susretu mogu dobiti bodovi za aktivnost te se bilježi prisutnost. Od susreta 8. 3. uspostavljamo uobičajen ritam nastave u skladu s rasporedom: predavanje 8:30-10:00h, seminar 10:15-11:45h.