Jezik | Language: HRV ENG
Politička geografija i geopolitika / e-kolegij
Šifra: 142867
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Marta Zorko
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Marta Zorko - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog predmeta je proučavanja političke geografije, geopolitičkih i geostrateških odnosa u suvremenom svijetu. Naglasak se stavlja na proučavanje povijesti geopolitike i geostrategije, dviju disciplina koje su najviše povezane s globalnim geostrateškim pogledima i ratovima 20. stoljeća. U okviru predmeta proučavaju se suvremeni ratovi za strateške resurse, problemi podjele svijeta, interesne sfere velikih sila, geopolitički poredak, geostrateške regije suvremenog svijeta, s posebnim naglaskom na ona područja koja predstavljaju izazove suvremene globalne sigurnosti. Kroz spomenute teme, studenti upoznaju metodološki aparat suvremenih geopolitičkih i geostrateških analiza, koji će im omogućiti samostalni pristup istima.
Literatura:
  1. Gearoid o Tuathail, Simon Dalby, Paul Routledge (ur.); Uvod u geopolitiku; Politička kultura (2007), str. 1-197
  2. Zorko, Marta; Politička geografija, geopolitika i geostrategija u Političkoj misli od 1964. do 2013. godine; Politička misao (2014), str. 109-132
  3. Zorko, Marta; Geopolitika i teritorijalnost; Jesenski i Turk (2018), str. 27 - 59
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 15. 3. 2020. u 13:19
Marta Zorko

Poštovane kolegice i kolege,

sukladno naputcima u iduća dva tjedna organizirati ćemo nastavu na daljinu. Kako je kolegij Politička geografija i geopolitika E-kolegij za to imamo sve preduvjete. U nastavku poruke šaljem Vam raspored za iduća TRI TJEDNA.

Predavanja za iduća dva susreta nalaze se u repozitoriju nastavnih materijala u folderu PREDAVANJA.

RASPORED:

17.3. predavanje Regionalizacija.

Zadatak: pogledati predavanje i odgovoriti na jedno od tri postavljena pitanja na posljednjem slajdu. Na pitanje odgovarate u formi osvrta dužine jedne stranice teksta do petka 20.3. Dodatna literatura za susret nalazi se u folderu DODATNA LITERATURA (koristiti za pojašnjenje posljednjeg dijela predavanja - regionalizacija Istre)

24.3. predavanje Kartografija.

Zadatak: pogledati predavanje i odgovoriti na SVA pitanja na posljednjem slajdu. Pitanja se odnose na kartografski prikaz s predzadnjeg slajda. Na pitanja odgovarate u formi odgovora na pitanja u dužini jedne do dvije stranice teksta do petka 27.3. Dodatna literatura za susret nalazi se u folderu DODATNA LITERATURA (koristiti za pojašnjenje predavanja).

31.3. Kolokvij 1 - pravovremeno ćete biti obaviješteni o formi polaganja kolokvija (regularni susret u dvorani ili online). Termin održavanja kolokvija ostaje po dogovoru pa vam savjetujem da ovo vrijeme iskoristite za pripremu kolokvija i čitanje ispitne literature.

Seminarske zadatke šaljete na adresu: politicka.geografija@gmail.com ili uploadate u repozitorij “predaja studentskih radova”. Za sve upite i konzultacije stojim na raspolaganju na gore istaknutoj adresi i na marta.zorko@fpzg.hr

Lijep pozdrav, ostanite zdravi i budite odgovorni :)

Izv.prof.dr.sc. Marta Zorko

Popis obavijesti