Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Osnove suvremene diplomacije / e-kolegij

Osnove suvremene diplomacije / e-kolegij


OSNOVNI PODACI

Šifra:

142864

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Đana Luša

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Đana Luša - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj kolegija je uvesti studente u teorijske i praktičkne osnove diplomacije kao poddiscipline međunarodnih odnosa te ih osposobiti za razumijevanje, analizu i primjenu suvremenih metoda i tehnika diplomatske prakse. Kombiniranjem praktične i teorijske nastave na kolegiju studentima se omogućuje praćenje evolucije diplomacije iz perspektive metoda, tehnika i sredstava te kritičko analiziranje mogućnosti i korištenja diplomacije u rješavanju prijepora u međunarodnoj zajednici. Na seminarskoj nastavi studenti primjenjuju usvojeno teorijsko znanje simulirajući bilateralne i multilateralne pregovore, rješavajući konkretne sporove iz oblasti diplomatskog i konzularnog prava te osmišljavajući projekt iz kulturne diplomacije u suradnji s diplomatskim predstavništvima u Republici Hrvatskoj. Studenti imaju priliku posjetiti barem jedno diplomatsko predstavništvo, upoznati se s njegovom organizacijom, kao i obvezama te funkcijama diplomatskog osoblja. U okviru kolegija organiziraju se predavanja diplomata akreditiranih u Republici Hrvatskoj i projekcije filmova ciklusa "Diplomacija petkom", koji za cilj ima kroz popularizaciju filmske umjetnosti problematizirati neke od tema iz diplomatske povijesti i suvremenih međunarodnih odnosa.

LITERATURA:

  1. Svjetlan Berković; Diplomacija i diplomatska profesija; Urban- Media d.o.o. (2006), str. 267
  2. Stanko Nick; Diplomatski leksikon; Barbat (1999), str. 30
  3. Geoff R. Berridge, Maurice Keens-Soper, Thomas G. Otte, Ksenija Jurišić; Diplomatska teorija od Machiavellija do Kissingera; Fakultet političkih znanosti (2005), str. 219
  4. Bogdan Krizman; Postanak moderne diplomacije; IBI (1957), str. 88


NASTAVA

1. SEMESTAR

Izborni NOV 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


3. SEMESTAR

Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


29.11.2019

SLJEDEĆI TJEDAN

Poštovani kolegice i kolege

SIMULACIJA

Sljedeći tjedan se održava prva simulacija za vrijeme predavanja i seminarske nastave. Za simulaciju se potrebno jako dobro pripremiti!!! Počnite odmah! Predsjedavajući, od vas se očekuje sastavljanje dnevnog reda najkasnije do nedjelje, slanja meni na uvid, nakon čega ću isti proslijediti kolegama. Informacije sam objavila pod nastavnim materijalima i na Intranetu. Pronađite ih! Također predsjedavajući mora skinuti aplikaciju i upoznati se s njenim funkcioniranjem. Ostali studenti prije početka simulacije trebaju složiti stolove u obliku slova u, istaknuti pločice s nazivom svoje države, dok predsjedavajući treba pripremiti sve na laptopu!

Od predsjedavajućeg se očekuje da napravi uvod u simulaciju, predstavi problem o kojem simuliramo, bude upućen u sve aspekte simulacije i moderira raspravu. Postoje videa na youtubeu o modelima UN-a koja vam mogu pomoći. Ostali sudionici trebaju biti svjesni činjenice da je trajanje simulacije 4,5 sata što znači da to zahtijeva opsežnu pripremu. 

Na predavanje i seminare mogu doći i studenti koji ne sudjeluju u simulaciji

 

POSJET VELEPOSLASTVU FRANCUSKE

Sljedeći četvrtak nalazimo se u 920 ispred Veleposlanstva Francuske! Hebrangova 2 (zeleni val). Molim vas da ne kasnite! Danas četvero studenata nije došlo u Veleposlanstvo Indonezije, dvije kolegice su se ispričale. Kolege Mihael Koščak i Fran Divić nisu se pojavili niti ispričali. To je nedopustivo! Molim vas da ozbiljno shvaćate svoje obveze!

 

KONFERENCIJA PREDSJEDANJE HRVATSKE EU

Koristim priliku da vas pozovem na konferenciju o predsjedanju Hrvatske EU, koja se održava u ponedjeljak od 14 do 16:00 u Hotelu Dubrovnik! Na konferenciji će sudjelovati i ministar vanjskih i europskih poslova. Prijave su moguće na hsst@zg.t-com.hr (mene stavite u cc). Program je dostupan na /_news/64072/Programme EU Presidency Panel.pdf

 

 

Popis obavijesti