Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Osnove suvremene diplomacije / e-kolegij

Osnove suvremene diplomacije / e-kolegij


OSNOVNI PODACI

Šifra:

142864

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Đana Luša

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Đana Luša - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj kolegija je uvesti studente u teorijske i praktičkne osnove diplomacije kao poddiscipline međunarodnih odnosa te ih osposobiti za razumijevanje, analizu i primjenu suvremenih metoda i tehnika diplomatske prakse. Kombiniranjem praktične i teorijske nastave na kolegiju studentima se omogućuje praćenje evolucije diplomacije iz perspektive metoda, tehnika i sredstava te kritičko analiziranje mogućnosti i korištenja diplomacije u rješavanju prijepora u međunarodnoj zajednici. Na seminarskoj nastavi studenti primjenjuju usvojeno teorijsko znanje simulirajući bilateralne i multilateralne pregovore, rješavajući konkretne sporove iz oblasti diplomatskog i konzularnog prava te osmišljavajući projekt iz kulturne diplomacije u suradnji s diplomatskim predstavništvima u Republici Hrvatskoj. Studenti imaju priliku posjetiti barem jedno diplomatsko predstavništvo, upoznati se s njegovom organizacijom, kao i obvezama te funkcijama diplomatskog osoblja. U okviru kolegija organiziraju se predavanja diplomata akreditiranih u Republici Hrvatskoj i projekcije filmova ciklusa "Diplomacija petkom", koji za cilj ima kroz popularizaciju filmske umjetnosti problematizirati neke od tema iz diplomatske povijesti i suvremenih međunarodnih odnosa.

LITERATURA:

  1. Svjetlan Berković; Diplomacija i diplomatska profesija; Urban- Media d.o.o. (2006), str. 267
  2. Stanko Nick; Diplomatski leksikon; Barbat (1999), str. 30
  3. Geoff R. Berridge, Maurice Keens-Soper, Thomas G. Otte, Ksenija Jurišić; Diplomatska teorija od Machiavellija do Kissingera; Fakultet političkih znanosti (2005), str. 219
  4. Bogdan Krizman; Postanak moderne diplomacije; IBI (1957), str. 88


NASTAVA

1. SEMESTAR

Izborni NOV 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


3. SEMESTAR

Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


11.10.2019

NASTAVA 17.10.

Poštovani kolegice i kolege

Kako sam stalno u kontaktu s veleposlanstvima i potencijalnim gostima, moram malo modificirati raspored s vremena na vrijeme.

Sljedeći četvrtak predavanje se odvija prema rasporedu, a umjesto dvije održat će se samo jedna seminarska grupa za sve studente od 1345 do 1515. (Na vrijeme najavljujem i prvo obvezno predavanje 31.10. gost je Veleposlanik Ruske Federacije. O tome više naknadno!)

Razlog je gostovanje Richarda Meia, kojeg su mi preporučili iz Veleposlanstva SAD na temu javna diplomacija. Dakle ovo vam je odlična prilika da shvatite koncept javne diplomacije prije nego što krenete s ralizacijom svog projekta. Vaš zadatak za seminarsku nastavu je da pripremite sva pitanja koja imate vezano uz javnu diplomaciju i iskoristite bogato iskustvo gosta predavača. Nužno je da pitate i pokažete interes kako bismo imali mogućnost raditi i na drugim projektima s veleposlanstvom.

Richard Mei, Jr. is a career Senior Foreign Service Officer with the U.S. Department of State.  He has served under every U.S. President from Ronald Reagan to Donald Trump, mostly through Public Diplomacy, with positions involving public affairs, press/media, cultural and educational exchanges.  Those jobs overseas include working in Japan, Burma (Myanmar), Brazil, Kenya, Serbia, and Bulgaria.  Currently, he is assisting on a short term basis in Croatia after having completed a two year assignment in Kosovo.  Prior to that, he worked on the Fulbright Program for Europe.  Richard is a native New Yorker and worked in New York City government prior to spending most of the next 30 years living abroad.

 

 

Popis obavijesti