Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Opća pedagogija

Opća pedagogija


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55488

ECTS:

5.0

Nositelji:

v. pred. dr. sc. Lidija Eret

Izvođači:

v. pred. dr. sc. Lidija Eret - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Sadržajima predmeta studenti dobivaju uvid u povijest razvojnog puta pedagogije kao društvene znanosti i u suvremena shvaćanja pojma pedagogije. Proučavajući pedagoške teorije spoznat će osnovne pedagoške pojmove kao što su: odgoj i obrazovanje, odgojna tehnologija, sudionici odgoja i obrazovanja, teorija kurikuluma, sastavnice odgoja. Razmatrat će se suvremeni pedagoški pristupi nastavi koji se temelje na konstruktivističkoj paradigmi usmjerenosti nastave na učenika. Iz perspektive razvojne teorije ekološkog sustava proučavat će odnos i utjecaj različitih čimbenika na socijalizaciju učenika, odnosno problema koji se pri tom mogu pojaviti. U tome smislu uočit će važnost medija na komunikaciju, a time i međuvršnjačke odnose učenika pa i na sam odgojno-obrazovni proces. Studenti će naučiti kako je moguće utjecati na probleme koje nastaju u odgoju i obrazovanju današnjice, a odnose se na probleme u ponašanju djece i pojavu agresivnosti. Osim razumijevanja same psihologije odgoja i obrazovanja i pozitivne psihologije, razmatrat će važnost provedbe preventivnih programa u školama.

LITERATURA:

  1. Milan Matijević, Vesna Bilić, Siniša Opić; Pedagogija za učitelje i nastavnike; Zagreb: Školska knjiga (2016)


NASTAVA

6. SEMESTAR

Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

v. pred. dr. sc. Lidija Eret:

Po dogovoru putem maila (uživo/MS Teams aplikacija)


Obavijesti

04.02.2024
Obavijest o početku nastave kolegija
Poštovani studenti! Nastava kolegija Opće pedagogije započet će uvodnim predavanjem u utorak, 27. veljače 2024. godine u 8.30h (točno u to vrijeme, bez akademske četvrti). Svakako svi trebate nazočiti uvodnom predavanju jer ćemo dogovarati organizaciju rada kolegija kao i način i raspored Vaših obaveza. Toga dana neće biti nastave seminara u obliku Vaših izlaganja, već će uvodno predavanje trajati nešto duže od uobičajene satnice predavanja kolegija. U repozitoriju stoji raspored Vaših seminarskih izlaganja (pedagoških radionica), molim provjeriti vlastite termine. Također molim da mi se javi jedna studentica/student grupe koji će biti kontakt za sve naše dogovore. Osim tog kanala komunikacije koristit ću isključivo službeni e-mail:  lidija.eret@fpzg.hr i intranet matične ustanove, dok MS Teams ne (ako ne uputim drugačije). Sretan Vam (i nam) početak pedagoške edukacije! Srdačno, dr. sc. Lidija Eret
19.09.2023
Konzultacije nositeljice kolegija u ak. god. 2023./24.
Konzultacije nositeljice kolegija dr. sc. Lidije Eret u ak. god. 2023./24. bit će online ili kontaktno po dogovoru. Potrebno se za iste najaviti barem 24 sata ranije na adresu elektroničke pošte lidija.eret@fpzg.hr radi dogovora o terminu.