Jezik | Language: HRV ENG
Osnove nacionalne sigurnosti
Šifra: 55489
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: doc. dr. sc. Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje sigurnosti kao jednog od temeljnih fenomena ljudskog društva u svim fazama njegovog razvoja. Bilo da je riječ o sigurnosti pojedinca, države, skupine država ili međunarodne zajednice uvijek se radi o nastojanju da se osiguraju vrijednosti i stanje za koje se smatra da su od vitalnog značaja. Sigurnost je istovremeno interes, cilj i vrijednost, ali i stanje te svjesno htijenje odnosno djelatnost (sustav) kako pojedinca tako i društvene skupine, nacije, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je strukturni element opstanka i djelovanja pojedinca, društva, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je kompleksan fenomen, stoga je za njegovo razumijevanje potrebno i njegovo proučavanje s različitih stajališta. Zbog toga će se na kolegiju proučavati temeljne kategorije: pojam sigurnosti (sadržaj, elementi), vrste sigurnosti, mehanizmi za postizanje sigurnosti, vrste ugrožavanja, komparativni sustavi (nacionalne) sigurnosti i komponente sustava (nacionalne) sigurnosti. Istraživanja nacionalne sigurnosti uključivat će: istraživanje pojma i fenomena nacionalne sigurnosti, metoda i instrumenata nacionalne sigurnosti, istraživanje nacionalne u odnosu na globalnu i regionalnu sigurnost, te istraživanje novih, nevojnih, izvora ugrožavanja nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Alan Collins (ur.); Suvremene sigurnosne studije; Politička kultura (2010), str. 484
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 1. 6. 2020. u 10:57
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

 

u Nastavnim materijalima objavljena je finalna tablica s rezultatima 2. kolokvija, zbrojem svih bodova koje ste prikupili na kolegiju te zaključne ocjene. Ukoliko ste zadovoljno trenutnom ocjenom, prijavite prvi rok i ista će vam biti upisana u Studomat. 

Kolegice i kolege koji nisu položili kolegij, također prijavljuju prvi rok i izlaze na ispit. Za one izvan Zagreba, u vrijeme pisanja ispita (8. lipnja u 16h), ispitna će pitanja biti objavljena na Intranetu, a po završetku pisanja odgovore će poslati u mapu 'Prvi ispitni rok'. Kolegice i kolege koji su u Zagrebu, mogu doći polagati ispit na fakultet u to isto vrijeme. 

Ucjene će se u indekse upisivati naknadno, na jesen. 

Oni koji su u Zagrebu i imaju pitanja u vezi kolegija, mogu me potražiti sutra, utorak 2. lipnja, u kabinetu br. 11 u 17 sati. Ostali se mogu javiti na mail kolegija kpues17@gmail.com.

 

Još jednom se ovim putem želim zahvaliti svima na suradnji koju smo ostvarili kroz ovaj, drugačiji semestar. Hvala na razumijevanju i želim vam sretan završetak studija. 

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Popis obavijesti