Jezik | Language: HRV ENG
Osnove nacionalne sigurnosti
Šifra: 55489
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: doc. dr. sc. Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje sigurnosti kao jednog od temeljnih fenomena ljudskog društva u svim fazama njegovog razvoja. Bilo da je riječ o sigurnosti pojedinca, države, skupine država ili međunarodne zajednice uvijek se radi o nastojanju da se osiguraju vrijednosti i stanje za koje se smatra da su od vitalnog značaja. Sigurnost je istovremeno interes, cilj i vrijednost, ali i stanje te svjesno htijenje odnosno djelatnost (sustav) kako pojedinca tako i društvene skupine, nacije, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je strukturni element opstanka i djelovanja pojedinca, društva, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je kompleksan fenomen, stoga je za njegovo razumijevanje potrebno i njegovo proučavanje s različitih stajališta. Zbog toga će se na kolegiju proučavati temeljne kategorije: pojam sigurnosti (sadržaj, elementi), vrste sigurnosti, mehanizmi za postizanje sigurnosti, vrste ugrožavanja, komparativni sustavi (nacionalne) sigurnosti i komponente sustava (nacionalne) sigurnosti. Istraživanja nacionalne sigurnosti uključivat će: istraživanje pojma i fenomena nacionalne sigurnosti, metoda i instrumenata nacionalne sigurnosti, istraživanje nacionalne u odnosu na globalnu i regionalnu sigurnost, te istraživanje novih, nevojnih, izvora ugrožavanja nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Alan Collins (ur.); Suvremene sigurnosne studije; Politička kultura (2010), str. 484
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 19. 5. 2020. u 11:05
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

kako je ranije najavljeno,  u utorak 26. svibnja 2020. održava se drugi kolokvij iz kolegija 'Osnove nacionalne sigurnosti'.

Kolokvij počinje u 17.00 kada ćete u Nastavnim materijalima moći preuzeti Word dokument 'ONS Drugi kolokvij 260520'. Ukoliko odmah u 17 sati ne vidite dokument, osvježite stranicu ili ponovno uđite u Nastavne materijale.

Nakon preuzimanja dokumenta, na vrhu stranice u samom dokumentu upišite ime i prezime te zatim redom odgovarajte na pitanja kraćim esejskim odgovorima. Vodite računa o ograničenom vremenu pisanja pa na svako pitanje odgovorite što preciznije i držite se suštine pitanja. Sva pitanja odnosit će se na do sad obrađena poglavlja iz knjige predviđena za 2. kolokvij.

Svako eventualno kopiranje rečenica iz literature strogo će se sankcionirati, pri čemu će prva mjera biti pad na kolokviju, a zatim će o akademskom nepoštenju biti obaviješteno i etičko povjerenstvo.

Ispunjen dokument po završetku pisanja stavljate u podmapu 'Drugi kolokvij 26. svibnja 2020.' koja će biti postavljena u rubrici 'Predaja studentskih radova'. Ime dokumenta neka glasi: Prezime_ime_2kolokvij, pr: Horvat_Ivan_2kolokvij

Dužni ste ispunjen kolokvij staviti u podmapu najkasnije u 18.30 - kasnija predaja automatski označava pad na kolokviju. Savjetujem da zbog toga imate otvoren intranet u pozadini i vodite računa da ćete se još jednom morati prijaviti putem AAI-a jer će vas sustav vjerojatno automatski odjaviti ako više od sat vremena nećete aktivno koristiti intranet.

 

 (U iznimnom slučaju pada sustava, kolokvije ćete do 17.05 dobiti na vaše mail adrese, a ukoliko Intranet ne proradi ili padne radi preopterećenosti oko 18.30, ispunjene dokumente šaljite nazad na mail kolegija: ons1617@gmail.com do 18.35).

 

Tablica s bodovima do ovog tjedna dostupna je na intranetu. Bodovi seminarista iz grupe A za prošli i ovaj tjedan te bodovi seminarista grupe B za ovotjedni susret bit će upisani u konačnu tablicu bodova koja će biti objavljena nakon 2. kolokvija. U njoj će biti uvršteni svi bodovi za dolaznost, bodovi seminarskih izlaganja, bodovi kolokvija, ukupni zbroj svih bodova i ocjene. 

 

I za kraj, ovim bih Vam putem želio zahvaliti na dobroj i korektnoj suradnji tijekom cijele ove akademske godine, a posebno u ovim izvanrednim okolnostima koje su nas snašle. 

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

 

Popis obavijesti