Jezik | Language: HRV ENG
Osnove nacionalne sigurnosti
Šifra: 55489
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: doc. dr. sc. Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje sigurnosti kao jednog od temeljnih fenomena ljudskog društva u svim fazama njegovog razvoja. Bilo da je riječ o sigurnosti pojedinca, države, skupine država ili međunarodne zajednice uvijek se radi o nastojanju da se osiguraju vrijednosti i stanje za koje se smatra da su od vitalnog značaja. Sigurnost je istovremeno interes, cilj i vrijednost, ali i stanje te svjesno htijenje odnosno djelatnost (sustav) kako pojedinca tako i društvene skupine, nacije, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je strukturni element opstanka i djelovanja pojedinca, društva, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je kompleksan fenomen, stoga je za njegovo razumijevanje potrebno i njegovo proučavanje s različitih stajališta. Zbog toga će se na kolegiju proučavati temeljne kategorije: pojam sigurnosti (sadržaj, elementi), vrste sigurnosti, mehanizmi za postizanje sigurnosti, vrste ugrožavanja, komparativni sustavi (nacionalne) sigurnosti i komponente sustava (nacionalne) sigurnosti. Istraživanja nacionalne sigurnosti uključivat će: istraživanje pojma i fenomena nacionalne sigurnosti, metoda i instrumenata nacionalne sigurnosti, istraživanje nacionalne u odnosu na globalnu i regionalnu sigurnost, te istraživanje novih, nevojnih, izvora ugrožavanja nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Alan Collins (ur.); Suvremene sigurnosne studije; Politička kultura (2010), str. 484
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 28. 3. 2020. u 21:35
Uređeno: 30. 3. 2020. u 11:34
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

kao što sam naveo u prethodnoj obavijesti, nastavljamo s dosadašnjim principom rada na daljinu.

Kolegice i kolege koji imaju izlaganja 30. i 31. ožujka dužni su prezentaciju i popratne tekstove objaviti u mapi Prezentacije sa seminarske nastave do 17 sati (Grupa A u ponedjeljak, Grupa B u utorak). Molim Vas da se držite uputa objavljenih za 23. i 24.3.

Za bod za dolazak na nastavu svi šaljete svoje komentare u novu mapu Komentari na predavanje 31. ožujkaa po seminarskim grupama šaljete komentare u mapu Komentari na seminarske prezentacije - u podmape A - seminar 30. ožujka  / Grupa B - seminar 31. ožujka. za ostvarivanje boda za dolazak na seminar.

Kako bismo postigli standardiziran način pisanja komentara, tekstovi koje ubuduće šaljete trebaju izgledati (uz ranije navedena pravila) ovako: na početku dokumenta navedite pitanje na koje odgovarate (isti font, veličina i prored kao i ostatak teksta), a zatim krenite s odgovorom koji mora minimalno obuhvatiti jednu stranicu. Nije potrebno pisati naziv kolegija i ostale podatke, ne trebate se ni potpisivati u samom tekstu, no imenujte dokument kako je ranije zadano. 

Rok za slanje odgovora na prezentaciju s predavanja je utorak (31. ožujka) do kraja dana, dakle 23:59. Prezentacija s pitanjima, od kojih ponovno birate jedno, bit će stavljena u Nastavne materijale u utorak prijepodne.

Rok za slanje odgovora na prezentaciju sa seminara je na dan seminara, do kraja dana. 

Srdačno,

Siniša Tatalović

 

Popis obavijesti