Jezik | Language: HRV ENG
Osnove nacionalne sigurnosti
Šifra: 55489
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: doc. dr. sc. Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje sigurnosti kao jednog od temeljnih fenomena ljudskog društva u svim fazama njegovog razvoja. Bilo da je riječ o sigurnosti pojedinca, države, skupine država ili međunarodne zajednice uvijek se radi o nastojanju da se osiguraju vrijednosti i stanje za koje se smatra da su od vitalnog značaja. Sigurnost je istovremeno interes, cilj i vrijednost, ali i stanje te svjesno htijenje odnosno djelatnost (sustav) kako pojedinca tako i društvene skupine, nacije, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je strukturni element opstanka i djelovanja pojedinca, društva, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je kompleksan fenomen, stoga je za njegovo razumijevanje potrebno i njegovo proučavanje s različitih stajališta. Zbog toga će se na kolegiju proučavati temeljne kategorije: pojam sigurnosti (sadržaj, elementi), vrste sigurnosti, mehanizmi za postizanje sigurnosti, vrste ugrožavanja, komparativni sustavi (nacionalne) sigurnosti i komponente sustava (nacionalne) sigurnosti. Istraživanja nacionalne sigurnosti uključivat će: istraživanje pojma i fenomena nacionalne sigurnosti, metoda i instrumenata nacionalne sigurnosti, istraživanje nacionalne u odnosu na globalnu i regionalnu sigurnost, te istraživanje novih, nevojnih, izvora ugrožavanja nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Alan Collins (ur.); Suvremene sigurnosne studije; Politička kultura (2010), str. 484
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 26. 3. 2020. u 19:13
Uređeno: 2. 4. 2020. u 14:44
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

nadam se da ste svi dobro, a posebno oni iz potresom zahvaćenih područja. Zadovoljan sam dosadašnjim načinom provođenja nastave te se nadam da i vama odgovara. Koliko sam vidio, do sad nismo naišli na veće poteškoće pa ćemo i u narednim tjednima zadržati ovaj pristup radu.

Kolokvij iz kolegija Osnove nacionalne sigurnosti predviđen za 7. travnja 2020. održat će se prema rasporedu, no u nešto drugačijem obliku od planiranog.

Uslijed promijenjenih okolnosti i uvođenja novog načina održavanja nastave - nastave na daljinu, provjeru znanja pisat ćete kod kuće (tzv. take home exam), a ona će biti koncipirana na sljedeći način:

Ispit će se sastojati od 6 pitanja. Za svako će pitanje biti moguće dobiti do 5 bodova, maksimalno će biti moguće ostvariti 30 bodova.

Ispit će se pisati 60 minuta, do 10 minuta po odgovoru. Odgovori će biti kraćeg esejskog tipa.

Dokument s ispitnim pitanjima bit će dostupan na intranetu pod Nastavnim materijalima točno u 17:00 dana 7. travanja i od tog trenutka počinje isticati vrijeme od 60 minuta. Dužni ste dokument preuzeti i ispuniti ga vašim odgovorima. Na vrhu dokumenta upisat ćete svoje ime i prezime, a zatim odgovarati pitanje po pitanje. Naziv dokumenta nećete trebati mijenjati, samo ćete ga ispunjenog staviti u posebnu mapu 'Prvi kolokvij' koja će biti kreirana u rubrici Predaja studentskih radova. Svi ispiti poslani nakon 18:00 neće biti prihvaćeni.

Ispitna pitanja obuhvaćat će gradivo obrađeno u ovom djelu semestra. Trebate pročitati poglavlja iz Collinsove knjige navedena u Uvodnoj prezentaciji. Imate točno navedene stranice po susretima od 3. do 6., ukupno 5 poglavlja. Knjiga je dostupna u Nastavnim materijalima.

Srdačno,

Siniša Tatalović

Popis obavijesti